Matbloggen

Veckan som gick i mat

Jag har haft en himla bra matvecka om jag får säga det själv. Har både experimenterat i köket med lite nya veganska recept och ätit en massa god mat på restaurang. Här kommer några av de bästa måltiderna.

Måndag


Jag veganiserade ett gammalt recept jag hade på quinoa- och sötpotatisbiffar genom att ersätta ost med näringsjäst och helt utesluta ägg. De höll ihop ganska bra och blev så. himla. goda. Kan göra ett inlägg med receptet om någon är intresserad.

 

Tisdag

På tisdagen kände jag mig så ambitiös att jag både gjorde egen seitan på glutenmjöl (som sen fick stå i kylen och dra sig i ett par dagar innan jag faktiskt åt det) OCH såna här pulled jackfruit-sliders. Jag har aldrig använt barbecue-sås på något tidigare, kände mig väldigt amerikansk. Jag utgick från det här receptet, plus gjorde en slaw på rivet äpple och zuccini (eftersom jag inte hade varken vitkål eller morot hemma), vegansk majonnäs, vitvinsvinäger och mandelmjölk. Det blev gott!

 

Onsdag

Varje onsdag går Paul och jag ut och äter med våra kompisar Katie och Jordan. Den här gången hängde även Edy och Ace på och vi hamnade på Kindred, som vi gör ganska ofta. Vår kvartersrestaurang som nyligen blev framröstad till USA:s bästa veganska bar i Veg News Veggie Awards 2017. Jag åt en tofuburgare. 

 

Torsdag

På torsdagen var det dags att laga något med den seitan jag hade gjort två dagar tidigare. Så det blev en seitan- och svampröra med tomater och persilja plus hemmagjort potatismos. Jag utgick från receptet på seitan i kokboken Veganomicon, här har någon bloggat om det. Det tog ganska lång tid att göra, men var superenkelt och blev väldigt gott. 10/10 kommer göra igen. 

 

Fredag

I fredags skulle jag gå och se The Devil Makes Three med några kompisar, så vi gick och tog en pizza och en öl på Tribute Pizza innan spelningen. Jag och Edy och Ace delade på två såna här lila skapelser som var svingoda. De hade följande toppings: “wood roasted heirloom Japanese purple sweet potato puree, kabocha squash, leeks, and crispy hazelnuts”.

 

Lördag

Igår hamnade vi på Kindred igen, med exakt samma gäng som några dagar tidigare. Den här gången var det dock mitt på dagen så vi beställde från brunchmenyn. Fyra av sex personer i sällskapet beställde en s.k. Hashes for the Mashes som innehåller detta: “Fried Potatoes, Smoked Coconut, Calypso Beans, Soy Curls, Maitake Mushrooms, Charred Kale, Jicama Salsa, Creole Aioli”. Älskar innovativ veganmat!

Sen glömde jag äta middag och hamnade istället på en spelning för andra kvällen i rad (mer om detta senare). När jag kom hem vid 22-tiden var jag så hungrig att jag fick slänga ihop en sallad med balsamic glaze och Miyokos VeganMozz. Fint ska det va! 

Nu är det söndag morgon och jag har bara ätit frukost än så länge. Paul och jag ska dock på en releasefest/middag för en ny vegansk kokbok ikväll så jag får eventuellt återkomma med fler grejer vi har ätit den här veckan lite senare. Det här är kanske det bästa med att ha tagit steget till att bli vegan igen: jag har fått en massa ny matinspiration och tycker plötsligt att matlagning är det roligaste som finns. Hoppas det håller i sig!

4 Comments

 • Ida

  Ser ju gott ut.
  Om du vill ha ett bra tips på en choklad som är vegan free, så gå in på https://www.plantations.se/
  Det är ett företag i Umeå som gör supergod choklad som hjälper de som odlar kakaobönan. Kolla in sidan.
  Jag vet inte hur det går att skicka från Sverige till USA men om nån i din familj kanske kan skicka eller ta med om du nu skulle gilla det.
  Jag älskar deras choklad och kan verkligen rekomendera den.

  • Cinderalley

   Jag är inte jätteförtjust i choklad, men tack ändå för tips. Får hoppas att någon annan vegan som läser här ser detta 🙂

 • Ulf

  Instämmer med Gunnie – jag vill också ha recepten!
  Jag är inte så noga med veganskt, men gott och vackert får det gärna vara – och det är ju dina rätter. Du har en alternativ karriär som kokboksförfattare och fotograf. Skönt att ha nåt att falla tillbaka på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *