Matbloggen

4 veganska rätter att laga medan man lyssnar på poddar

För fem år sen skrev jag ett inlägg om hur mycket jag ogillar pratradio. Alltså inte själva konceptet, jag har bara personligen väldigt svårt för att lyssna på andra människors samtal. Detta gjorde bland annat att jag inte började lyssna på poddar förrän ganska nyligen, och jag lyssnar fortfarande på ett väldigt begränsat antal eftersom det krävs ganska mycket för att jag ska känna mig bekväm med en podcast. Så knäppt, jag vet, men jag jobbar på det! 

I alla fall. Numera är min absolut bästa stund på dagen när jag kommer hem från jobbet och får ställa mig i köket och laga mat och lyssna på en podd. Jag liksom längtar hem från jobbet så att jag får laga mat. Vem ÄR jag?

Här kommer i alla fall några rätter jag har lagat på sistone, inklusive recept och ett poddtips till varje. (En snabb varning för att vi äter extremt mycket tofu i det här hemmet, vilket ni kommer märka nedan.) 

Maträtt: Friterad tofu med vitlökspotatis och lime- och basilikasås
Podd: Trumpcast

Gör så här: 

 • Skär små potatisar i halva klyftor och blanda med olivolja, salt och peppar på en plåt. Kör in i ugnen i 30 minuter på 225 grader, vänd på potatisen efter halva tiden.
 • Ta ett paket fast tofu och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Skär i centimetertjocka skivor och doppa varje skiva först i en skål med marinad (jag gör min på sojasås, teriyakisås, liquid smoke, vitlök, och rökt paprikapulver) och sen i en skål med kikärtsmjöl. Fritera varje skiva i olja i en stekpanna i några minuter. Låt den friterade tofun rinna av på hushållspapper. 
 • Blanda en sås på vegansk creme fraiche, saften från en lime, hackad vitlök och hackad basilika. Salta och peppra.
 • När potatisen är klar, smält en klick mjölkfritt margarin i en stekpanna. Ha i gott om vitlök och hackad färsk persilja. Vänd i potatisen. 
 • Servera med sallad.

 

Maträtt: Tempehtacos med avocado, ruccola och limesås
Podd: Keep It!

Gör så här: 

 • Skär ett paket tempeh i små stavar. Hetta upp olja i en stekpanna och ha i tempehn. 
 • Blanda en snabbmarinad på sojasås, teriyakisås och liquid smoke och häll marinaden över tempehn i pannan.
 • Skär körsbärstomater och salladslök i mindre bitar. Mosa en avocado. 
 • Blanda en sås på vegansk creme fraiche, en hel pressad lime, samt salt och peppar.
 • Värm lämpligt antal tortillas antingen på spisen eller i micron.
 • Montera tacos med ett lager ruccola i botten och sen tempeh, avocado, tomater, sås och salladslök. 
 • Pressa över mer lime och ät!

 

Maträtt: Krispig tofu med pärlcouscous och grönsaksröra
Podd: My Favorite Murder

Gör så här: 

 • Gör tofu enligt det här receptet (som jag precis uppdaterade med ett ännu bättre recept än tidigare!)
 • Koka pärlcouscous med en buljongtärning enligt anvisning på förpackningen.
 • Stek grönkål och/eller spenat med till exempel vitlök, lök, zucchini och svamp tills allt är mjukt. Toppa grönsaksröran med en burk/förpackning vita bönor. 
 • Servera alltihop med färska tomater. 

 

Maträtt: Avocadopasta med tofu, svamp och grönkål
Podd: S-Town

Gör så här: 

 • Gör tofu enligt receptet ovan.
 • Koka pasta med en buljongtärning.
 • Stek svamp och grönkål med vitlök i en stekpanna.
 • Hacka salladslök.
 • I en bunke, blanda en mosad avocado med 1-2 deciliter pastavatten, 1-2 matskedar mandelsmör (skulle nog funka med jordnötssmör också om man gillar det), chiliflakes, vitlök, salt och peppar tills det blir som en krämig, tjock sås.
 • Blanda pastan med avocadosåsen, samt svamp- och grönkålsröran. 
 • Toppa med salladslök och färsk hackad persilja.

10 Comments

 • Anna Nio

  Jag kan inte heller lyssna på poddar eller pratradio om jag inte också gör nånting med händerna samtidigt. Egentligen är det så att jag måste ha nåt att titta på medan jag också lyssnar, annars så hör jag helt enkelt inte vad som sägs för att jag fladdrar bort i tankarna direkt. Men rent praktiskt innebär det alltså att jag måste vara sysselsatt med nånting fysiskt för att kunna fokusera öronen på det jag hör, så att säga, men det får inte vara FÖR krävande eller intressant heller, för då kan jag inte lyssna tillräckligt uppmärksamt ändå. Lyssnar därför bara på poddar när jag diskar och/eller lagar mat, inget annat funkar. På jobbet har jag P1 på hela dagarna för att det är lagom intressant så att jag ändå kan fokusera på vad jag gör arbetsmässigt, men också kan höra tillräckligt mycket av det som sägs på radion. Perfekt kombo för mig!

  • Cinderalley

   Haha, roligt ju! Jag lyssnar mest när jag kör bil eller lagar mat, på jobbet funkar det bättre med musik (eftersom mitt jobb till stor del består av att skriva och redigera texter).

   • Anna Nio

    Det är fördelen med ett hantverksyrke, man måste inte skriva eller kommunicera med folk alls – förutom när det kommer in kunder såklart (blir alltid lite irriterad när de kommer in precis under Språket eller Vetenskapsradion, som är mina bästa program). 😀

 • Linda

  Ser jättegott ut! Tack för inspiration. 🙂 Jag lyssnar aldrig på poddar, tycker bara det är pladdrigt och stressande, men kör med ljudböcker istället. Laga mat och lyssna på ljudbok är min meditation.

 • Sherdil

  Vilket roligt upplägg på inlägg, blir sugen på att laga veganskt ? jag är mycket avigt inställd till poddar men gillar att ha något uppe på youtube eller Netflix när jag pysslar runt hemma. Men jag uppskattar radio när jag väl lyssnar på det, så egentligen borde jag väl bara göra ett ryck och försöka etablera den vanan…

  • Cinderalley

   Ja, tycker också om att ha något på när jag pysslar runt. Poddar känns enklare än video eftersom man inte behöver kolla på skärmen.

 • Julia

  Jag har precis börjat äta tofu. Vilken miss att jag inte startat tidigare! Jag brukar krydda skivorna med en massa citronpeppar som jag klappar in i tofun innan jag vänder den i kikärtsmjöl eller majsmjöl och steker upp. Gott tips! Dock har testat nu att marinera den i soja tre gånger men varje gång (testat både stekpannan och ugnen) så har slutresultatet smakat ”giftigt”. Jag fattar inte haha. Jag har liksom marinerat en massa saker i soja innan och stekt upp utan problem. Men när jag gör det med tofu får det en jättekonstig smak. Typ metalliskt gift. Så himla konstigt?! I love sojamarinad ju. Jag får försöka testa igen med ditt marinad- och ugns tips med broil! Gjort en liknande marinad förut med liquidsmoke plus lite maple syrup och strök det över tunna äggplantsskivor som rostade i ugnen. Väldigt gott det också.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *