Amerika,  Nära döden-upplevelser,  Nattliga bravader

Havets nyckfullhet

Innan jag hade varit i Kalifornien för första gången hade jag en bild i huvudet av långa stränder, palmer och klarblå himmel. Och det finns det som bekant i överflöd här. Men jag var inte beredd på den svindlande vackra naturen även innanför kusten, och hur överväldigande det skulle vara att ta sig runt bland vingårdar och apelsinodlingar så högt uppe i bergen att man blir andfådd av luftomställningen. Att köra på små slingriga bergsstigar precis på kanten till ett sluttande stup, med enorma klippväggar som reser sig omkring en, och känna sig alldeles liten och ödmjuk inför naturens storslagenhet. Åh, för att inte tala om solnedgångarna.

Men nu svävar jag ut igen. Vad jag egentligen vill säga är att ibland dyker det upp ett tillfälligt naturfenomen som är så mäktigt att till och med bergsupplevelsen ligger i lä i jämförelse. Just nu pågår ett sådant, nämligen Red Tide. Det är en algblomning som gör att vågorna på stranden blir självlysande och neonblåa på kvällen, och står man på stranden efter solnedgången är det som att vara mitt i en science fiction-film, i ögonblicket innan hela jorden går under av ett radioaktivt virus. Det är Så. Himla. Ballt.


Bild från Surfer Magazine (och kolla filmen längst ner i den länkade artikeln!)

Comments Off on Havets nyckfullhet