Sverige vs. USA

Om amerikaners miljötänk

Karin:
Hej! Kan du skriva om amerikaners miljötänk i förhållande till ditt egna? Tack för en jättebra blogg!

Hej och tack snälla! ♥ Jag ska vara ärlig här, jag har bävat lite inför att svara på den här frågan, mest för att jag inte riktigt vet svaret? Men jag kan generalisera lite utifrån mina egna erfarenheter.

Jag upplever det som att amerikaner är ganska… ointresserade av miljötänk. Alltså, jag tror att de flesta bryr sig om miljön och vill att deras barnbarn ska ha en planet att växa upp på osv. Men det logiska steget därifrån till att ta personligt ansvar och faktiskt förändra sitt eget beteende, det saknas ganska ofta (#inteallaamerikaner osv).

Jag kommer osökt att tänka på ett inslag i The Daily Show med John Stewart för några år sen, när de gjorde en ”Cribs”-parodi hemma hos Robyn i hennes lägenhet i Stockholm. Programledaren Wyatt Cenac går runt och förfäras över att Robyn (”Sveriges största popstjärna!”) bara har en TV och att hon har hela köket fullt av källsortering. SOCIALISM! Källsortering är ett ganska främmande koncept för amerikaner, jag fick förklara det i detalj för Paul när vi var i Sverige.

 Alltså, vi återvinner ju också, men vi har en soptunna för all återvinning. Glas, plast, allt hamnar i samma soptunna. Jag tror på allvar inte att det skulle gå att förvänta sig att vanliga amerikaner skulle sortera sin egen återvinning, det är tillräckligt svårt att få folk att inte slänga typ batterier och glasflaskor i vanliga soporna.

För att inte tala om hur vanligt det är framförallt bland amerikanska män (fler generaliseringar, jag vet) att äta kött till varje måltid och köra gigantiska lifted trucks som ens dagliga fordon. 

USA är så sjukt långt efter Sverige på så många plan, och miljötänket är definitivt ett av dem. Jag försöker dra mitt strå till stacken genom att inte äta kött, återvinna så mycket jag bara kan, köpa kläder på second hand och ekologisk/närodlad mat, köra hoj istället för bil, inte ha barn, skänka pengar till organisationer som kämpar för miljön, och så vidare. Men detta är ju verkligen en piss i Mississippifloden jämfört med den skada som redan görs, och som bara kommer bli värre så länge Trump är president och fortsätter att förneka klimatförändringarna och sätta sina egna intressen framför resten av världens.

Ha, jag vet inte. Var det svar nog på frågan?

12 Comments

 • Jenny

  Jag maste erkanna att for nagra ar sen sa slangde vi ocksa glasflaskor i soptunnan. Nu sorterar vi dock glas, plast och burkar och brukar bli av med dem vid atervinnings stallet pa Vons eller om det samlats mycket sa tar vi dem till nagot storre stalle som kan hantera mer. Sen ar det ju bra anda att vi bor i Kalifornien dar man bryr sig om vilka plastpasar som anvands i affarerna och vad for sorts bensin man stoppar i bilen. Det ar ju inte jatte mycket, men det kanns anda som att i Kalifornien sa forsoker man bry sig pa nagot satt.

 • annak

  Är motorcyklar miljövänliga jämfört med bilar? Hur stor skillnad är det mellan olika motorcyklar i miljövänlighet? Vad tror du om hybrider, är det en bra grej för framtiden eller ungefär lika illa som vanliga bilar?
  Även i Sverige verkar jättemånga åka bil in till stan och står i gigantiska köer jättelänge med motorerna på (t.ex Skanstullsbron i rusningstid). Många tar ju tunnelbana, eller cyklar också, jag tänker att man kanske får i sig så mycket avgaser om man cyklar.

   • annak

    Tack för artikel! Inte lätt att leva miljövänligt när samhället är uppbyggt så att de flesta måste ta sig till och från jobb dagligen och vissa kanske tvungna att flyga mycket i jobbet också. I Rom (åtminstone för typ 10 år sedan) är det jättevanligt med vespor, något jag nästan aldrig ser i USA eller Sverige? Vet inte heller hur miljövänliga dessa egentligen är? Man tänker sig kanske att de, liksom motorcyklar, inte är så klumpiga som en bil och därför åtminstone spenderar mindre tid ståendes i köer.

    • Cinderalley

     Precis, det går ju bara att ta eget ansvar till en viss punkt, sen måste det ju ske politiska förändringar för resten. Jag tror helt klart att vespor är bättre än bilar, speciellt för att man aldrig behöver sitta fast i köer på en, precis som du säger.

 • karin

  Tack för svar! Tycker det är så intressant då jag själv bott i nebraska och ansågs vara en galen hippie för att jag frågade om källsortering och inte åt kött. Men å andra sidan så är det ett land med smarta miljöinovationer som vi kanske saknar i svea. Jaja, nu är det ju ändå kört med trump the dump så att….

  • Cinderalley

   Ah, ja det är verkligen intressant! Och håller med, det finns många smarta “gröna” företag och lösningar i USA. Men det blir ju egentligen knasigt när man lägger allt ansvar på individer att förändra sina beteenden. Det borde ju snarare vara tvärtom, att det tas miljövänliga beslut på högre ort som gör det lättare för gemene person att leva miljövänligt. Men så länge det finns extrem ekonomisk vinst i det motsatta så lär det väl aldrig hända, i alla fall i USA.

 • Julia

  Haha min man var en såndär amerikan som bestämt var tvungen till att ha kött till både lunch och dinner. Så när jag sen en dag gick ifrån att äta lite kött till iprincip inget kött alls så vart han ju så kränkt… men! Nu några år senare äter han kött kanske på sin höjd en gång i veckan och säger ofta “wow you don’t even really need meat in this”. Yaaas!! 🙂 Dock är hans mor väldigt provocerad av detta och talar länge om hur ledsen och kränkt hon är över att hennes “baby” inte vill ha sin favorit bbq kyckling längre eller vad det nu kan vara varje gång vi besöker henne. Haha…

  • Jenny

   Var tvungen att hoppa in har for det har far mig att tanka pa min mother in law, som verkar tro att jag inte vet hur man lagar mat bara for att jag inte ater kott 😀 Hon hade sakert reagerat likadant hade min man slutat ata kott.

  • Cinderalley

   Ha! Så kränkt! Men det är ju verkligen bara en vanesak, vem som helst skulle kunna sluta med kött om de bara ville, det är bara att vänja sig. Sen att de flesta inte vill är ju en annan sak…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *