Vardagsfilosoferande

Kan vi prata om Gilmore Girls?

gilmoregirls

Har ni SETT de nya avsnitten? Kan vi prata om dem? Spoilers nedan, så blunda och fortsätt scrolla om du inte har sett avsnitten än!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

———————–SPOILER ALERT!———————–

Okej, de nya avsnitten, alltså. Jag hade en lång sms-konversation med min bästa fellow GG-nördkompis Genevieve om dem igår, och det hjälpte mig att samla tankarna kring detta lite. For the record, Genevieve hatade de nya avsnitten medan jag gillade dem, men när vi diskuterade i närmare detalj tyckte vi egentligen exakt likadant om det mesta. Så, här, min sammanfattning av vad jag gillade och ogillade. Fyll gärna på med egna åsikter i kommentarsfältet! ♥

Gillade:

 • Slutet! Grät som ett litet barn när Lorelai och Luke gifte sig, och älskar att slutet öppnade upp för möjligheten till nya avsnitt. (Hade dock gissat Rorys nyheter redan tidigare i avsnittet, så det kom inte direkt som en chock.)
 • Boken! Älskar att Rory började skriva boken om hennes och Lorelais liv (Lorelais reaktion var dock lite störig).
 • Jess! Fortfarande #teamjess all the way, speciellt vuxen-Jess.
 • Paris! Återkommer till detta nedan, men Paris är verkligen allt som jag hade hoppats att Rory skulle vara vid det här laget. Framgångsrik bosslady, plus skitsnygg.
 • Emily! Så himla mycket på tiden att Emily får göra sin egen självförverkligande grej, och hennes attityd när hon blir utslängd från DAR är everything.
 • Lorelai och Luke! Deras relation är så fin, speciellt Lukes brandtal när han tror att Lorelai är på väg att lämna honom.
 • Andra grejer: Att Michel äntligen har kommit ut, Kirks gris, att man äntligen fick se Mr. Kim (!), och att Lane och Zach fortfarande har sitt band så här 10 år senare och att de låter exakt likadana.

Ogillade:

 • Okej, kan vi prata om hur odräglig Rory har blivit? Jag hade rätt höga förhoppningar på hennes karriär, men istället är hon ganska misslyckad, i alla fall för någon som har haft alla de möjligheter hon har haft. Som jag sa till Genevieve så pluggade jag också journalistik och drömde om att bli journalist när jag var yngre, sen flyttade jag till ett nytt land utan några kontakter och lyckades ändå skaffa mig en skitbra karriär på ett månadsmagasin innan jag hade fyllt 30. Alltså, jag fattar att GG är påhittat, men det känns ju inte realistiskt att jag klarade detta, men Rory – som har gått på Chilton och Yale, varit chefredaktör för Yale Daily News, dejtade sonen till en tidningsmagnat och har kontakter andra aspirerande journalister skulle döda för, har sina morföräldrars pengar, och dessutom är en bra skribent – inte kan hitta ett ordentligt jobb. Hon känns inte alls som 32 utan mer som 23.
 • Relaterat till ovan är att Rory känns så himla entitled, i brist på ett bättre ord på svenska. Det var hon väl i originalserien också (till exempel i säsong 7 när hon tackar nej till ett riktigt journalistjobb för att det inte var tillräckligt prestigefyllt) men det har blivit så himla mycket värre? Hela grejen med den där nättidningen som vill ha henne och som hon tycker att hon är för bra för, och sen gör världens minst förberedda anställningsintervju för och blir förvånad över att hon inte får jobbet? Rich, white privilege i ett nötskal.
 • Och sista grejen med Rory. Jag tyckte först att hela sidospåret med pojkvännen Paul som hon glömmer bort hela tiden var ganska roligt, men det var innan jag insåg att hon samtidigt hängde med Logan – som dessutom är förlovad. Så störigt beteende.
 • Fatshamingen och slentrianrasismen. GG har väl aldrig varit speciellt PK, men det var ju inga serier från början av 2000-talet. Hade hoppats på lite progress eftersom det ändå är 2016 nu, vi borde ha kommit längre än så här.
 • VARFÖR fick Lorelai för sig att ens försöka vandra PCT? Helt orealistisk storyline.
 • April Nardini är fortfarande den mest irriterande karaktären i hela serien.
 • Är det bara jag, eller har Alexis Bledel blivit en sämre skådespelare sen sist?

Ja, det här blev ju jättelångt, men det finns ingen TV-serie jag har sett fler gånger eller älskar mer än Gilmore Girls, så jag har ganska många åsikter om den. För mig är det ändå fortfarande Gilmore Girls och jag kommer nog att älska serien oavsett vad som händer i den. Och jag hoppas fortfarande på ännu fler nya avsnitt.

Vad tyckte ni?

6 Comments

 • Anna

  Jag håller med om det mesta!
  Däremot gillar jag faktiskt att Rory misslyckades karriärmässigt och tyckte just den delen kändes realistisk. Kanske beror det på våra olika erfarenheter – mina liknar nog mer Rorys i denna reboot (minus toppuniversitet, rätt kontakter och familj med pengar, då!). Kort sagt har jag inte den karriär jag tänkte mig när jag var 23 och just hade tagit min Bachelor och livet har blivit väldigt annorlunda. Men att Rory känns entitled och samtidigt har misslyckats med att ta tillvara på de chanser hon haft tycker jag går lite hand i hand och är konsekvent – på samma sätt som när hon fick ett breakdown efter den första misslyckade praktiken i college. Hon är van att allt ska flyta på. När det inte gör det och hon måste kämpa lite, funkar hon inte. För mig känns det som en ganska naturlig arc för henne. Om det blir fler avsnitt hoppas jag verkligen att hon får chansen att växa upp på riktigt och med tanke på slutet finns det ju möjlighet!

  En sak jag verkligen gillade: Lorelei och Emily. Just deras förhållande har varit det bästa med hela GG från början till slut för mig; hur de tar två steg framåt och mellan ett till tio steg tillbaka, hur viktiga de är för varandra men hur svårt de har att kommunicera med och förstå varandra… Ingenting är helt löst – precis som sådana saker inte blir på riktigt heller – men när Lorelei ringde Emily och berättade om sitt minne av Richard grät jag mer än en vuxen kvinna borde göra på grund av en TV-serie.

  Ursäkta ordströmen, ingen jag känner ser GG och jag har inte haft någon att diskutera detta med!

  • Cinderalley

   Jag kan hålla med till viss del, och säger såklart (!) verkligen inte att alla som inte har en perfekt karriär vid 32 är misslyckade. Jag tror kanske att det som stör mig mest är hennes attityd, hon känns så himla entitled genom hela serien.

   Håller med om allt angående Lorelai och Emily! 🙂

 • Hanna

  Lite väl sen kommentar men måste lufta mina åsikter medans jag har chansen. Håller faktiskt med mycket om det du tycker.

  Hade också höga förväntningar om Rorys karriär men håller med om Annas kommentar om att det ändå är realistisk utgång. Rory är definitivt odräglig. Vart också besviken att hon blev redaktör på Stars hollows tidning just på grund av den låga ambitionsnivån men det ger ändå ett inslag av humor från kollegorna och arbetsinsatsen på tidningen.

  Vart besviken över att Sookie knappt var med, hon är en av mina favoriter.
  Gillar inte alls att Logan var med på grund av att jag inte gillar hans karaktär och hans relation med Rory stör mig när han är förlovad med någon annan.

  Älskar också Jess! Det faktum att det var hans förslag om att skriva boken – hela bokgrejen knyter ihop serien på ett sånt fint sätt! Älskar dessutom scenen när Jess rycker ut routern på Lukes diner…

  Jag tyckte att det var uppfriskande (i brist på ett bättre ord) att Lorelai skulle försöka vandra PCT. Det är helt otippat och det är en del av hennes karaktär att hon är envis, när hon får en idé så fullföljer hon. Det är ett bevis på en stark kvinna med jävlaranamma! Hela det inslaget om PCT var väldigt underhållande och just det att hon får diverse förhinder och aldrig tar sig ut på vandringsleden är ju helt awesome!

  Älskar inslagen med Emily att hon prövar konmari och att hon bryter sig loss för att skapa sin egen lycka. Så himla inspirerande!

  • Cinderalley

   Jag gillar inte heller Logan, han är den sämsta av Rorys pojkvänner, till och med sämre än Dean. Men Jess! Åh, Jess! Och Emily, älskar storyline.

 • Jessica

  Jag måste bara få kommentera på ett såhär gammalt inlägg. (Hittade det via din länk i ditt nya inlägg) Sitter hemma och har pandemitråkigt och har därför också tittat igenom hela serien på nytt och håller på med extra-avsnitten, därför känns ditt inlägg så aktuellt.

  Håller med om det mesta och fick extrem åldersnoja… men gillar faktiskt att Rory är så “misslyckad” . Det gör henne mänsklig. Störde mig snarare på henne i de tidigare avsnitten där hon är så perfekt och omtyckt av precis alla (och faktiskt rätt elitistisk, vilket var något jag inte reflekterat över tidigare). Jag tänker också att om man är sådär perfekt och fokuserad hela sin ungdom så måste det väl brista nån gång förr eller senare. Jämför med dem som t.ex. bildade familj tidigt och separerar i 30 års åldern och plötsligt festar hela tiden. Det är väldigt vanligt här där jag bor.

  En sista reflektion som stör mig väldigt mycket; denna fixering vid giftermål. Känns så gammaldags med nordiska ögon. Kan förstå Emily, men att även seriens yngre karaktärer hakar upp sig vid detta är så märkligt. Men kanske amerikanskt om man nu kan generalisera så mycket..?

  Tack i övrigt för en bra blogg? Vi är i samma ålder och jag uppskattar mycket att läsa om ditt liv. Verkar härligt att bo i Kalifornien, speciellt nu när nordanvinden gör att huset skakar…?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *