Det ofattbara

Så jävla bakvänt (CW: abortförbud och andra hemskheter)

Om exakt en vecka, nästan på klockslaget, har jag min ceremoni för att bli amerikansk medborgare. Jag känner mig just nu väldigt kluven inför detta. Å ena sidan har jag bott i USA i över ett decennium och vill kunna rösta. Å andra sidan känns det helt bakvänt att pledge allegiance till ett land som systematiskt håller på att nedmontera demokratiska värden och mänskliga rättigheter. 

Antar att det har nått andra sidan Atlanten att flera amerikanska delstater har röstat igenom abortförbud eller extremt restriktiva abortlagar de senaste veckorna, inklusive Alabama, Georgia och Ohio. De som ligger bakom de här lagarna är dock garanterat medvetna om att de inte kommer hålla i rätten, men det är liksom det som är poängen. Roe v. Wade säger fortfarande att abort är lagligt i USA. Men lyckas man rösta igenom en tillräckligt extrem lag kommer den antagligen att hamna inför Högsta Domstolen, och där sitter numera Brett “I like beer” Kavanaugh redo att slå hål på Roe. 

Enligt Georgias nya abortlag (som dock inte börjar gälla förrän nästa år, förutsatt att den går igenom alls) förbjuds aborter efter sjätte veckan, vilket är tidigare än de flesta ens vet att de är gravida. I Alabama kommer läkare kunna dömas till 99 års fängelse för att ha utfört en abort — och eftersom det inte görs några undantag för våldtäkt eller incest innebär detta att om en kvinna blir gravid efter att ha blivit våldtagen kommer läkaren som utför hennes abort att kunna få ett längre straff än hennes våldtäktsman.

Jag kommer ihåg när The Handmaid’s Tale kom ut som tv-serie för två år sen. Då kändes den nästan som en manual för hur regeringen skulle kunna förtrycka livmoderbärare. Nu är vi nästan där. Under his eye. 

OBS! Vill man göra något för att hjälpa kan man till exempel skänka pengar till någon av följande organisationer:

5 Comments

 • A-L

  Har läst lite men inte satt mig in i det alls. Hur har de gjort för att det inte ska komma en massa oönskade barn till världen? Är tillgången till preventivmedel enklare än förut? Eller hoppas de bara att folk ska tycka om och ta hand om sina barn som de fick med farsan eller en annan random våldtäktsman?

  • Cinderalley

   De gör INGENTING för att förhindra oönskade graviditeter, tvärtom, de försöker istället förbjuda sexualundervisning och göra det svårare att få tag på p-piller. Det finns dessutom ingen lagstadgad föräldraledighet i USA, och det här landet har en av världens högsta siffror inom mödradödlighet. Det här är för att abortförbudet inte alls handlar om att bry sig om barn utan om religiösa extremister som vill kontrollera kvinnors kroppar.

    • A-L

     Det är ju helt sjukt! Visst visste jag att de fanns extrema abortmotståndare, men att gå så långt att förbjuda abort HELT är ju ofattbart. Det är som att de bara lever i sin egna fantasivärld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *