Jobbrelaterat

Jobbet går bra i alla fall

Sist jag skrev något om mitt jobb var i början av juni, mitt under den största arbetslöshetsvågen i USA. Då hade runt 30 miljoner amerikaner förlorat sina jobb pga pandemin och allt var kaos. Mitt jobb varslade ett gäng personer och vi som var kvar fick tre gånger så mycket att göra.

Sen dess har det blivit betydligt bättre, i alla fall i min lilla bubbla. Alla som varslades har blivit återanställda, och jag fick en efterlängtad befordran. Har inte skrivit något om detta eftersom det känns konstigt att skylta med hur BRA det går för mig medan jag har mängder av vänner och bekanta som inte har jobbat sen i mars när allt stängde ner.

I alla fall. Under de senaste veckorna har vi haft våra årliga performance reviews. Jag inser nu att jag aldrig har haft ett heltidsjobb i Sverige och inte vet om man gör sånt där? Alltså har som ett utvecklingssamtal med sin chef en gång om året?

Jag hade i alla fall ett sånt samtal med en av personerna jag är chef över häromdagen och vi pratade en del om det här med work-life balance. Jag som är svensk har en helt annan filosofi kring arbete än många (de flesta?) amerikaner jag har jobbat med.

I USA är det extremt vanligt att folk jobbar fler än 8 timmar om dagen. Det finns ingen lagstadgad semester, många yrken går inte att försörja sig på även om de är på heltid för att den federala minimilönen är så låg, och det anses vara tecken på ambition att dyka upp först på morgonen, gå hem sist på kvällen och aldrig ta ledigt. Allt detta är såklart skit, speciellt det där med att inte ta semester.

Men jag är så glad att jag har den svenska mentaliteten kring hur viktigt det är att vara ledig liksom inrutad i mig från födseln. Jag är helt övertygad om att det gör mig till en bättre chef än någon som står med piskan och räknar antal arbetstimmar istället för avklarade arbetsuppgifter, eller likställer ambition/arbetsmoral med att halvt jobba ihjäl sig.

Det hjälper helt klart att jag jobbar på ett företag med rimliga arbetsvillkor. Vi har hyfsat flexibla arbetstider och obegränsat med semestertid, och företagsledningen uppmanar oss ofta att utnyttja detta. Det går kanske inte att ta fyra veckors ledigt på raken mitt i sommaren, detta är trots allt fortfarande USA. Men på tidigare jobb har jag haft 10-15 semesterdagar om året (inklusive sjukdagar), och det känns både orimligt och dåligt för hälsan.

Världen står i brand, men det går i alla fall bra på jobbet. Känner mig tacksam för detta i princip varje dag. (Även tacksam för gulliga kollegor, se bild ovan.)

7 Comments

 • Linda

  Vad roligt att höra att det går bra på jobbet! Tycker det är uppmuntrande i nuläget att det går bättre och att de återanställt folk 🙂 Och vad intressant, skulle vara kul att höra mer om just det här, hur reagerar de amerikaner som jobbar för dig när du säger att de inte behöver jobba ihjäl sig? Förstår de grejen med ledighet och balans mellan jobb och fritid eller är de misstänksamma mot ditt tankesätt?

  • Sanna

   Haha ja, de blir ju glada såklart, men jag tror också att det krävs en viss avvänjning. Så förhoppningsvis förstör jag dem inte för framtida jobb….

 • Linda (en annan Linda än ovan:))

  Fint att höra att det går bra på jobbet.:) Förstår inte hur amerikanerna står ut med sina dåliga arbetsvillkor. Är som du helt övertygad om att man presterar bättre om man har en bra work/life balance. Glad att de återanställde de som fick gå också! Extra fint med goda nyheter just nu.:)

  • Sanna

   Nä, det är verkligen konstigt. Men samtidigt har man nog inte så mycket val. Det är så mycket som är kopplat till ens anställning, inklusive tillgången till sjukvård, så man har inte så mycket att sätta emot som anställd här.

 • Alice

  Hej!
  Följer din blogg sen rätt länge – roligt att läsa om svenskar som bor utomlands 🙂 Härligt att höra att det går bra på jobbet. Själv jobbar jag som lärare på en en grundskola i Västerås. Vi har s k medarbetarsamtal varje år, tror till och med att det är en gång per termin. Det ska bli intressant att se om och hur de samtalen blir i år med tanke på våra arbetsförhållanden. En tuff bransch med väldigt hög arbetsbelastning som nu sliter ännu mer pga Corona. Tidigare i veckan var 1/3 av personalen frånvarande och inga vikarier fanns att tillgå. Jobbiga dagar, men tack vare härliga barn så står vi ut 🙂

 • Olle

  Iomed att man konsumerar allt för mycket amerikansk underhållning så känns det som man har en snudd på det mindsetet du nämner, tycker det känns hemskt. Tänker på Schmidt som får magsår i “New Girl”.

  Har haft två heltidsjobb och det har väl varit liknande samtal i Sverige med olika seriösnivå. Just nu är jag konsult och har rätt chill på den fronten men de som är fast anställda har jäääävligt jobbiga årsmöten. Men mållistor och sånt. xD
  Mvh

 • Profit secret

  Arbete kan verkligen vara tröttsamt och det går inte att komma ifrån det. Ibland är jag väldigt glad över att jag kunde göra min hobby (kryptovalutor och investeringar) till ett jobb som ger bra inkomster utan att vara tråkigt. Även om jag nyligen nästan förlorade mina pengar på grund av profit secret project scam, som skapades för att lura kryptocurrency community…
  I slutändan är jag ändå väldigt glad att jag lärde känna krypto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *