Vardagsanekdoter

Det här tänker jag på just nu

– Att jag och Katie fick en fotografilektion av hennes kompis som är fotograf igår kväll, för att en gång för alla lära oss hur det här med bländare, slutare och ISO fungerar. Så nu är det jag som fotar på manuellt läge istället för automatiskt framöver. Bildkvalitén här på bloggen kan alltså antingen bli betydligt bättre eller ganska mycket sämre. Vi får se helt enkelt!

– Att San Diego är drabbat av en ganska extrem hepatit A-epidemi (aka gulsot) just nu. 16 personer har dött hittills och flera hundra drabbats, och nu har det nått nationell nyhetsstatus. (Det är extremt sällan det händer saker i San Diego som är tillräckligt allvarliga/intressanta för att nå utanför lokalnyheterna.) Det här är extra läskigt för att det främst är hemlösa i downtown som har drabbats, och alla som jobbar i downtown har nu rekommenderats att vaccinera sig. Jag jobbar i downtown, men min sjukförsäkring täcker inte hepatit A-vaccin. Är det någon som vet om man vaccineras för gulsot som barn i Sverige? För i så fall vågar jag mig kanske utanför min kontorsbyggnad igen.

– Att jag var bjuden på San Diego-upplagan av Diner en Blanc ikväll, men tackade nej eftersom jag inte har några vita kläder. Någon borde starta Diner en Noir istället, skulle mycket hellre gå på det. (Fast nu googlade jag och såg att det redan finns i Philadelphia.)

– Att det är en massa skit på jobbet just nu som jag inte kan prata om här, men som gör att jag går runt och är på extremt dåligt humör hela dagarna. Hoppas det går över snart. Det är inte så bra för arbetsmoralen.

– Att när Paul och jag åt middag på vår favoritrestaurang idag så kröp det fram ett mycket litet kryp ur hans potatis. Nu vet vi inte om det kom från köket eller hade ramlat ner från ett träd eftersom vi satt på uteserveringen. Oavsett var det ganska traumatiskt.

– Att jag åker till Kroatien på lördag och bor på en segelbåt den närmaste veckan. Det är extremt välbehövligt just nu. Synd bara att jag behöver jobba medan jag är där eftersom jag har slut på semesterdagar ¯\_(ツ)_/¯

– Att jag borde sluta skriva detta och gå och packa istället.

8 Comments

 • Annika

  Hepatit ingår inte i vaccinationsprogrammet, tyvärr. Men även om det inte ingår i sjukförsäkringen måste det väl gå att vaccinera sig? Eller blir det helt ohemult dyrt?

  • Cinderalley

   Jo det går ju ändå, kostar väl en dryg tusenlapp dock. Men nu pratas det om att de ska börja göra gratis hepatit A-vaccinationer i downtown eftersom det är ett så pass utbrett problem.

 • Johanna

  I Sthlm ingår det sedan ett par
  år i det allmänna vaccinationsprogrammet (eftersom så många småungar reser utomlands och behöver sprutan). I Sverige är det dessutom tre sprutor du behöver och jag tror att man rekommenderas de två första doserna innan man ska ut och resa, så kanske behövs två för ett fullgott skydd. De två första sprutorna tas med minst en månads mellanrum och sen tar du den tredje efter ett halvår och då ska du vara skyddad i typ 30 år. Minst hälften av informationen i mitt inlägg är ju irrelevant för din fråga, men om du fler än en dos kan ju vara värt att kolla upp för att känna sig säker. Dock att det gällde Twinrix (hepatit a+b).

  • Cinderalley

   Intressant! Här är det två sprutor med några månaders mellanrum (tror jag), men den första ska tydligen vara typ 95% effektiv och den andra är mest en boost. Har lärt mig så mycket om hepatit A den här veckan, hah.

 • Jenny

  Krypet i potatisen: nu är jag kanske lite luttrad pga bor på landet och odlar egna grönsaker (med massor av kryp i) men tänker att OM den bott i potatisen är det lite fint, det tyder ju på ekologisk odling utan bekämpningsmedel? Hellre en liten skalbagge i magen än gift.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *