Vardagsfilosoferande

The American Dream och varför jag tror att Trump kommer bli omvald

Igår röstade jag i ett amerikanskt val för första gången. Det kändes bra, även om min röst på Elizabeth Warren ser ut att ha varit ganska bortkastad. Men jag tycker att skillnaden mellan att rösta i ett primärval och i det riktiga valet är just att man kan rösta på den kandidaten man verkligen tror på, inte bara taktikrösta. Och det gjorde jag. 

Nog om detta. Nu tänkte jag försöka sätta ord på varför jag tror att Trump kommer att bli omvald i höst, trots att han är enormt hatad av stora delar av befolkningen.

Det finns såklart många anledningar. Ett axplock: att Fox News har hjärntvättat en hel generation äldre vita amerikaner, att the electoral college ger mindre delstater med mer republikansk befolkning oproportionerligt mycket makt, att amerikaner är mer rädda för “socialism” än något annat, att Trump har haft fyra år på sig att kampanja, att USA är ett land byggt på rasism, osv.

Men en grej jag har tänkt mycket på som jag tror ligger till grund för nästan alla problem det här landet har, och som jag tror kommer göra stor skillnad i årets val, är detta: USA älskar de rika och hatar de fattiga.

Låt mig förklara. 

The American Dream (dvs att alla kan lyckas i USA om de jobbar hårt) är så djupt rotad i det amerikanska samhället att många verkar gå runt och tro att de kommer bli miljonärer en dag om de bara jobbar tillräckligt hårt. Det här är ju såklart en myt som mest hjälper till att hålla arbetarklassen i schack, men det är en effektiv myt. Om alla går runt och tror att de är temporärt fattiga miljonärer kommer folk inte att rösta för sina egna, reella intressen. De kommer att rösta som om de vore the 1%. 

Det finns ett så djupt rotat förakt för all sorts statlig hjälp här. Är du fattig är det ditt eget fel. Ta dig i kragen (pull yourself up by the bootstraps) och skaffa ett bättre jobb bara. Jag har lyckats i livet, så varför skulle inte du kunna göra detsamma? En CEO jobbar hårdare än en singelmamma som måste ha tre jobb för att ha råd med hyran, så måste det ju vara eftersom han är rik. Ingen som helst förståelse för strukturer, och ingen vilja att dela med sig eller hjälpa någon annan. Individen kommer först. 

Med en kandidat som Bernie Sanders som president skulle så mycket gott kunna göras för de som har det allra sämst i samhället: universell sjukvård, höjd minimilön, lagstiftad föräldraledighet, gratis college och så vidare. Men istället ropar folk om hur farligt det är med “socialism” (Bernie är ju snarare socialdemokrat) och att de som röstar på honom bara vill ha saker gratis. Ingen verkar fatta att det är så här mer fungerande samhällen ser ut, man betalar skatt och så får man något för det (inte bara en extrem militärmakt). 

Trump är rik. Rik är bra. Det spelar ingen roll om ditt eget liv blir sämre under en president som helt skiter i medel- och arbetarklassen eftersom du vilken dag som helst själv kommer att tillhöra överklassen. Och då hade det ju varit jävligt jobbigt om dina hårt intjänade skattepengar gick till gratis sjukvård och utbildning för alla lata personer som inte har jobbat lika hårt som du.  

Det här är ju en ganska cynisk generalisering av läget, men jag tror inte att jag har fel. Vad tror ni? 

10 Comments

 • Annika Jönsson

  Jag blev chockar när Trump blev vald till att börja med, men så blir jag chockad varje gång det är val i Sverige och SD bara växer. Jag kan liksom inte förstå hur det man ens kan se dem som alternativ, det känns så världsfrånvänt och omänskligt från där jag står politiskt.
  Med det sagt så tror jag att du har rätt, även om jag såklart hoppas att du har fel. “Bästa” är väl om där kan komma någon förtorkad, gammal gubbstrutt till republikansk kandidat efter honom, så att en intelligent, rimlig demokrat kan bli vald.

 • Annika

  Det beror nog på vad som händer med ekonomin och corona-viruset misstänker jag! Om viruset sprids mycket och våldsamt och vi får full panik och Trump och hans hantlangare misssköter den situation så tror jag att hans chanser att sitta kvar minskar. Om ekonomin dyker och vi får en recession så tror jag också det påverkar hans chanser negativt. Jag är inget större fan av Biden – om han nu blir nominerad – men jag tror att om de två ovanstående grejerna händer så räcker det med att Biden inte gör jättelika misstag och undviker att göra en massa människor förbannade så kommer han ha en chans att bli vald. Sen skulle vi naturligtvis inte få någon revolutionär förändring om Biden blev vald men iallafall en bättre situation än vi har nu. Och förhoppningsvis skulle isånafall den progressiva delen av det demokratiska partiet få mer inflytande i DC. Vi får se helt enkelt.

  PS. jag vill förstås trots allt inte att viruset ska spridas mer och människor ska dö!!!!

  • Cinderalley

   Ja, det har du nog absolut rätt i, jag har inte räknat med några såna utomstående faktorer i den här analysen, det är så svårt att veta hur allt detta kommer se ut i november.

 • Olle

  Bra analys. Håller med helt och hållet. Blir nog så tyvärr. Och Biden vs Trump kommer nog bara handla om anklagelser om vilken och vems familj som är mest korrupt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *