Litteraturbloggen

Mitt bokår 2018

Så här har mitt bokår sett ut hittills 2018. En dryg vecka kvar av året, så mycket kan väl för all del fortfarande hända. 

Antal lästa böcker:
40. Det är hela nio böcker fler än jag läste förra året, vilket jag känner mig nöjd med. Bara romaner. Inte en enda fackbok och inte en enda ljudbok eller e-bok, för såna har jag fortfarande inte fattat grejen med. Det har varit ett bra läsår. 

Bästa boken jag läste i år:
Dessa fyra böcker gav jag en femma i betyg. Utan inbördes ordning:

George Saunders – Lincoln in the Bardo
Kristin Hannah – The Nightingale
Gregory David Roberts – Shantaram
Khaled Hosseini – A Thousand Splendid Suns

Kul ändå att två av dessa (Shantaram och Tusen strålande solar) låg på topplistorna när jag jobbade på Akademibokhandeln för många (10+) år sen. Och att jag inte lyckades läsa dem förrän nu. 

Svårast att lägga ifrån sig:
Lars Keplers Lazarus. Läste ut hela i en sittning. 

Sämsta boken jag läste i år:
Helt klart Predator av Patricia Cornwell. Jag hittade den i ett sånt där litet biblioteksskåp utanför mina grannars hus, så jag får trösta mig med att jag i alla fall inte betalade något för denna. Det finns två grepp kring att avsluta en roman som jag absolut avskyr. Det ena är att huvudpersonen vaknar upp och allt var en dröm. Det andra är att mördaren (eller någon annan viktig karaktär) lider av personlighetsklyvning, så flera karaktärer i boken visar sig vara samma person. Gissa hur Predator slutade. 

Sorgligaste boken jag läste i år:
Antagligen Where the Crawdads Sing av Delia Owens. Grät mig genom slutet och gav sen bort den till en kompis, vilket jag ändå tycker är det bästa betyget på en bok. 

Roligaste boken jag läste i år:
Lincoln in the Bardo var otippat rolig, jag fnissade högt för mig själv flera gånger. The Power av Naomi Alderman var väl kanske inte haha-rolig utan mer skadeglädje-rolig, eftersom den handlar om ett samhälle där kvinnor har all makt. 

Längsta boken jag läste i år:
Shantaram, 931 sidor. Började läsa den i slutet av 2017 och läste inte ut den förrän i juni i år. Det var en sån bok jag läste i etapper, mellan andra böcker. Så himla lång.

Antal kvinnliga författare:
19. 

Antal manliga författare:
16. Jag läste dock 22 böcker skrivna av män eftersom jag läste två av Fredrik Backman och hela sex av Michael Connelly. Mitt guilty pleasure. 

Antal böcker på svenska:
6.

Antal böcker på engelska:
34.

Antal böcker i översättning:
Inte en enda, tror jag?

Antal böcker från Barack Obamas lista över det bästa han läste 2017:
Jag saknar att ha en president som läser böcker, så jag lägger till den här frågan. Dessa tre läste jag från Obamas lista:

Naomi Alderman – The Power
Moshin Hamid – Exit West
Jesmyn Ward – Sing, Unburied, Sing 

Rekommenderar alla.

Mål inför bokåret 2019:
Vill läsa betydligt fler böcker på svenska.

***

Vad var det bästa DU läste i år?

14 Comments

 • Ida

  Jag har bara läst Lazarus av Lars Kepler i år. Förr slukade jag böcker, speciellt i högstadiet och gymnasiet. Nästa år ska jag ta mig i skinnet och försöka läsa mer böcker. Jag ska försöka läsa Gone girl av Gillian Flynn och en till bok av henne som jag inte minns vad den hette. Jag köpte de böckerna på internet för 1 år sedan då jag hade presentkort där men har inte tagit mig tid att läsa dem alls.

  • Cinderalley

   Gillian Flynn är skitbra! Och jag tänker att hennes böcker är bra att läsa om man har lite lästorka, lite som Kepler, de är svåra att lägga ifrån sig.

 • Ulf

  The Underground Railroad av Colson Whitehead och Pappaklausulen av Jonas Hassan Khemiri hör till favoriterna
  Men jag håller inte ordning som du. Jag har ingen aning om hur många böcker jag läst eller vilka författare. Borde kanske anteckna sånt när minnet blir sämre. Eller bara njuta ändå.
  Alice Munro är en annan favvo.
  Och under granen väntar en bokhög

  God jul och gott nytt bokår!

 • Anneli

  Jag älskar Jesmyn Ward! Men henne har jag inte läst i år, på min topplista kommer i stället De kommer att drunkna i sina mödrars tårar och The uncommon reader, mina två femmor på Goodreads i år.

 • emma

  så himla sugen på att läsa lincoln in the bardo, tack för påminnelsen! min bästa läsning 2018 var nej och åter nej av nina lykke. handlar om ett medelålders medelklasspar i äktenskaplig kris. anledningen? mannen har hittat en ny yngre kvinna. klassiskt upplägg men allt annat än förutsägbart. detta är rolig och vass läsning, pricksäkra porträtt och författaren lyckades med konststycket att få mig att identifiera mig med både den äldre och yngre kvinnan.

 • A.

  Lincoln in the Bardo är på min att läsa-lista men flyttades just högre upp! Hade inte alls väntat mig att den skulle vara rolig.
  2018 var jag extremt generös med femmor, men om jag sorterar bort fackböcker och specialintressen som jag inte tror uppskattas av så många står jag med följande varma rekommendationer:
  Alias Grace – Margaret Atwood
  The Successor – Ismail Kadare
  Wolf Hall samt Bring up the Bodies – Hilary Mantel
  och i skräckgenren:
  The Elementals – Michael McDowell
  We have always lived in the castle – Shirley Jackson

  • Cinderalley

   Lincoln är liksom lågmält rolig. Helt klart en av de bättre böcker jag läste förra året! Har inte läst någon av dina, men nu är det flera som har tipsat om Shirley Jackson så henne borde jag verkligen ta och läsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *