Irritationsmoment

Hela munnen full av tortyr

Ja ni kanske tycker att jag tjatar om min tandställning, men lyssna bara på detta. Fram tills igår hade det här med att ha tandställning varit rena barnleken. Det gjorde inte ont och jag kunde äta precis som vanligt. Men igår fick jag en palate expander insatt och nu vill jag inte ens lämna huset. Det är alltså en metallgrej som sitter i gommen och långsamt ska bredda överkäken. Varje dag måste jag sätta en nyckel i den och vrida ett varv, vilket känns ungefär som att försöka dra ut alla tänder i överkäken på samma gång. Det gör alltså skitont. 

Och detta är inte ens det värsta med den här grejen.  

Nej, det absolut värsta är att jag knappt kan prata, eftersom gommen blockeras av en metallplatta som gör att jag inte kan röra tungan ordentligt. Det låter ungefär som att försöka prata med en väldigt svullen tunga. Vissa ord och bokstäver kan jag knappt uttala. Av någon anledning verkar det dock lättare att prata svenska än engelska. Synd bara att jag inte har någon att prata svenska med. Jag har jobbat hemifrån hela dagen eftersom jag inte är redo att försöka föra ett samtal med någon annan än Paul ännu. 

Så här ska det vara nu i tre månader. Om jag inte redan hade betalat så jäkla mycket pengar för detta hade jag eventuellt gått och tagit ur den här grejen på en gång. Skitit i raka tänder. Just nu känns det inte värt det. 

En rolig grej dock: Jag hade aldrig hört talas om en palate expander innan min tandläkare började prata om det för några veckor sen. Men igår, alltså samma dag jag fick min insatt, började jag läsa Jonathan Safran Foers nya bok, I Am Here, och kolla vad jag hittade i den efter bara två sidor:

Nu handlar detta visserligen om en namnlös pubertal skitunge till karaktär, men ändå. I feel ya, little guy.   

14 Comments

 • Concha

  Förstår din frustration fullt ut. Själv har jag nu haft min tandställning i tre år, trots att tandläkaren påstod att det skulle ta 18-24 månader. Yeah, right! Dessutom har jag sedan ett år tillbaka gummisnoddar tight spända mellan över och underkäke så när jag pratar låter jag extremt sammanbiten (haha) och grinig. This is not what I signed up for!!

  • Cinderalley

   Åh nej, vilken mardröm! De har sagt 18 månader till mig, men det vågar man väl kanske inte hoppas på… Hoppas att du snart är klar i alla fall! ♥

 • Gunnie

  Älskade dotter! Ska du verkligen behöva gå igenom denna tortyr för att få “perfekta” tänder? Jag tycker det borde räcka att bleka dina “sneda” tänder så de blir amerikansk kritvita, där går gränsen för mig! De flesta amerikaner med perfekta raka vita tandrader ser inte naturliga ut tycker jag, utan mer som de har fått artificiella tänder på något sätt (tandimlantat tex). Jämförbart med botoxläppar eller silikonimplantat i brösten eller rumpan! Var nöjd med dig själv, du är ju snudd på “perfekt” som du är! Men samtidigt förstår jag dina bevekelsegrunder och respekterar hur du tänker. Det kanske helt enkelt är så att om “man vill vara fin så får man lida pin”! Jag älskar dig i alla fall trots dina sneda tänder <3

 • Sherdil

  Stackare ? någon form av tortyrinslag verkar obligatoriskt när det gäller tandställning (behövde själv dra ut tre tänder). Kände mig så jäkla uppgiven och ful under tiden jag hade tandställning (genomgick det senare än ”alla andra”) och det är därför jag fortfarande inte tveklöst säger att det var värt det, för jag minns hur jävligt det kändes. Håller tummarna för att det är värst första tiden (nu när allt börjar röra på sig) och det lättar!

  • Cinderalley

   Uhhhh ja. Kan inte låta bli att tänka på hur sjukt det är att det är helt lagligt att tortera BARN på det här viset, hah. Jag har ju i alla fall valt det själv liksom.

 • Jimmy

  Jag tycker att du är modig som vågar. Själv skulle jag nog fortsätta vara missnöjd och gnälla, men det blir nog ett bra resulat för din del och värt besväret 🙂

 • Ulf

  Jag håller helt med Gunnie! Kanske är det en (föräldra-) generationssak?
  Själv hade jag tandställning i tonåren, för jag saknade några kindtänder, men slapp tack och love en palate expander! Däremot gummisnoddar och en massa vajrar kors o tvärs i munnen. Inte alltid så kul i tonåren. Och jag tänker inte särskilt kul som vuxen heller.
  Så jag förstår hur du känner…

 • Agnes

  Måste man ha tandställning då? Jag hade sneda och konstiga tänder. Har fasader nu, kostar ju också men tror nästan tandställning är dyrare. Om inte annat mycket mer smärtsamt ?

  • Cinderalley

   Måste och måste, det är ju ett val jag har gjort. Men jag trodde fasader bara satt utanpå tänderna och liksom jämnade till dem? Eller gör de tänderna rakare också?

   • Agnes

    Min kommentar lät kanske lite dryg, var verkligen inte min mening. Nej jag hade skeva konstiga tänder och glugg mellan framtänderna osv. Man slipar ner tänderna under och sätter på kronor. När jag tänker efter vet jag inte om det är kronor eller fasader jag har, eller om det är någon skillnad. Oavsett så hade jag fula, sneda konstiga tänder och nu är de helt perfekta. Utan tandställning!

    • Cinderalley

     Närå, lät inte dryg! Hmm, intressant, har inte så bra koll på kronor/fasader själv. Här har alla jag känner antingen haft tandställning eller Invisalign.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *