Sverige vs. USA

Därför vill jag inte flytta tillbaka till Sverige

Emma Sofie W efterfrågade ett inlägg om varför jag inte skulle vilja flytta tillbaka till Sverige, och även om jag starkt känner att jag inte vill flytta tillbaka så är det ibland svårare att sätta ord på just varför. Men jag tänker ungefär så här:

playa

1. Den största anledningen till att jag inte vill bo i Sverige är vädret. Jag är numera så van vid 300+ soldagar om året att jag blir helt deprimerad av mulet väder och regn. Att lida sig igenom 6 månaders vintermörker och kyla i väntan på en sommar som kanske inte varar mer än ett par veckor – nej tack. Jag är inte tillräckligt masochistiskt lagd för det.

2. Precis som Linnéa påpekar är amerikaner i regel öppna, trevliga och hjälpsamma mot främlingar. Även om jag själv i allmänhet är ganska asocial så uppskattar jag verkligen den här öppenheten, att man kan småprata med lite vem som helst var som helst om man känner för det. Samt att folk alltid erbjuder sig att hjälpa till med saker. Känner att i Sverige är det ungefär tvärtom.

154
3. När jag tänker på vad jag skulle sakna mest med Kalifornien om jag flyttade tillbaka till Sverige så är det första som dyker upp i huvudet alla motorcykelturer och roadtrips längs med kusten, genom den storslagna bergsnaturen, och genom öknen. Den stora variationen i naturen här tror jag är ganska unik – bara en sån sak som att man kan ligga på stranden och åka snowboard i bergen på samma dag, i samma delstat. Det skulle jag sakna.

mooneyes
4. En annan grej jag verkligen skulle sakna är att det alltid, alltid händer saker här. Det är spelningar och bilträffar och festivaler någonstans i närheten så gott som varje helg året runt, och ännu oftare under sommaren. Och händer det ingenting i San Diego ligger Los Angeles bara två timmar bort. Väldigt många av de band jag lyssnar på turnerar i USA nästan året runt, men kommer så gott som aldrig till Sverige.

5. Jag gillar att det i USA, oavsett tid på dygnet, går att få tag på precis vad som helst. Kan inte minnas att jag någonsin haft möjligheten att midnattsshoppa i Sverige.

6. Med tanke på hur bostadsmarknaden i Stockholm ser ut skulle jag med ganska stor säkerhet vara hemlös om jag bestämde mig för att flytta tillbaka till Sverige. Här har jag ett eget litet hus med garage i ett centralt område, och allt jag behövde göra för att få det var att ringa på en annons.

Sen finns det såklart en massa grejer som suger med USA. Sjukförsäkringssystemet, klasskillnaderna och segregationen, den socialt accepterade sexismen, vapenlagarna, att kyrkan har sjukt stort inflytande över politiken, osv osv. Men vi har i alla fall inga jävla Sverigedemokrater i riksdagen.

0 Comments

 • CC

  Förstår dig att du trivs så bra. Dina punkter är så rätt!
  Ibland önskar jag att jag oxå bodde “over there”, men tillsvidare får jag nöja mig med att turista och njuta av det “gotta”.
  Å just nu skulle det väl ändå inte va läge att flytta. Har efter 20 år inom samma yrke idag börjat inom en HELT annan bransch å det känns så jäkla pepp. Är glad att ha tagit det steget!
  Nästa steg blir kanske flytten över pölen 😉

  • Cinderalley

   Oh vad kul, grattis! Älskar sånt.
   Jag tycker att alla borde flytta hit, men fattar att det såklart är betydligt knepigare när man har familj och så. För mig var det ganska lätt eftersom jag var singel, barnfri och utan karriär.

 • burgschki

  förutom din punkt omvädret (här blire asvarmt på sommaren men vintern kan vara förjävlig även om det inte är lika mörkt och våren är mycket tidigare) och naturen skriver jag under på precis alla punkter vad gäller berlin (och hamburg) samt lägger till punkten nära till en massa andra länder. vädret och naturen tänker jag fixa med nästa utlandsflytt jag tänker att jag ska genomgöra inom de närmsta två åren. men jag tänkte på en annan grej, nu har jag förstått att du inte rör dig i de mest heteronormativa kretsarna, men hur är den allmänna svennigheten i san diego? för det är nog det jag saknar allra minst i sverige, förväntan på människor att de ska leva efter en trist medelklassnorm (bil och god inkomst, ha pluggat och pensionspara och bäbis etc etc) och tyker även att den börjar bli så smått störig i tyskland, den allmänna förväntan på att man ska leva ett ordnat liv och ha stadgat sig.

  • Cinderalley

   Ja nu rör jag mig som sagt inte direkt i såna kretsar, men min uppfattning är att folk här är ganska raka motsatsen till svenniga medelklassfolk. Kanske för att det är en kuststad och det är oftast mycket slappare än i andra storstäder, men jag känner typ ingen som har varken god inkomst, universitetsexamen, barn med någon de fortfarande är tillsammans med eller som pensionssparar. Fast det kan ju vara min bekantsskapskrets det är “fel” på…

   Och utlandsflytt igen låter himla spännande för övrigt!

 • Ulf

  “Men vi har i alla fall inga jävla Sverigedemokrater i riksdagen.”

  nej, men en hel bunt Tea Pary-galningar. Lika illa det!

 • Anja

  Assa jag kanner ocksa att eftersom att det ar anda en ganksa stor grej att byta land och miljo sa vore det som att “ge upp” att flytta tillbaka till Sverige och Stockholm. Jag har ju min vardag har nu och har lart mig sa mycket om mig sjalv och utvecklats av att behovt anpassa mig till helt nya miljoer att det skulle kannas fel att ga “tillbaka” (aven om det sthlm jag lamnade inte existerar langre, allt och alla gar vidare). Lite svart att forklara. Jag ser istallet att om jag flyttar fran Nottingham/England blir det nog annu langre bort (typ USA).

  • Cinderalley

   Jag känner också att det skulle vara något av ett misslyckande att flytta tillbaka, kanske mest för att jag inte skulle göra det frivilligt. Och jag kan absolut rekommendera att flytta till USA, eller i alla fall till Kalifornien 🙂

 • Annika i Colombia

  Lite på samma tema skulle det vara intressant att höra mer om hela din visumprocess. Som jag förstått är det skitmeckigt att få uppehållstillstånd i USA? Hur har du gjort för att få stanna kvar där?

  • Cinderalley

   Ja det är sjukt meckigt. Jag är mitt uppe i en visumprocess just nu så kan inte riktigt prata om det, men om/när allt detta är över kan jag eventuellt skriva ett inlägg om det.

 • Sandra

  Din första punkt är typ den största anledningen till att jag förmodligen inte kommer bo i Sverige när jag blir äldre. Blir så fett deprimerad över allt mörker, regn, blåst och kyla. Om jag inte flyttar utomlands kommer jag nog iaf försöka skaffa en lägenhet eller nåt i ett varmt land att kunna fly till så fort hösten och vintern faller på. Det hade varit nåt. Fast då får man väl bli lite rik först.. :/

  • Cinderalley

   Ja det vore ju inte helt fel att kunna bo i Sverige på sommaren och någon annanstans på vintern. Men som sagt, det krävs ju lite pengar för det 🙂

 • Mar

  Håller med dig 100%. Jag önskar verkligen att jag kunde bo I kalifornien, men det blir ju rejält knepigt med green card osv. Det är den enda orsaken till att jag inte har åkt än! 🙂

 • Angelica

  En gång om året är det bokrea på Akademiebokhandeln och den öppnar mitt i natten. Då KAN man shoppa vid midnatt. 😉

  I övrigt håller jag med dig helt och hållet. Efter en lång green card-process flyttar jag äntligen i höst. Kommer aldrig att flytta tillbaka till Sverige.

  • Cinderalley

   Haha jo, jag jobbade faktiskt på Akademibokhandeln innan jag flyttade hit så I’m well aware…

   Grattis får man väl säga då 🙂

 • Robert

  Vill också bo i USA, inte i det här jävla skitlandet, som är kallt och jävligt.. Synd bara att jag är under 18 och får lida några år till i den här skiten.

 • ninaylva

  Hej!
  hur kommer det sig att du flyttade till San diego? var det svårt? Jobb och boende osv hur funkar de o lämna sverige och byta land liksom.
  Jag och min pojkvän skall åka till indien om 6 mån säger upp lgh o allt vi har säljs elelr slängs i princip , ev lite sparas hos hans pappa.
  Men vi vill itne tillbaka till sverige igen , vi vill hitta någonannanstans o bo. Har varit i Indien för 2 år sedan och det var det bästa jag gjort i mitt liv.
  Vädret , människorna o annan kultur lockar såå! Sverige är kallt , deprimerande och regningt och molningt. Känner mig ensam här :/

  Skrev du “ut dig” från sverige ? 😀

  Niceblogg föresten det ser ut som du gjorde rätt val o lämna Swea! 😉
  <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *