Irritationsmoment

Dåliga anledningar till att skaffa barn

Jag gjorde en liten Instagram-video förra veckan om att vara barnfri by choice och fick överväldigande positiv respons. Hela grejen med att välja att inte skaffa barn är ju att det inte påverkar någon annan, men ibland kan folk med barn ta det som en personlig förolämpning. Vilket det såklart inte är. Alla får göra som de vill.

Men de senaste dagarna har videon börjat nå folk bortom mina följare, och när det händer kryper det alltid in en massa troll i kommentarsfältet. Så nu får jag flera kommentarer om dagen om att jag kommer dö ensam och ångra mig när jag är gammal och inte lämna något arv.

Det finns såklart massor av bra anledningar till att skaffa barn, till exempel att man gillar barn och längtar efter att bli förälder. Det finns även ett gäng dåliga anledningar. Att skaffa barn för att man vill ha någon som tar hand om en när man är gammal tycker jag är en extremt dålig anledning, inte minst för att det inte finns några garantier att det kommer hända.

Jag brukar inte svara på troll-kommentarer och är de riktigt otrevliga blockar jag med en gång. Men ibland kan jag inte låta bli. Den här konversationen från idag gjorde mig alltmer övertygad om att vissa personer inte borde skaffa barn över huvud taget:

Jaja. Det här är väl ett tecken på att det är dags att logga ut från internet för idag.

16 Comments

 • Annika

  Ahahahaha! Om du vill ha dem där då men inte ta hand om dem innan kan du kanske låsa in dem i garderoben tills du är 75 eller så så de inte stör dig förrän det är dags att komma ut och fira din 80-årsdag (ger det 5 år att få till nån slags försoning innan det är dags).

  Jag är rätt övertygad om att det är många som skaffar barn av fel anledningar – t.ex. för att få ett äktenskap eller en relation att hålla ihop (eller för att den andra partnern i förhållandet vill det!). Eller lite vagt “för jag kanske ångrar mig annars”. Men det krävs ju en del mod att gå emot strömmen när normen är att man ska this and that.

  Jag har valt att inte skaffa barn – omständigheterna var inte såna att det skulle funka speciellt bra heller – och känner mig 99% okej med det. Speciellt skulle jag inte vilja ha barn i USA om jag är ärlig – väldigt lite frihet för barn här och rätt mycket farligheter och höga kostnader och högt tryck. Men visst, ibland undrar jag om jag blir ensam på min ålders höst – å andra sidan skulle jag ju också kunna få ihop det med nån med vuxna barn och ÄNDÅ ha två eller tre generationer omkring mig när jag (förhoppningsvis) blir 80.

  Jaja, tror att sensmoralen här är att det där att planera för när man är 80 är rätt meningslöst oavsett. Så mycket i livet som inte kan kontrolleras och många som inte har turen att ens leva tills dess. Saker blir som de blir. Det är väl snarare nu och den närmsta framtiden man måste känna att det funkar, man verkligen vill och vill investera i det (vad det nu är).
  Hälsningar,
  En annan barnfri 🙂

  • Sanna

   Tack för den här kommentaren 🙂 Jag förstår verkligen att du inte vill ha barn i USA, det skulle inte jag heller vilja. Och ja, det finns verkligen ingen garanti för att man kommer ha sällskap när man är 80, oavsett om man har barn eller inte!

 • Linda

  Märklig kommentar då det som sagt 1.) verkligen inte är en garanti att ens barn tar hand om en när man är gammal. Min mormor hade 4 barn och det vara bara min mamma som brydde sig (hon är yngst och sladdis så hade de nöjt sig med 3 som de hade planerat hade hon ändå varit ensam de sista 20 åren av sitt liv, efter att morfar dött), 2.) man kanske har andra runtomkring sig? Att anta att man är ensam för att man inte har barn säger mer om personen som kommenterade. Jag har t.ex. 3 syskonbarn som jag hoppas att jag kommer fortsätta ha fin kontakt med även när jag är gammal, och såklart, viktigast av allt, 3.) man ska INTE skaffa barn om man inte vill ha några. Så otroligt egoistiskt att skaffa barn enbart för egen vinnings skull? Jag är också frivilligt barnfri, snart 50 år och har ALDRIG ångrat det en sekund. Har alltid vetat att jag inte vill ha barn, har haft noll längtan och får ångest bara vid tanken. Har två hundar och är supernöjd med det.:) Har fått höra att jag kommer dö ensam och olycklig – en så otroligt elak sak att säga eftersom de som sagt det inte ens har vetat om jag har försökt men inte kan få barn. Folk alltså.

  • Sanna

   Ja, nu var det här bara en av ett helt gäng otrevliga kommentarer som trillade in under gårdagen, och 100% av dem var från män som verkar tycka att kvinnor bara är till för att föda barn. Det är oavsett elakt och onödigt! Håller med dig till fullo.

 • Helen

  Men vad är det för fel på folk? Tycker att det är väldigt provocerande när vissa måste lära andra hur man ska leva sitt liv. Det är det värsta jag vet! Man måste väl ändå utgå ifrån att folk är vuxna med nog förstånd att ta egna beslut? Barnfrågan är ett bra exempel. Även när du väl har barn så är folk där och ska lära en hur du ska mata, byta, amma, sova, klä och leka med barnet. Jag har två barn idag 16 och 18 år. Var lite äldre, 35 och 37 när jag fick dem så då var det lättare att göra efter eget huvud.
  Att skaffa barn för att slippa sitta ensam på sin 80-års dag måste vara århundradets mest egoistiska handling. Förhoppningsvis har man ett nätverk i form av goda vänner, kollegor, partners, grannar och gamla flammor som kan uppvakta en 🙂

  • Sanna

   Ja det är svårt när det är ett gäng misogyna troll som inte tycker att kvinnor är något värda om de inte sätter barn till världen. Vilket gör mig ännu mer säker på min sak. Och håller med om att det är otroligt själviskt att skaffa barn för att inte bli ensam. Då känns det mer värt att lägga tid på att hålla sina vänskapsrelationer i bra form 🙂

 • Kath

  Haha herregud. Jeg har også valgt vekk barn av samme årsaker som deg. Jeg jobber på sykehjem og ser at de gamle damene som ikke har barn får oftere besøk fordi de har et større nettverk enn de med barn. De har mange venner og/eller gode relasjoner til nieser og nevøer etc. Tenker ofte at de ser ut til å ha levd et rikere liv sett under ett.

 • emma

  som en som jobbat i hemtjänsten vet jag att ha barn absolut inte är en garanti för att någon tar hand om en på ålderns höst. har man dessutom en sån inställning att ens barn är skyldiga en det så kan jag säga att risken ökar markant att man får dö ensam, haha.

  jag är ju förälder till en ettochenhalvåring och jag säger bara: njuuut av din barnfrihet. jag ångrar absolut inte att jag skaffade barn. det ÄR sjukt spännande att se ett barn växa upp, och växa som person. men jag har hela tiden vetat att jag inte kommer gilla småbarnsåren. små barn är generellt ologiska, egocentriska och saknar för det mesta humor och konsekvenstänk. och man behöver oroa sig för så sjukt mycket grejer. å andra sidan njuter jag också så sjukt varje gång jag får vara vuxen själv. att gå till jobbet blir konstant råhärligt, till och med när man sitter i skiten. den där aw:n med kollegorna som klaffar med schemat blir mycket härligare att längta till, för att inte tala om det där glaset vin du unnar dig efter mardrömsläggningen from hell. att få vara själv i tvättstugan och sortera tvätt i lugn och ro, don’t even go there! kanske är det det som menas med att barn är guldkanten i ens liv?

 • emma

  en annan grej jag tänker på kring vem som kommenterat. av profilbilden att döma är det en man. känns det inte ganska typiskt manligt att tro att det räcker med att man är släkt så kommer det där sociala ordna sig? att sociala relationer är konstanta och att man liksom inte behöver nära och underhålla dem? undersökning efter undersökning visar ju på att kvinnor är de som klarar sig bäst genom skilsmässor, dödsfall av partners mm. för att de ANSTRÄNGER sig att ha meningsfulla relationer.

 • emma

  en bra sak som barn har gett mig iofs är tanken på att vara good enough på jobbet. tidigare satt jag och duttade med grejer onödigt länge. ständigt med ett litet gnagande “det kan bli bättre”. nu gör jag skiten och lämnar ifrån mig fömodligen inte sämre grejer än innan, men det där gnaget är försvunnet. den tiden jag har som inte är jobb och barn vill jag fylla med annat än gnag. det var dock inte min anledning till att skaffa barn, men snarare en skön konsekvens.

  så nu ska jag sluta skriva. barnet gastar i bakgrunden här.

  • Sanna

   Uppskattar de här kommentarerna! Och det är klart att man kan hålla två tankar i huvudet samtidigt: man kan tycka att det är skitjobbigt med barn, men ändå vara glad att man har dem. Och ja, det är enbart män som har lämnat såna här kommentarer. Är ej förvånad.

 • Anna

  Hej från en främling! Så himla skönt med någon som verkligen gör det som är bäst i livet trots andras fördomar. Har egna barn och fick mig en rejäl tankeställare när en kompis mamma typ kräver att de ska tillbringa varenda storhelg med henne. Det är så rent ut sagt hemskt att tror att man kan kräva saker av sina barn. Vill mina ungar träffa mig när de flyttat hemifrån så skulle det vara kul. Vill de inte träffas/så ofta så har de lyckats skaffa sig egna liv och lever det liv som är bäst för dom. Då får jag se till att skaffa mig annat sällskap än mina avkommor. Tror också att man skaffar sig ett större och bättre nätverk utan egna barn och risken att vara ensam när man är gammal är nog betydligt mindre!

 • Lina Lokander

  Intressant också att ta för givet att alla människor som barnlösa umgås med skulle vara i samma ålder som de själva. Bara för att jag väljer att inte skaffa egna barn så försvinner ju inte alla barn i min omgivning.

 • Anna Nio

  Så himla obegriplig logik hos de som kommenterar såna där saker att jag inte vet var jag ska börja. Jag har pendlat fram och tillbaka om jag ville ha barn eller inte under mitt liv. Sen träffade jag Herr T och efter ett par år tillsammans kände jag sjukt stark barnlängtan, och då var det så självklart att vi skulle köra. Med världens bästa fyra-snart-femåring här hemma har jag aldrig ångrat det beslutet. Med det sagt har jag all respekt och förståelse för de som väljer att inte skaffa barn, och fattar inte varför man _inte_ skulle respektera den inställningen? Vad nån annan gör eller inte gör med sitt genetiska arv angår ju inte mig.

 • Linda - en annan

  Jag brukar tänka att med de pengar som jag sparar på att inte kan skaffa barn, så har jag råd att hyra in folk som kan hänga med mig när jag är gammal 😄

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *