Jobbrelaterat

Hej, det är bara jag som tjatar om semesterdagar igen

En grej jag tycker är sjukt intressant är vad folk jobbar med och hur de hamnade där. Läser alla kommentarer på det här inlägget hos Hanna med fascination. Just nu är det extra intressant eftersom jag själv håller på att genomgå någon sorts karriärkris.

Jag har varit på mitt nuvarande jobb i snart fyra år, och jag tycker fortfarande väldigt mycket om det — men samtidigt saknar jag vissa grejer som känns viktigare ju äldre jag blir. Jag vill som sagt jobba hemifrån, ha mer flexibla arbetstider, och fler semesterdagar. Kort sagt saknar jag lite av det som kallas work-life balance här.

Ni kanske minns att jag intervjuade för ett annat jobb för ett drygt år sen, men att jag efter tre intervjuer insåg att jag gillade mitt nuvarande jobb så pass mycket att jag inte var redo att byta, så jag drog mig ur anställningsprocessen.

Nu har detta hänt igen. De senaste veckorna har jag haft ett gäng jobbintervjuer för en kvinnoägd digital byrå som specialiserar sig på att hjälpa progressiva politiska kandidater vinna val. Alla i företaget är utspridda över landet och jobbar hemifrån. Plus att personen som skulle bli min chef om jag fick jobbet är gift med sångaren i ett av mina favoritband (!). Jag skulle tjäna betydligt mindre pengar än jag gör nu, men annars lät det som det perfekta jobbet. Tills jag fick veta att de bara erbjöd 10 lediga dagar om året, INKLUSIVE sjukdagar.

Och där tog det stopp för mig. Jag mailade och sa som det var, att jag verkligen ville ha jobbet, men att jag inte var villig att offra min mentala hälsa för det.

Det här är dock mitt problem: ju mer jag letar jobb och får reda på om företagen som anställer, desto mer uppskattar jag jobbet jag redan har. Jag tjänar hyfsat bra, har roliga arbetsuppgifter, en massa ”perks” och jobbar med bra människor. Plus att jag har bra sjukförsäkring, tandvårdsförsäkring och pensionssparande genom jobbet. Jag vet massor av amerikaner som skulle döda för att ha ett jobb som detta.

Men jag är svensk, och jag kan liksom inte bli av med den där lilla rösten som sitter och viskar ”fem veckors semester” i mitt öra om och om igen tills jag helt förlorar förståndet.  

17 Comments

 • Johanna

  Förstår dig!! Mängd ledighet är ändå en sjukt viktig aspekt. Finns det möjlighet att ta tjänstledigt nån vecka utan lön om man vill eller går inte det heller? Hur mkt semester har du på ditt nuvarande jobb, har för mig att du skrivit att det är lite där också?
  Kul med nya jobbtankar ändå! Låter som ett häftigt jobb.

  • Cinderalley

   Jag har 15 dagars semester plus 5 sjukdagar på mitt nuvarande jobb. Inte heller så mycket att hänga i granen direkt, hah. Skulle eventuellt kunna ta obetalt, men det är tveksamt…

 • Helen

  Vaddå “erbjöd” 10 lediga dagar. Som svensk har jag ju svårt att se det som ett erbjudande….
  Finns det inte reglerat i nån lag nånstans hur mycket ledighet man får som fast anställd? Eller kanske tydligen inte?

  • Cinderalley

   Ha, ja! Inte mycket till erbjudande. Nej det finns ingen lag här som säger att man måste få betald ledighet över huvud taget, det är upp till individuella företag. USA är dessutom det enda landet i västvärlden som inte har någon lagstadgad föräldraledighet. The American Dream = jobba 365 dagar om året tills man dör.

  • Cinderalley

   Bra fråga, jag vet faktiskt inte. Jag antar att man helt enkelt inte får betalt för de dagarna? Jag brukar jobba hemifrån när jag är sjuk, så jag använder inte ens mina fem sjukdagar… sånt slöseri.

 • emma

  detta är min enda (eller kanske inte enda, men störst övervägande) anledning till att jag nog aldrig skulle kunna arbeta för ett amerikanskt företag i usa. min semester är HELIG. jag vill kunna ta ut fyra veckor på raken på sommaren och strössla de andra semesterdagarna över året. annars fungerar jag inte som människa. och det här med att bara ha si och så många sjukdagar, jösses.

  • Cinderalley

   Ja herregud vad skönt det låter. Det börjar dock bli vanligare, framförallt hos unga startups, att man får “unlimited vacation” och kan ta semester när man behöver. Fyra veckor i rad lär nog aldrig bli accepterat här dock.

 • L

  Hade blivit knäpp om jag inte hade tillräckligt med semesterdagar, och dessutom begränsat med sjukdagar. Plötsligt känns mina villkor som rena drömmen. Har 28 dagar semester och får om jag vill arbeta på valfria helgdagar och få fler semesterdagar i utbyte (bästa grejen), flextid, får arbeta hemifrån en dag i veckan OCH vara sjuk så många dagar som behövs (max 12 dagar/år utan läkarintyg), och har även lyxen att ha full lön alla dagar, ingen karens ens. Hur fasen står amerikaner ut?
  Vad händer om man är sjuk fler dagar? Ingen lön eller vad?

  • Cinderalley

   De villkoren ÄR ju rena drömmen, i alla fall min dröm! 🙂 Jag tror att amerikaner står ut helt enkelt för att de inte har upplevt alternativet. Det finns ingen lagstadgad rätt till semester här, så man får liksom vara glad om man får betalda lediga dagar över huvud taget.

  • Cinderalley

   Nä, för då skulle jag inte få sjukförsäkring och pensionssparande om jag inte betalade för det själv, och eftersom Trump håller på att nedmontera alla sociala skyddsnät och Obamacare är allt sånt SJUKT dyrt. Samt att hans nya skatteplan inte är speciellt förmånlig för småföretagare, speciellt i delstater som inte röstade på Republikanerna. Jag vet inte. Det kanske blir bättre, vi får se.

  • L

   Mitt jobb har bra villkor, även med Sverigemått mätt, är medveten om det. Ändå bra att bli påmind om man har det bra ibland. Å andra sidan är nog ditt jobb roligare och mer kreativt, något jag saknar med mitt. Svårt att få allt. 🙂

 • Annika

  Men gud så värdelöst. Plus att jag blir lite extra lack på arbetsgivare som vill vara progressiva och ha något slags socialt driv och ändå behandlar sina anställda som skit. Lev som ni lär, liksom. Fick du något svar på ditt mejl?

  • Cinderalley

   Ja, man kan ju verkligen tycka att uttalat feministiska företag som detta borde anstränga sig lite mer. De svarade att det tyvärr inte fanns utrymme för att förhandla om semesterdagar, men att de i alla fall uppskattade min ärlighet…. ¯\_(ツ)_/¯

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *