Uncategorized

ONSDAG

Jag såg Låt den rätte komma in igår. Jag vet inte om jag gillade den eller inte. Det är så svårt när en bok man verkligen tycker om filmatiseras – hur förvandlar man 400 sidor gripande socialrealistisk vampyrromantik (!) till knappt två timmar svensk film? (Ja, svensk film är en genre; det är något med hur alla svenska skådespelare artikulerar och talar från magen, som om de befann sig på en teaterscen istället för en bioduk.) Jag gillar fotot, hur djupt deprimerande en snöig 70-talsförort kan framställas med så enkla medel som stillastående kamera och välutvecklad klippteknik. Och den ständiga närvaron av den mullrande tunnelbanan. Sen är det det där med att vara uppvuxen i Västerort också, att hela tiden känna igen sig i miljön. Men jag hade nog uppskattat filmen mer om jag inte hade läst boken innan, trots att John Ajvide Lindqvist själv har skrivit manus.

0 Comments

  • Maja

    Bästa är att den är inspelad i Luleå : D
    Men jag håller med dig, en bra film men boken är bättre de mycket man missar genom att se bara filmen. Johns språk är ju makalöst tillexempel. Har du läst hans andra böcker?

  • CINDERALLEY

    Ja jag har läst dem. Var på releasefesten för “Människohamn” också, John Ajvide Lindqvist är otroligt sympatisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *