Vardagsfilosoferande

Mina mål inför 2018

Jag har några grejer jag tänkte ta tag i under 2018. Vill helst inte kalla dem nyårslöften för jag vet inte hur mycket jag är redo att lova, så låt oss kalla dem för mål. Mina topp 3 mål för 2018:

1. Att resa mer – men flyga mindre

Förra året flög jag till Europa två gånger och det känns kanske inte så himla hållbart. Men det krångliga med att bo i Nordamerika är ju att det knappt går att ta sig någonstans utan att flyga, och jag tror att jag skulle förlora förståndet om jag inte fick lämna USA på ett helt år. Så nu håller Katie och jag på att planera en episk motorcykelroadtrip genom sju delstater och in i Kanada i sommar. Det får bli min stora semesterresa för i år, och jag är redan så pepp på detta att jag nog kommer tjata en del om det i bloggen. Sen blir det eventuellt någon liten resa söderut över julen när det är för kallt för att köra hoj, vi får se.

2. Att ta tag i att skaffa amerikanskt medborgarskap

Jag har bott i USA i över 9 år och har hela tiden tänkt att jag någon gång ska ansöka om dubbelt medborgarskap. Men ända sen Trump blev vald till president har jag velat lite kring detta – är det här verkligen ett land jag vill vara medborgare i? Men nu är det valår igen, och demokraterna har en hyfsat realistisk chans att ta tillbaka representanthuset och senaten, och fler kvinnor och minoriteter än någonsin ställer upp i lokala val, och jag bryr mig mer om partipolitik än jag har gjort på länge, och det känns helt åt helvete att inte ens kunna göra den absoluta medborgerliga minimumansträngningen och gå och rösta.

Det kostar en hel del pengar att ansöka om medborgarskap, vilket nog ärligt talat är huvudanledningen till att jag inte har gjort det ännu. Men i år tänkte jag börja spara ihop till ansökningsavgiften, om inte annat så att jag kan rösta på Kamala Harris, Kirsten Gillibrand, Elizabeth Warren, eller någon annan kompetent kvinna som ställer upp i presidentvalet 2020.  

3. Att lära mig spanska

Jag nämnde detta i min årssammanfattning, men det känns verkligen som att det är på tiden att jag lär mig spanska ordentligt. Jag är hyfsat bra på att beställa mat på spanska – det är en sån grej man lär sig ganska snabbt som icke-köttätare. Är till exempel stolt över att jag lyckades beställa en ost- och skinkmacka utan ost och skinka men med extra grönsaker och pommes i en liten by i Guatemala för några veckor sen. Nästan ingen vi träffade i Guatemala kunde engelska. Men det vore fint att kunna ha lite mer meningsfulla konversationer än bara om mat och dryck. Jag bor 15 minuter från Mexiko, bara en sån sak.  

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *