Uncategorized

ONSDAG

En gång i tiden hade jag ambitionen att detta skulle vara en litteraturblogg. Det var dock betydligt lättare att upprätthålla när jag jobbade i bokhandel och hade tillgång till personalrabatt, läsex, förlagsträffar, litteraturnyheter och, icke att förglömma, den konstanta närheten till böcker. Det var också lättare när jag hade mina egna bokhyllor tillgängliga. Innan jag flyttade hit läste jag i snitt mellan 5 och 10 böcker i månaden för mitt eget höga nöjes skull. Här har jag tur om det blir en hel bok läst varje månad. Därmed inte sagt att jag inte läser, för det gör jag, enorma mängder till och med, men den stora majoriteten är kursrelaterad. Just nu känner jag mig ganska avskalad från samtidslitteraturen, och det är tråkigt.

Men till poängen med det här inlägget. Efter ett tips från Anna Nio hittade jag Bonnierförlagens nya satsning, boktipset.se. Det är inget originellt, snarare en kopia av bok.nu. Inte heller är tipsfunktionen speciellt välutvecklad; jag får för mig att boktipsen som erbjuds mig är baserade på mitt kön snarare än vilken typ av litteratur jag listar att jag faktiskt läst. Men roligt är det, ändå, att gå igenom listor på böcker folk har läst, och vilka betyg de gett dem. Samt namedroppa sina egna läsupplevelser. Jag misstänker att jag snarare än nya boktips främst kommer hitta bortglömda favoriter och få omläsningstips. Och det kan ju aldrig skada.

*


Jag är en sucker för noveller, och det borde ni också vara. Så här kommer, i detta inläggs anda, ett gäng boktips. Uteslutande novellsamlingar, majoriteten skrivna av den yngre generationen svenska litteraturhopp. Läs!


– 8 Variationer av Willy Kyrklund
– Till vår ära av Alejandro Leiva Wenger
– Landhöjning två centimeter per natt av Jerker Virdborg
– I Gorans ögon av Stefan Lindberg
– Det andra målet av Jonas Karlsson
– Brorsan är mätt av Mirja Unge
– Insekt av Claire Castillon

Och om någon vill skicka mig böcker från Sverige är detta min önskelista just nu, kort och koncis.

Still av Hassan Loo Sattarvandi
Till Mervas av Elisabeth Rynell
Paris-Dakar av Jens Liljestrand

Så, nu har jag väl uppfyllt bokbloggarkvoten för ett tag framöver. Det får duga.

0 Comments

 • Sofia

  "Det finns ett hål i verkligheten", Marie Hermansson & "In i öknen", Anna-Karin Palm. När novellnerven börjar rycka nästa gång 🙂

 • Anna Nio

  Jag är så sjukt dålig på att på rak arm minnas böcker jag läst, och de flesta av mina ligger i lådor och gråter, samt att alla böcker verkligen inte finns där – men det är förbannat roligt ändå. 😀
  Håller till viss del med om tipsfunktionens skevhet: jag får bland annat tips på såna där känslosamma kärringböcker som Oprah älskar, WTF?

 • CINDERALLEY

  Sofia: “In i öknen” läste jag när jag gick i gymnasiet. Men jag minns den inte, borde läsa om…

  Anna: Nä det är verkligen en del viktiga böcker som saknas, men sajten är ju så nylanserad så de får säkert dit fler titlar snart…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *