Amerika

Dom är vapen mot oss

Som alla vet vid det här laget pågår det just nu massprotester och uppror mot polisbrutalitet och rasism över hela USA. San Diego är inget undantag. Igår gick jag med i en av de största demonstrationerna hittills i den här staden.

Flera tusen människor som tågade nästan 2 mil (!) genom San Diego. Det var så fint. Så mycket solidaritet. Som gammal revolutionsromantiker hade jag gåshud under i princip hela demonstrationen. Nu låter det som att jag är 100 år gammal, men jag älskar verkligen att se så många passionerade ungdomar. Det ger mig hopp om framtiden.

Det är ju en väldigt märklig grej, att demonstrera mitt under en pågående pandemi. Jag har aldrig varit på en demonstration tidigare där alla uppmuntrades att bära mask. Det brukar vara tvärtom på fredliga demonstrationer. Men det här känns så himla viktigt. Amerikansk polis har ju varit extremt rasistisk och extremt våldsam i hundratals år.

Visste ni till exempel att poliskåren i USA grundades under slavtiden, som ett sätt att kontrollera slavar och minoriteter? Hela den amerikanska polisen som institution är alltså byggd på rasism. Här kan man läsa mer om detta: “Slave patrols and Night Watches, which later became modern police departments, were both designed to control the behaviors of minorities.”

Men just nu känns det som att det faktiskt händer något. Jag har under mina 12 år i USA aldrig sett något liknande. Och det känns logiskt att det händer just nu, mitt i en global pandemi (där svarta amerikaner löper tre gånger större risk att dö än vita), en ekonomisk kollaps (som också har drabbat svarta betydligt värre än vita) OCH en rad helt oförsvarbara fall av rena mord på svarta människor av vita poliser (eller f.d. poliser). Se till exempel George Floyd, Breonna Taylor och Ahmaud Arbery.

Egentligen är det ett mirakel att så många av demonstranterna lyckas hålla sig fredliga. Utgår från att de allra flesta helst skulle vilja bränna ner sin lokala polisstation.

Jag är verkligen inget fan av polisen. Speciellt i USA anser jag att de gör betydligt mer skada än nytta. Det skulle krävas mycket för att jag någonsin skulle ringa polisen här. Har blivit mer radikal kring detta på senare år och är nu av åsikten att vi borde göra oss av med polisen helt. Tonade dock ner detta budskap en smula på mitt plakat. Man vill ju inte bli tårgasad ?

Jag har gråtit så mycket den här veckan. Jag är väldigt dålig på att hantera hemskheter i världen i allmänhet, och speciellt när de händer i princip precis utanför min egen ytterdörr. Sitter hemma och skänker pengar till alla organisationer jag hittar och tillbringar alldeles för mycket tid på Twitter och får ångest. Men den här demonstrationen gav mig ny energi. Solidaritet brukar ha den effekten. Vi är många som har fått nog.

Förresten, om det är något specifikt ni undrar om just nu (till exempel kring hur det är att bo i USA mitt i allt detta) får ni gärna fråga. Lovar att försöka svara så gott det går.

0 Comments

 • Agnes

  Förstår att det ger energi att delta och visa sitt missnöje tillsammans med andra. Det är väldigt frustrerande att sitta här, är så uppgiven över USA. Det som pågår nu, det som pågått i århundraden och framförallt allt omkring Trump. (Säger inte på något sätt att Sverige är perfekt, men situationen med det politiska klimatet och hela rättssystemet är mer akut i USA).

  Jag tror du har svarat på detta tidigare, eller liknande iaf. Har för mig att du sagt att du som tur är inte möter så många oliksinnade. Förstår att det varierar väldigt runt om i landet. Men hur går “snacket”, pratar man politik? Här i Sverige upplever jag att alla man pratar med förfäras och instämmer i att Trump är galen. Jag studerar för tillfället och jag har klasskamrater som delar de senaste artiklarna av hans senaste utspel medan vi sovit i vår gemensamma chattkanal. Men hur är det där, pratar man om Trump? Upplever du att folk är förfärade eller med honom. Tror du att det kommer ske ändringar fram över?

  Hoppas du kan få ut någon fråga ur mitt svammel, det är så svårt att formulera frågor som ger svar på allt man tänker. Hade velat sitta ner och lyssna med möjligheten att ställa följdfrågor.

 • annie

  Undrar lite över de som stödjer Trump annars. Har de vaknat i och med detta? Hörs det någon diskussion om polisen bland de konservativa? Och hur mycket hörs poliskåren själva – står de upp mot rasismen (var något nyhetsreportage här hemma som visade en sheriff som själv gick med i demonstrationståget & poliser som knäböjt till stöd för demonstranterna)?

 • Ulf

  Än en gång: kämpa på!
  Vi stödjer dig – om än på alltför stort avstånd
  Om man också kunde De-Trump USA, så vore saker genast en smula bättre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *