Litteraturbloggen

Det bästa och sämsta jag har läst på sistone

Vi är fem dagar in på årets fjärde månad och jag har hittills läst 37 böcker i år. Ganska bra flyt ändå. Tyvärr har det på sistone känts lite som att det har varit kvantitet över kvalitet, men några riktigt bra böcker har jag i alla fall lyckats läsa. Här kommer fem snabba boktips (och en varning) från den senaste månaden eller så.

The Storied Life of A.J. Fikry av Gabrielle Zevin

Jag älskar böcker om läsning och kärleken till litteratur och det här är en sån. Skriven av författaren till Tomorrow and Tomorrow and Tomorrow, som var en av de bästa böckerna jag läste förra året. Det här är egentligen en ganska lågmäld och lite sorglig, men också rolig och fin, roman som verkligen överraskade mig genom att vara en oväntad femma. 
Betyg: 5/5

Know My Name av Chanel Miller

Ni vet Brock Turner, Stanford-våldtäktsmannen? Den här boken är skriven av kvinnan han våldtog, Chanel Miller. REJÄL trigger warning för att den handlar om extremt tunga ämnen, men satan vad bra den här var. Miller är en otrolig skribent. Viktig och hemsk, och man blir sjukt arg och jag grät flera gånger, men det är samtidigt så himla grymt att ta tillbaka sin historia på det här sättet. 
Betyg: 5/5

Remarkably Bright Creatures av Shelby Van Pelt

Jag har inte sett dokumentären My Octopus Teacher som alla pratar om, men här är kanske ett roman-alternativ till den. Charmig, rolig, och sorglig berättelse om en kvinna (med svenskt påbrå!) som blir vän med en bläckfisk på ett akvarium i norra Kalifornien och löser ett mysterium. 
Betyg: 4/5

One’s Company av Ashley Hutson

Det här är en väldigt skruvad roman som påminner lite om Ottessa Moshfeghs A Year of Rest and Relaxation. Huvudpersonen är besatt av komediserien Three’s Company från 70-talet (förlagan till den svenska versionen En fyra för tre, som gick på TV4 i mitten av 90-talet. Jag var 10 år gammal när den serien kom ut, men jag minns den tydligt av någon anledning.) och bestämmer sig för att återskapa den mitt ute i skogen. Verkligen en konstig plot, men väldigt underhållande. Och mörk. 
Betyg: 4/5

Carrie Soto is Back av Taylor Jenkins Reid

Det här är den tredje boken jag har läst av TJR, och den var lika bra som hennes andra. Det är lättsmält, lättläst och trots att denna handlar om tennis (vilket jag inte är intresserad av) hade jag svårt att lägga den ifrån mig. 
Betyg: 4/5

Varning: My Sister’s Keeper av Jodi Picoult

Såg en trailer för filmatiseringen av den här boken och blev genast sugen på att läsa. En familj med en dotter som har en ovanlig form av leukemi skaffar ett till barn som kan donera blod och organ till den sjuka dottern. Vad händer när den yngre dottern inte vill donera längre, och stämmer sina föräldrar för att få rätt till sin egen kropp? Spännande premiss, visst? Men fy fan vad arg jag blev på den här boken. Dels är den alldeles för lång med ett antal onödiga sidokaraktärer som får för mycket fokus. Dels är slutet något av det värsta jag har läst, som ett fysiskt knytnävsslag i ansiktet. Det är allt jag har att säga om det.
Betyg: 1,5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *