Litteraturbloggen,  Sverige

Böcker och nyktra alkoholister

Tre veckor gick fort – imorgon åker jag hem till Kalifornien igen. Enligt lagen om alltings jävlighet har jag dock åkt på en ordentlig förkylning såhär mina sista dagar, vilket hittills har medfört att jag missade Stockholm Ink Bash igår, och att jag inte fick chans att säga hej då till några personer jag verkligen ville säga hej då till. Istället har jag suttit i en solstol i mammas trädgård i Hässelby och bara läst böcker och tagit det lugnt. Det är fint det med. Häromdagen var jag och hälsade på mina gamla kollegor på Akademibokhandeln och råkade få med mig en hel hög böcker hem. Men man får ju passa på när man får personalrabatt.

På tal om litteratur så läste jag just ut A Million Little Pieces av James Frey och hela boken var som ett jäkla knytnävsslag i magen. Jag älskar Freys stilistiska ticks, och jag älskar hur hans avskalade språk liksom skär rakt in i hjärtat. Det kanske mest sympatiska med hela boken är dock det konsekventa avståndstagandet från religion, Gud och Anonyma Alkoholisters tolvstegsprogram. Jag känner alldeles för många som har blivit nyktra med hjälp av AA, och jag har själv läst delar av deras “bibel”. Utan att helt överlämna sig till högre makter och frånsäga sig ansvaret för sitt eget missbruk kan man inte bli nykter, enligt AA-filosofin. Och nog för att det är beundransvärt att helt sluta dricka eller knarka eller spela, men jag kan inte skaka av mig känslan av att AA bara är en socialt accepterad sekt. Och sånt gör mig mycket illa till mods.

Om en liten stund kommer min syster hit. Hon kom hem från Peru igår och vi har inte träffats på tre år. Jag förväntar mig intensiva pratattacker och kramattacker och skrattattacker. Sen kommer våra brorsor över på middag, och det blir också första gången på tre år som hela familjen är samlad.

0 Comments

 • Malin

  Själv tyckte jag Kråkflickan var grym, är sugen på att läsa nästa bok i serien 🙂
  Själv vet jag inte särskilt mycket om AA men jag har också fått känslan av att det är en socialt accepterad sekt :/

  • Cinderalley

   Ja, jag har framfört den åsikten till folk jag känner i AA ett par gånger, men argumentet MOT att det skulle vara en sekt är alltid att det inte står någonstans att man måste tro på just GUD, man kan välja vilken högre makt som helst, typ havet eller moder jord. Fast jag köper det inte riktigt.

 • Egon

  Åh James Frey! Läs även hans Bright Shiny Morning om LA och The final testament of The holy bible (gissa tema…). Hoppas du får en bra hemresa!

  • Cinderalley

   Tack! Åh, “The final testament…” har jag ju tänkt läsa ett tag och nu är jag verkligen sjukt peppad på den. Och ja, allt annat han har skrivit också.

 • Duktiga Tjejen

  Älskar a million little pieces (gav det boktipset till dig i din blogg tidigare minns jag). Håller med dig om AA…

  Boktjuven är oxå superbra och Kråkflickan väntar i bokhyllan.

  Krya på dig inför hemresan.

  • Cinderalley

   Åh, ja det gjorde du kanske!? Jag fick boken gratis av en granne som hade yard sale, men jag hade verkligen inte förväntat mig att den skulle vara så bra. (Kanske för att den hade en “Oprahs book club”-sticker på framsidan, heh)

   Boktjuven läser jag nu, so far so good!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *