Litteraturbloggen

Det bästa och sämsta jag läste i mars

Efter en ganska kass läsmånad i februari lyckades jag ta mig igenom nio böcker i mars, varav flera var riktigt bra. Här är några höjdpunkter:

Deacon King Kong av James McBride

Har haft den här på att läsa-listan ett ganska bra tag, men var inte alls beredd på läsupplevelsen. Den här boken, som utspelar sig i ett svart område i ett segregerat New York City i slutet på 60-talet, var FANTASTISK. Språket! Karaktärerna! Dialogen! Intrigen! Så fin och rolig, jag skrattade högt flera gånger och läste om flera stycken för att de var så perfekta. Vet ej om den finns i översättning, men skulle verkligen 100% rekommendera att läsa på originalspråk.
5/5

Ya Leila av Donia Saleh

Fint och drabbande om vänskap, vit feminism, rasism, aktivism och vi-mot-dom i en fiktiv stad som påminner om Göteborg. Älskade språket i denna och kände igen mig i mycket från min egen tonårstid.
4/5

Överlevarna av Alex Schulman

Det verkar som att den här boken har fått viss kritik för att den utger sig för att vara en roman trots att den väldigt tydligt bygger på Alex Schulmans riktiga familj. Jag har läst alla Schulmans böcker och visst, den här är extremt lik de mer öppet självbiografiska böckerna, men jag tycker inte att det gör någonting? Jag tycker att det är fascinerande att se honom bearbeta sin barndoms trauman via text, oavsett om det är påhittat eller ej. Tyckte mycket om denna.
4/5

Kåda av Ane Riel

Okej den här läste jag faktiskt ut den sista februari, men jag klämmer in den här eftersom jag inte orkar göra ett helt inlägg om en annars rätt trist läsmånad. Den här spänningsromanen (som jag egentligen snarare skulle klassa som ett familjedrama) utspelar sig i Danmark och handlar om en extremt dysfunktionell familj. Extremt mörk, men läsvärd.
4/5

***

Vi kan ta den sämsta boken jag läste i mars också, när jag ändå håller på.

De kapabla av Klas Ekman

Ett gäng oerhört osympatiska karaktärer som alla fattar helt fel beslut i en osannolik situation efter en annan. Var irriterad hela boken igenom men var ändå tvungen att läsa ut för att se hur den slutade.
2/5

4 Comments

  • emma

    oj, blir nu väldigt nyfiken på deacon king kong! älskar när man hittar dessa välskrivna och genomarbetade berättelser där varje ord är vägt på guldvåg. det är liksom värt att läsa 10 dåliga på raken om man bara får en sådan läsupplevelse lite då och då.

    • Sanna

      Håller verkligen med, men angående Deacon King Kong skulle jag nog inte säga att varje ord är vägt på guldvåg, det är VÄLDIGT många ord. Men McBride kan helt klart skriva, speciellt dialogen är otrolig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *