Irritationsmoment,  Resor

Myggjävlar och djungeln

När jag får en sällsynt släng av hemlängtan till Sverige brukar jag tänka på myggor. Då går det över. Jag är en sån person som myggor älskar, och jag är dessutom allergisk mot myggbett. Eller ja, det är självdiagnostiserat, men alla mina myggbett svullnar upp till tennisbollsstorlek och gör ont. Så en grej som är extrabra med södra Kalifornien är att vi, till skillnad från sommarsverige, i regel är väldigt skonade från blodsugande insekter.

Förutom just nu, tydligen. De senaste två veckorna har jag blivit fullkomligt uppäten av mygg. Förra veckan fick jag 11 myggbett runt fotlederna inom loppet av ett par timmar, och i fredags kväll hade min ena fot svullnat upp så ordentligt från detta att jag inte kunde gå på den. Paul fick gräva fram ett par gamla kryckor ur garderoben så att jag i alla fall kunde ta mig runt huset. Jag hade glömt hur jävulsjobbigt det är att bli insektsbiten.

myggbett (Obs att detta foto är taget två dagar efter att det var som mest svullet. *Insert skriet-emoji*)

Jag nämner detta eftersom jag ska till Costa Rica om en månad, och är det något Costa Rica är känt för – förutom djungel och stränder – så är det äckliga insekter som bär på äckliga virus. Speciellt just nu när zikaviruset har fått så pass stor spridning. Och även om zika kanske inte är min största oro så är jag på riktigt orolig över att bli så myggbiten att jag förvandlas till en stor kliande svullen boll som inte kan gå eller sova ordentligt.

Så jag varvar mina googlingar av “chemical bug repellent” med att bildgoogla “Costa Rica waterfalls”. För känslan av att inte vilja bli myggbiten överträffas trots allt av tanken på att jag om en månad kommer befinna mig i det här paradiset:

costa-rica-waterfall

costaricajungle

costa-rica-Nicoya-Peninsula

11 Comments

 • Annika

  Usch vad jobbigt! Gael är också så, och vi fick tipset om pollenmedicin! Han har tagit Cetrizin hela sommaren och det har hjälpt jättemycket. Han blir fortfarande myggbiten men får inte alls så stora svullna bölder längre.

  Det säljs receptfritt på apotek här, borde finnas liknande i USA. Ta en tablett om dan och börja gärna på en gång för att bygga upp ett skydd. Dvs ta förebyggande, inte när du väl blivit biten.

  PS Costa Rica ser helt fantastiskt ut!

 • Linda

  Smart tips med antihistaminer! Måste testas. Är precis som du, får gigantiska bölder och halva armen/benet svullnar upp. Och bor i Norden… Kör med någon grej man sätter i vägguttaget + myggmedel på sommaren så man är fredad inomhus iaf. Kram

 • Louise Pettersson

  Jag vet att du tipsat oss läsare en massa gånger om de här om att flytta till USA.
  Men jag är så otroligt sugen på att hitta ett företag som skulle anta svenska sökanden och få chansen att arbeta och bo i USA. Du som bott där kanske har lite idéer om vilka företag jag skulle kunna söka jobb på. Jag är utbildad personalare (i folkmun); inom HR. Arbetat som chef i offentlig sektor och inom HR (arbetsrätt, rehabilitering mm mm) allt som rör personalhantering egentligen.

  Kanske är en dum fråga men frågar man så får man aldrig svar 🙂

  • Cinderalley

   Åh, jag är verkligen ingen expert på detta, men jag skulle nog rekommendera att kolla upp svenska företag med kontor i USA, jag vet att det finns en massa. De är nog oftare vara beredda att gå igenom en visumprocess för att anställa någon från Sverige.

 • Jenny

  Var har du lyckats bli uppaten av myggor? 😮 jag ar heeelt hundra pa att jag bara sett EN mygga under de 7 aren jag bott har, och da ar jag ocksa en san som myggor alskar (greetings fran ett ar i det forflutna da jag hade 40 st myggbett pa ETT ben)! Nu borjar det klia overallt bara for att jag tanker pa saken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *