Irritationsmoment

Mina egna ganska futtiga erfarenheter

Jag känner så många som har blivit våldtagna eller utsatta för grova sexuella övergrepp att mina egna erfarenheter känns futtiga i jämförelse. Jag har haft tur. Vilket är en helt sjuk grej att behöva skriva, men så är det ju, och det känns verkligen uppenbart när jag läser alla berättelser under #metoo-hashtaggen de senaste dagarna.

Bara några snabba minnesbilder:

När jag var tonåring var jag på Augustibuller och bodde i tält på festivalområdet. En av dagarna låg det plötsligt en däckad snubbe jag inte kände i mitt tält. Jag väckte honom och sa åt honom att dra och då blev han våldsam. Jag stukade tummen när jag försökte försvara mig och fick tillbringa resten av kvällen i sjuktältet.

När jag var 20 hade jag en stalker som skickade anonyma brev och blommor hem till mig med jämna mellanrum, alltid undertecknade med bokstaven K. Det visade sig vara en före detta kollega till mig (vars namn inte började på K, det var en homage till filosofen Kirkegaard) (varför är “svåra” män alltid så jävla creepy?) som var besatt av mig på ett obehagligt sätt. Han slutade när jag hotade att polisanmäla.

När jag var 22 hyrde jag ett rum i ett hus som jag delade med ett lesbiskt par och en straight snubbe. Vi var alla kompisar och en kväll gick jag och snubben ut och tog en drink och han drack alldeles för mycket. Senare den kvällen kom han in i mitt rum och vägrade gå och försökte tjata sig till sex. Jag sa nej och flyttade ut kort därefter.

För bara några veckor sen var jag ute och körde hoj med ett gäng kompisar (män och kvinnor). Vi hade stannat vid en utsiktsplats för att ta några foton när två män i 50-60-årsåldern stannade sina hojar på samma ställe. Medan Edy tog ett foto på mig hörde vi hur männen sa till varandra (om oss): “Why do they still have their shirts on?” Det här är bara ETT exempel av flera hundra liknande som man bara lär sig att ignorera efter ett tag som kvinna i motorcykelsvängen. Att jag ens kommer ihåg den här händelsen är för att Katie just skrev ett blogginlägg på Red Rag Garage om den.

Och så alla dessa dick pics. Jag vet inte hur många oombedda bilder jag har fått på erigerade kukar från fullständiga främlingar på nätet. Kan ni ens föreställa er om kvinnor skulle börja göra så? Systematiskt skicka bilder på sina nakna kön till främlingar? Ett tag var det så illa att jag och en kompis skämtade om att starta ett klädmärke som tillverkade små kostymer till kukarna. Så att det skulle bli lite trevligare att titta på. För vad kan man göra annat än att skämta om det? Hela fenomenet är ju så absurt. No one cares about your boner.  

***

Det är mycket möjligt att jag har glömt eller förträngt andra händelser. Jag har så dåligt minne, och sånt här händer ju hela tiden, det blir liksom vardagsmat efter ett tag. 

2 Comments

 • Ida

  Har ju själv vart me om, precis som du säger, fjuttiga saker när de kommer till hela Me too grejen jämfört med andra.
  Jag jobbar som målare och har ofta vart ensam tjej eller där de vart få tjejer och på vissa byggen är de sexistiska saker som sägs ibland. Och jag fick en inte så hård smäll på baken för några månader sedan av min chef som är stuggranne där jag bor. Vill tillägga att han är gift men en workaholic å sällan hemma. Just nu är de lågsäsong som målare så jag går hemma på dagarna men de kan va skönt att slippa att jobba med män.

  En annan grej som jag tycker e lite viktig att upp med detta. Det är en garnbutik i Pite, där jag kommer ifrån och varje tisdag är det stickcafe och det är många äldre där. Många är 60+ och kanske t.om 70+. Idag var det en äldre man där, typ 70 års åldern. Han berättade att han hade sett nån ung blond tjej uppträda på tv och hon hade haft thights eller jeans, en fuskpäls jacka och bara en BH under och stått och flashat med bhn enligt vad han sa. Och han sa då att tjejerna får skylla sig själva som klär sig så eller klär sig lättklädda. Och han fick medhåll från alla äldre kvinnor. De tyckte att man får skylla sig själv om man klär sig så och männen vill tafsa. Att jag inte sa ifrån, för man ska få klä sig hur man vill, lättklätt eller hur fanken man vill utan att bli tafsad på eller våldtagen. Det märks att den äldre generationen har en annan syn än vad nyare generationer har.

  • Cinderalley

   Ja, håller med, det är nog helt klart en generationsfråga. Jag läste Elisabet Höglunds “debattartikel” i Expressen om hur “ett nyp i rumpan inte är så farligt” och blev helt chockad även fast jag kanske inte borde, så mycket internaliserat kvinnohat.

   Så jäkla sjukt att få en smäll på baken av sin chef dock!? Det är ju inte ok någonstans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *