Vardagsanekdoter

Laser vision

Ända fram tills jag var i 18-årsåldern levde jag med illusionen att jag hade bra syn. Sen provade jag en kompis glasögon lite på skämt och en helt ny värld uppenbarade sig—jag såg plötsligt saker på avstånd som tidigare hade varit helt suddiga. Och när jag gick och gjorde en synundersökning för att få ta körkort och optikern påpekade att jag inte under några som helst omständigheter borde köra bil utan glasögon insåg jag att jag kanske inte hade så bra syn som jag hade trott.

Fast forward till idag och jag har nu använt kontaktlinser nästan dagligen i 10 år, och börjar bli rejält trött på det. Jag har ganska länge lekt med tanken på att åtgärda mitt synfel (närsynthet + astigmatism) med Lasik, men har aldrig kommit mig för det. Kanske inte minst för att laserbehandling för ögonen är ganska dyrt.

Men förra veckan bokade jag i alla fall tid för en kostnadsfri undersökning för att avgöra om jag ens var en kandidat för Lasik, vilket det visade sig att jag var, och mitt i alltihop råkade jag slå till och boka tid för själva behandlingen. Så om mindre än tre veckor (!) ser jag förhoppningsvis bra igen utan linser.

Bra grejer med detta:
+ Att inte behöva hålla på med linser och linsvätska, att slippa gå på årliga synundersökningar, att vakna på morgonen och kunna SE (!!!). Livskvalitetsfaktor: 1000.
+ Att ögonläkaren som ska göra själva ingreppet tydligen är ganska känd efter att ha utfört Lasik på ett gäng kändisar, inklusive skateboardlegenden Tony Hawk. Coolhetsfaktor: 1000.
+ Att själva ingreppet sker på en fredag kväll, med återbesök på lördagen och vilodag på söndagen, och att jag sen kan gå tillbaka till jobbet på måndagen. Sjukdagar: 0.

Sämre grejer med detta:
– Att jag inte får använda linser på två veckor innan ingreppet, så jag var tvungen att beställa ett par glasögon. Har inte haft glasögon på typ 10 år, så det är ju lite surt att köpa ett par som bara kommer användas i två veckor. Dock att jag beställde dem från en webbsajt som heter 39DollarGlasses.com och säljer vad de heter, så jag blev i alla fall inte ruinerad på kuppen.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *