Litteraturbloggen

Läst på sistone

Har på sistone kommit in i en sån där läsperiod som jag önskar att jag hade hela tiden. Det här har jag läst den senaste veckan:

Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Fick den här boken av min mamma häromdagen, och två dagar senare var de 630+ sidorna utlästa. Andra delen i Engelsforstriologin var precis lika svår att lägga ifrån sig som första delen. Och trots att jag egentligen har extremt svårt för det mesta i fantasy- och scifigenren så är berättelsen om de svenska tonårshäxorna som ska rädda världen så sympatisk att det är svårt att ogilla den. Läser gärna den här boken – om den av magi hjärntvättade massan vs outsidertjejerna i häxcirkeln – som en metafor för mina egna tonår, där det inte var helt ovanligt att bli kallad freak på grund av till exempel kreativa klädval.
Betyg: 4/5

Havsmannen av Carl-Johan Vallgren
Havsmannen påminner på flera sätt om böckerna i Engelsforstriologin – den handlar om samma sorts utsatta tonåringar och har övernaturliga inslag, även om de skiljer sig ganska rejält från häxor och demoner. Och precis som Eld var den helt omöjlig att lägga ifrån sig. Jag har på senaste tiden börjat bli mer och mer intresserad av ungdomsböcker – även om jag tror att den enda skillnaden mellan ungdomsböcker och vuxenböcker egentligen är att de förra handlar om ungdomar – och den här kvalar nog in bland favoriterna av de jag har läst på sistone.
Betyg: 4/5

Änglarnas svar av Stefan Einhorn
Jag läste ut den här boken igår kväll och vet fortfarande inte riktigt vad jag ska tycka. Det är en kort roman om Förintelsen och andra världskrigets påverkan på främst två familjer, berättad ur huvudpersonernas olika perspektiv. Och oavsett hur viktig och intressant själva berättelsen är så är jag inte imponerad av varken språket eller det berättartekniska greppet. Och det känns ju lite synd, ändå.
Betyg: 2/5

2 Comments

 • Agnes

  Tack! Har varit lässugen länge men jag har inte riktigt vetat var jag ska börja… Sugen men oinspirerad som alltid efter en lång period utan att jag har läst 🙂

  Och angående ditt inlägg om meatless mondays så uppskattar jag dem också! Har jättesvårt att få inspiration till vegetariskt så tycker det är lika roligt varje gång du postar ett recept 🙂

  • Cinderalley

   Oh, ja jag vet hur det känns! Hatar att inte ha något att läsa.

   Vad bra att de uppskattas, ska försöka bli lite bättre på att lägga upp recept kanske till och med VARJE måndag haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *