Sverige vs. USA

Om dricks

Linnéa i USA skriver om det här med dricks, och eftersom det är en sån sak som ALLA svenskar som kommer och hälsar på i USA frågar om så tänkte jag också skriva några rader om det.

I USA är det standard att dricksa på i princip alla tjänster som någon utför åt en. Det inkluderar förstås barer och restauranger, men även till exempel hårsalonger, nagelsalonger, tatuerare, taxichaffisar och alla sorters hushållsnära tjänster. Jag vet dessutom folk som dricksar när de går till läkaren (!) eller bilmekanikern. 10-20% brukar vara standard, men det kan också variera lite mellan olika tjänster. På barer är det till exempel standard att lämna en extra dollar per drink i dricks.

Många av mina nära vänner jobbar i barer och på restauranger, så jag vet precis hur beroende folk i den sortens yrken är av dricks eftersom grundlönen är så skrattretande låg. Vissa har inte ens en grundlön utan lever enbart på dricks. Jag får ångest bara av att tänka på hur jobbigt det vore att försöka försörja sig på att smöra för bortskämda kunder flera timmar om dagen, så jag dricksar alltid minst 20% för bra service.

För dålig service dricksar jag mindre, eller inte alls. Och så skriver jag på kvittot varför det inte blev någon dricks, så att de vet. Exempel ur verkligheten: För några veckor sen var jag och ett par kompisar och åt söndagsbrunch på en restaurang i Hillcrest. Vår servitris gav oss så sjukt dålig service (jag fick till exempel något annat än det jag hade beställt, och när jag klagade var hennes svar att det skulle kosta extra att ändra – liksom, va!?) så när vi skulle betala gick vi fram och gav dricks till killen som kom ut med vår mat samt diskplockaren, men vi lämnade ingenting till servitrisen. Nog för att det är förjävligt att behöva försörja sig på dricks, och jag inser att alla kan ha en dålig dag – men om man är otrevlig och ohjälpsam ska man kanske inte jobba i ett serviceyrke.

Det var väl ungefär det jag hade att säga om dricks. Frågor på det?

0 Comments

 • egon

  Jag tror att man som turist liksom inte vågar ifrågasätta heller, även om det är dålig service. Så har iaf jag reagerat på de konstiga grejerna jag varit med om. Kan också bli stressad över att behöva räkna i huvvet hur mycket man ska ge extra och ALLTID behöva ha småpengar om man betalar cash. Eller ska beställa ngt i baren (fast gillar regeln med 1 dollar per dryck, enkelt att tänka fast kräver mynt till förbannelse).

  • Cinderalley

   Ja det är ju helt klart en omställning när man kommer från ett land där dricksen är inräknad. Jag märkte det motsatta när jag var tillbaka i Sverige förra året, det var jättejobbigt att INTE dricksa så jag lämnade alltid lite extra typ på barer och restauranger.

 • Andrea

  Så sjukt att det ska vara upp till kunden att fullkomligt sörja för att folk ska ha en skälig inkomst, & inte arbetsgivaren?! Så jävla märkligt system. Arbetsgivarna lär ju komma undan så hårt på att inte behöva ge schyssta löner, utan förlita sig på att anställda smörar skiten ur kunderna för att få ihop till hyra & mat. 🙁

 • Annika i Colombia

  Vad mycket man dricksar till! Jag tänker liksom restaurang = dricks och inte så mycket mer. Jo, kanske om man beställer pizza eller grejer på hemkörning. Och håller helt med Andrea. Dessutom verkar det lite meckigt att inte veta hur mycket saker och ting kostar, dvs kunna kolla på en meny, beställa och veta vad man kommer att betala för det står på prislistan i menyn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *