Amerika

13 år

Idag är det exakt 13 år sen jag lämnade Stockholm och flyttade till Kalifornien. TRETTON ÅR. Min utlandsflytt är en tonåring!

Har dock lite svårt att fira just nu för att det är så jäkla mycket SKIT som pågår här just nu. Några exempel:

 • Covid. Det här är ju ett globalt problem, men jag blir så jävla trött på alla bortskämda, hjärntvättade amerikaner som vägrar att vaccinera sig trots att det finns vaccin i överflöd och det är helt gratis. Folk som även vägrar att bära munskydd eller göra något över huvud taget för att skydda sig själva och sin omgivning. Det behöver liksom inte vara så pass illa som det är här just nu.
 • Klimatförändringar. Vi ser verkligen helt förödande, riktiga konsekvenser av klimatförändringarna i USA just nu. Enorma skogsbränder över hela Kalifornien. Orkanen Ida som precis ödelagt stora delar av New Orleans, en stad som nu är nästan helt utan el. Och så vidare.
 • Afghanistan. Har suttit klistrad framför nyheterna de senaste veckorna och gråtit över vad som kommer hända med framför allt kvinnor och flickor i Afghanistan under talibanstyret. Samtidigt tycker jag att det är bra att USA drar sig ut istället för att föra ett evigt krig utan lösning. Det är en så extremt sorglig, komplicerad situation utan några enkla svar.
 • Aborträtt. En ny lag i Texas förbjuder abort efter 6 veckor och uppmanar individer att stämma folk de misstänker har hjälpt någon att göra abort. Detta innebär allt från läkare till taxichaufförer som kör någon till en klinik. Det här är så sjukt att jag inte ens har ord för det. Vad ÄR det här för jävla land?

Som om inte allt detta vore nog röstar vi i Kalifornien just nu om vi vill avsätta vår guvernör, Gavin Newsom. Det här valet är ett jävla skämt, organiserat av Republikaner, men det finns en rätt stor chans att det lyckas. I så fall är risken överhängande att Kalifornien får en högerextrem antivaxxer som guvernör.

Jag har bott i Kalifornien i exakt 13 år och har alltid betraktat den här delstaten som något av en fristad. Brukar inte ens säga att jag bor i USA, utan att jag bor i Kalifornien. Det finns ingen annanstans i USA jag skulle kunna tänka mig att bo. Om Kalifornien plötsligt förvandlas till Texas vet jag inte riktigt vart jag ska ta vägen.*

*Nej, jag vill inte flytta tillbaka till Sverige. Det är för kallt.

3 Comments

 • Linda

  Tänker också på allt ovan varje dag och får sådan ångest över att allt går åt fel håll. Vi ska ju utvecklas, lära oss, och göra världen till en bättre plats, men så mycket går åt fel håll. Obegripligt att högerextrema makter igen får frodas och att folk röstar på dem. Har vi inte lärt oss någonting alls?
  Många hävdar att människor är i grunden goda men tror inte ett skit på det och tycker att det märkts extra tydligt senaste åren.
  Så otroligt deppigt att kvinnors rätt till sitt liv och sin kropp återigen minskar. Fy fan att behöva föda ett barn man inte vill ha och än värre om det är pga incest eller våldtäkt. Och vem fasen vill bli född under de omständigheterna?

 • Gunnie

  En kvinnofientlig antiabort-lag, som är i klass med vilket talibanstyre som helst, men i ett demokratiskt land som påstår sig värna om mänskliga rättigheter?!! Helt obegripligt och oerhört skrämmande!!

 • Jenny

  Blev 12 ar for mig i Augusti! *high five*
  Alltsa det har med recall grejen ar sa javla dumt. Som tur ar man gift med vettig man som rostar som man sjalv skulle rosta. Jag ska ju ansoka medborgarskap har snart men med allt som pagar sa blir man ju lite radd. Man kanske far packa ihop grejerna och dra om det blir Larry Elder eller nagon san. Blir helt svettig av all angest ;__;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *