Det ofattbara

Amerikaner och deras jävla vapenlagar

Jag antar att de flesta vid det här laget har hört om dödsskjutningen på en skola i Connecticut idag, där minst 20 barn och 6 vuxna sköts till döds av en kille i 20-årsåldern. Det är tveklöst en fruktansvärd tragedi, som jag dock är helt övertygad om hade kunnat förhindras (eller åtminstone försvåras avsevärt) med strängare vapenlagar. Och rent logiskt tycker jag att alla någorlunda vettiga människor borde hålla med om detta – ingen tillgång till vapen, inga dödsskjutningar, eller hur?

Men dessvärre är det inte så enkelt när det handlar om amerikaner och deras rätt att bära vapen. Det finns nog ingen fråga som min åsikt skiljer sig så grovt i från en stor del av min bekantskapskrets som just denna. Även en del av de mer liberala (i ordets amerikanska bemärkelse) personerna jag känner förespråkar vapenfrihet, med hänvisning till The Second Amendment som säger att “…the right of the people to keep and bear arms shall not be infringed“.

Argumenten jag hör för att få bära vapen handlar oftast om att kunna försvara sig – om vanliga människor inte får beväpna sig kommer de att vara chanslösa mot brottslingar, eftersom dessa struntar i lagen och kommer bära vapen i vilket fall som helst. Men eftersom jag har växt upp i ett land där vapen absolut inte är en del av vanliga människors vardag kan jag inte låta bli att tycka att den logiken haltar rätt ordentligt. Det är liksom ingen tillfällighet att folk som äger vapen blir skjutna oftare än de som är obeväpnade.

0 Comments

 • Freedomtravel

  Här verkar uppfattningarna verkligen skilja sig mellan de flesta svenskar och amerikaner. Människor gör dumheter på fyllan eller med för mycket ångest i kroppen, det är nog ingen skillnad här och i Amerikat. Det är bara det att dumheterna blir grövre om man råkar ha ett skjutvapen att plocka fram ur byrålådan. Allra mest mörkrädd blir man ju när man hör om barn som råkat fyra av mammas eller pappas pistol som de hittat… Nej, här kan jag inte förstå amerikanernas logik… Riktigt fruktansvärt med skolskjutningen, orkar inte ens riktigt tänka på det hela vägen… och på allt som det innebär för de drabbade.

  • Cinderalley

   Verkligen fruktansvärt, och håller med om att konsekvenserna av ens dumheter blir så himla mycket värre när det är skjutvapen inblandade.

 • Amanda

  Jag förstår inte heller den nästan bokstavstroende inställningen till konstitutionen. Jag fattar att det står i er grundlag att ni ska få ha vapen, några snubbar skrev det, kan vi nu prata om det är rimlig eller om det kanske finns skäl att ändra den lagen? Men nej, konstitutionen är helig och ofelbar, så vi måste istället diskutera huruvida snubbarna förutsåg automatvapen. Det spelar väl för fan ingen roll! Gaaah!

  • Cinderalley

   Ja, bara en sån sak som att konstitutionen skrevs i slutet av 1700-talet, kanske eventuellt kan vara dags att uppdatera sig lite. Det är ju precis samma sak som bokstavstroende kristna som följer allt som står i biblen trots att det knappast kan appliceras på dagens samhälle.

 • Annika i Colombia

  Jamen verkligen! Jag blir helt mörkrädd när jag läser vapenlobbyns “lösning” på skolskjutningarna – alla lärare ska få ha vapen i skolan för att kunna försvara sig.

  • Cinderalley

   Ja, det är helt osannolikt dumt. Det är dessvärre väldigt svårt att föra vettiga diskussioner med människor som på allvar tror att fler vapen orsakar färre dödskjutningar.

 • Angelica

  Jag begriper inte heller hur Amerikaner tänker. De flesta amerikaner i alla fall. Diskuterade skolskjutningen med en amerikansk internetvän igår och han sa att jag var lyckligt lottad som bodde i ett land som Sverige. Detta efter att jag berättat om våra vapenlagar och det faktum att vi inte har vare sig metalldetektorer och vakter i våra skolor eftersom vi aldrig haft en skolskjutning. Majoriteten av amerikanerna verkar dock klamra sig fast vid sina vapenlagar som barn vid snuttefiltar. Jag antar att de är ganska hemmablinda. Hade de levt i Sverige ett tag hade de kanske ändrat åsikt då de sett restriktiva vapenlagar in action så att säga.

  • Cinderalley

   Ja jag tror absolut att det är en del av problemet, att folk här inte har sett några riktiga alternativ till de amerikanska vapenlagarna. Det är för fan lättare att skaffa ett vapen än att göra abort i flera stater.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *