Litteraturbloggen

Alla böcker jag fick med mig från Norden

Vi är hemma i Kalifornien igen, sen i lördags kväll, och jag tror äntligen att jag har blivit av med jetlaggen. Det är varmt och skönt här också, en väldig kontrast till snövintern i Norge. 

Det bästa jag fick med mig hem var en halv resväska full med böcker på svenska. Min pappa hade med sig sex stycken till mig och jag köpte fyra till när vi var i Mora. Vi tar en titt!

Dessa fick jag av pappa. Alla efter mitt önskemål, förutom Om tyranni. Slutet läste jag ut dagen efter vi kom till Norge, och den tänkte jag skriva mer om i ett eget inlägg. Sen läste jag hela Pappaklausulen på flyget hem, tyckte den var väldigt bra (4/5) men kanske inte Hassen Khemiris bästa? Tycker ändå lätt att han är en av Sveriges bästa författare.

Nu läser jag Nora eller brinn Oslo brinn, så jag får återkomma om den och de andra.

Sen plockade jag på mig ett gäng deckare på Akademibokhandeln i Mora (tack snälla för alla tips!). Två hade jag hunnit läsa ut innan vi var tillbaka i USA igen. Det är min bästa grej med semester, att ha tid att läsa läsa läsa. Jag läste alltså fyra böcker förra veckan. Paul, som inte läser speciellt mycket till vardags, läste tre! Tänker lite ödmjukt att jag har bra inflytande på honom.

De jag har läst ut är i alla fall Silvervägen och Märkta för livet. Tyckte mycket om Silvervägen, den var så mörk och vackert skriven och kändes inte riktigt som en deckare. Märkta för livet däremot… njae. Köpte den efter att både min mamma och kvinnan i bokhandeln hade rekommenderat Emelie Schepps böcker, men tyckte inte alls att den var speciellt bra. Hade behövt snävare redigering. 

Okej, det var det om böckerna jag fick med mig från Sverige. Har ni läst några av dessa? Vad tyckte ni?

15 Comments

 • Sara

  Ett jävla solsken är rikigt bra!
  Silvervägen har jag tänkt läsa för att den utspelar sig i mina gamla hemtrakter, men det får vänta lite, just nu har jag fullt upp med vår nya bebis…
  Slutet tror jag inte att jag vågar läsa på grund av att den verkar ge många ångest, ska bli intressant att läsa vad du tycker.

 • Viktoria

  Håller helt med om Pappaklausulen – tyckte om den, men den är inte Khemiris bästa. Läser väldigt sällan deckare men fastnade i 1793, som överraskade på många sätt. Rätt äcklig också, så det är möjligt att jag fick skumma någon sida 🙂

 • Jenny

  Jag har läst alla på första bilden utom Om tyranni. Gillade Slutet men fick sån jävla ångest av den. Brinn Oslo… och Rich boy tyckte jag var sådär, men gissar att hypen gjorde att jag trodde de skulle vara amazin, hoppas du gillar dem mer än jag gjorde.

  Har även läst 1793, minns att jag tyckte den var bra men nu minns jag den knappt.

  Älskar när du skriver om böcker och har lagt till Silvervägen i min att läsa-lista.

  • Cinderalley

   Hoppas du gillar Silvervägen! Har lite samma känsla över Brinn Oslo just nu, men hoppas att den bättrar på sig lite.

 • Anneli

  Pappaklauslen (delar din analys), Ett jävla solsken (älskade!) och Slutet (bra men kanske inte fantastisk?) har jag läst. Trodde Slutet skulle ge mig mer undergångsångest men faktiskt inte.

 • Gunnie

  Just när det gäller Emelie Schepp, så är det hennes första bok, som hon gav ut i egen regi, eftersom hon fick nej från förlagsbranchen. Så håller med, den hade behövt bättre redigering. Hennes böcker blir bättre sedan. Men fortfarande såklart lättviktig litteratur. Som jag känner mer och mer att jag behöver och orkar med!

  • Cinderalley

   Ja, jag anade nog att det var så. Inget fel på lättviktig litteratur såklart! Får kanske ge henne en andra chans.

 • emma

  ett jävla solsken och silvervägen är helt underbara! har hört mycket gott om tove alsterdal också, ska kanske leta fram mitt gamla olästa exemplar i bokhyllan och börja läsa? började på 1793 men blandade ihop de två huvudpersonerna hela tiden (den här lyssnade jag på, och lyssnade väl lite ouppmärksamt där i början), så jag hoppade faktiskt av. men folk verkar ju älska den.

  • Cinderalley

   Jag har läst en annan bok av Tove Alsterdal som jag gillade. Ha, jag har aldrig lyssnat på en ljudbok, men jag tror att jag skulle vara förvirrad konstant av just samma anledning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *