Matbloggen,  Meatless Monday

Meatless Monday: Världens enklaste bönbiffar

Jag är egentligen ingen stor fantast av vegetariska biffar och burgare eftersom jag ofta tycker att de brukar kännas torra och tråkiga. Men de här biffarna är absolut inte torra, och är så goda att jag gjorde dem två dagar i rad förra veckan. Dessutom tar de typ fem minuter att göra, och det är ju bra.

burgers1

Världens enklaste bönbiffar

Du behöver:
1 burk svarta bönor
2,5 deciliter havregryn
1 vitlöksklyfta
1 mellanstor tomat
½ tsk salt
Persilja
Svartpeppar
½ citron

Gör så här:
Blanda bönor, havregryn, vitlök, tomat och salt i en bunke och mosa ihop det. Jag var lat och använde stavmixer, men det blir nog ännu godare om det liksom bara är grovt ihopmosat. Riv ner skalet av en halv citron och blanda runt. Smaka av med peppar, persilja och citronsaft. (Det går förstås att ha i precis vilka kryddor man vill, men jag gillar den här kombinationen.) (Man kan även ha fetaost i om man inte vill äta veganskt.)

Forma smeten till bollar, typ en deciliter i varje. Hetta upp lite olja i en stekpanna, lägg i bollarna (en i taget eller så många som får plats) och tryck ut dem till biffar med en stekspade. Stek i kanske 3-5 minuter på varje sida.

Servera till exempel som hamburgare, eller med potatis och sås, eller med pasta och grönsaker. Möjligheterna är oändliga!

burgers3

burgers2

29 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *