Resor

Vad jag planerar att se och göra i Nya Zeeland

Ni vill höra om min Nya Zeeland-resa? Okej, vi kör.

För flera månader sen frågade A om jag skulle vara intresserad av att åka till Nya Zealand och köra motorcykel med honom. A är alltså mitt ex, men vi är fortfarande vänner och hänger ganska mycket. Han frågade mig eftersom han vet att jag aldrig säger nej till ett äventyr. Och just NZ råkade redan ligga väldigt högt på min bucket-lista över ställen jag vill besöka och köra hoj i, så jag sa såklart genast ja. 

Det första jag gör när jag planerar en roadtrip är att öppna Roadtrippers-appen och skapa en ny resa. (Disclaimer för att jag ju jobbar på Roadtrippers, men jag använde appen redan innan jag fick jobbet och tycker genuint att den är skitbra. Den funkar dock bara i Nordamerika, Nya Zeeland och Australien. Slut på disclaimer.) Sen börjar jag zooma in på olika områden och lägga till stopp som ser spännande ut tills jag har en rutt mer eller mindre planerad. Jag älskar roadtrips så himla mycket, och får alltid fjärilar i magen varje gång det är dags att börja planera en ny resa. 

Ungefär så här ser NZ-planerna ut hittills, men de kommer antagligen ändras något under själva resan. Att resa via motorcykel kan vara opålitligt och svårplanerat eftersom man är utsatt för vädret på ett annat sätt än i en bil.     

Vi flyger i alla fall in till Christchurch på Sydön där vi kommer att hämta upp två hojar som vi har hyrt, och sen kommer vi att tillbringa 8 dagar med att köra runt ön. Det är knepigt att ta sig till NZ även härifrån, vi har två mellanlandningar och hela resan tar runt 24 timmar. Med den 20 timmars tidsskillnaden mellan Kalifornien och Nya Zeeland förlorar vi i princip ett helt dygn på vägen dit. 

Det är sommar i NZ just nu och verkar varmt på vissa ställen och kallt på andra, så många olika mikroklimat i det här landet. Samt mycket regn. En tjej jag följer på Instagram är där och kör hoj just nu, och hon hamnade i ett extremt regnväder på västkusten bara för ett par dagar sen, det var så pass illa att flera vägar fick stängas av för trafik och hela hennes grupp fick vända om och köra tillbaka samma väg de kommit från. Dagen innan hade det varit 30 grader varmt och soligt. Så vi är mentalt förberedda på extremt väder, men det är väldigt svårt att veta vad man kan vänta sig. 

Vill förresten inte stjäla bilder från internet så det får gå bra med skärmdumpar från Google i det här inlägget. Utlovar dock desto fler bilder från själva resan.

Här är några saker och platser jag verkligen vill se: 

 • Milford Sound – en fjord som är en del av Fiordland National Park, fylld av vattenfall och episka vyer (se ovan). Vägen in och ut ur Milford ska enligt många ska vara en av världens vackraste vägar.
 • Västkusten – Sydöns västra kust består av regnskog och glaciärer och enorm havsutsikt.
 • Queenstown – känd som världens äventyrshuvudstad, och jag planerar att få till ett bungee jump medan jag är där. 
 • Sjöar – hela ön är full av turkosblåa sjöar som ser helt fantastiskt vackra ut på bild. 
 • Vattenfall – älskar vattenfall och NZ kryllar av dem. 
 • Motorcykelmuseum – om vi lyckas ta oss ända ned till Invercargill på landets södra spets så finns det mycket motorcykelhistoria där. Burt Munro, legendarisk motorcykelracerförare känd från filmen The World’s Fastest Indian, kom till exempel därifrån. 

Ja, plus en massa annat, men det här är några av höjdpunkterna. Ser även fram emot att äta god mat och dricka gott lokalodlat vin. Men allra mest ser jag fram emot att få köra motorcykel mitt bland höga berg och fjordar och sjöar och hav. Vi har hyrt äventyrshojar som man kan köra både på asfalt och grusvägar med, så förhoppningsvis blir det lite off-road-äventyr också. Kanske kan man till och med få se en liten pingvin.

Vi har bokat exakt noll ställen att bo på, vi får se lite var vi hamnar. Det är så jag brukar resa, bokar aldrig boende i förväg. När man roadtrippar och bara sover en natt på varje ställe tycker jag inte att det är så noga med var man bor. Så länge det finns en säng och en dusch brukar jag vara ganska nöjd.  

Det svåraste när man reser via motorcykel är att packa, speciellt när det är hojar man inte är bekant med sen tidigare. Allt vi behöver under 8 dagar i olika klimat måste få plats på hojarna. Jag som ändå reser mycket via motorcykel brukar dock bli ganska bra på detta. Tycker till och med att det är en rolig utmaning. Som att spela tetris.

En grej jag är lite nervös över är dock att köra på “fel” sida av vägen. Men antar (hoppas) att man vänjer sig ganska snabbt.

Jamen det var väl det just nu. Några frågor på detta? Har ni varit i Nya Zeeland?

4 Comments

 • Anna

  Åhhhh… brukar i vanliga fall inte kommentera men MÅSTE nu när det gäller Nya Zeeland. Vi var där 2017 och jag har längtat tillbaks sen dess. Jag måste rekommendera Otago-vin regionen (fantastiska Pinot Noir) strax utanför Queenstown. Om jag någongång skulle komma dit igen hade jag försökt leta upp Two Paddocks som ägs av skådespelaren Sam Neill☺️ men det finns ju många andra fina vingårdar just där. Milford Sound är värt ett besök samt både Arrowtown och Wanaka. Jag skulle också rekommendera att stanna till vid the Blue Pools—underbart vackert! Trevlig resa—hoppas vädret inte ställer till det för er!

 • emma

  ååååh, det ser så sjukt härligt ut! och jag håller med, roadtrips är verkligen den bästa sortens resa. hyfsat uppstyrt men ändå med chans att styra om planerna. njut av resan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *