Listor

2021 i backspegeln

2021 är över och lika bra är väl det. Här kommer den obligatoriska årssammanfattningen.

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?

Körde motorcykel genom Alaska! Det var högst upp på min lista över saker jag vill göra innan jag dör och det levde verkligen upp till hypen. Tänker fortfarande på den resan nästan varje dag.

2. Höll du några av dina nyårslöften?

Mitt nyårslöfte var att läsa färre böcker än året innan. Det lyckades jag med, 75 stycken blev det 2021 jämfört med 106 år 2020. Det var dock kanske inte det svåraste nyårslöftet någonsin att hålla.

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Jag tror att ett par bekanta fick barn, men inga nära vänner.

4. Dog någon som stod dig nära?

Min lilla hund Steve dog i oktober. Saknar honom så himla mycket, det är så konstigt att vara hemma utan honom. Katterna är glada över att få ha mig för sig själva dock.

5. Vilka länder besökte du?

Jag tillbringade nyår i Mexiko, men annars var jag i USA hela året. Besökte följande delstater: Arizona, Nevada, New Mexico, Texas, Oklahoma, Kansas, Missouri, Illinois, Wisconsin, Michigan och Alaska.

6. Är det något du saknar år 2021 som du vill ha år 2022?

Jag saknar min familj! Har inte träffat dem sen innan pandemin, i december 2019. Det är verkligen alldeles på tok för länge.

7. Vilket datum från år 2021 kommer du alltid att minnas?

Har inte lagt några speciella datum på minnet, men jag minns allt roligt jag ändå lyckades göra trots att världen stod i brand.

8. Vad var din största framgång 2021?

På ett jobbmässigt plan fick jag en stor befordran med tillhörande löneförhöjning, vilket jag är stolt och glad över. Vi gav även ut en bok! Det har verkligen varit ett bra år för mig rent professionellt.

På ett personligt plan? Jag vet inte, kanske att jag lyckades undvika att få covid hela året? Men det kommer eventuellt att ändras inom kort eftersom omikron sprider sig som en löpeld genom USA just nu. Känner kanske 30 personer som har fått det bara den senaste veckan? De sa på nyheterna igår att var tjugonde person i USA beräknas gå runt med covid just nu. Jag börjar känna att det nästan vore lika bra att få det avklarat.

9. Största misstaget?

Äh jag vet inte, antingen har jag ett väldigt selektivt minne som bara fokuserar på det trevliga, eller så gjorde jag helt enkelt inga stora misstag förra året.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?

Nä, förutom mitt kassa knä har jag varit friskare än någonsin!

11. Bästa köpet?

Ett av mina bästa köp förra året var helt klart en elektrisk motorcykeljacka som jag kan koppla till batteriet på mina hojar för att hålla mig varm. Den kan eventuellt ha räddat mitt liv under några kalla dagar i Alaska i somras.

12. Vad spenderade du mest pengar på?

Förutom hyra så går nog den största delen av mina pengar till att hålla alla fordon jag äger i bra skick, samt se till att de är försäkrade och registrerade. Så även det här året.

13. Gjorde någonting dig riktigt glad?

Motorcykelresor, solsken, vaccin, vänner, god mat, ensamtid.

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2021?

Har fullkomligt lyssnat sönder Parted Ways med Heartless Bastards.

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Jag var både glad och ledsen. Glad över mitt jobb och alla spännande äventyr jag fick uppleva. Ledsen över min sjuka hund och det allmänna världsläget (pandemi, klimatförändringar, högerextremister, etc).

16. Vad önskar du att du gjort mer?

Träffat min familj.

17. Vad önskar du att du gjort mindre?

Nej jag vet inte, oroat mig över allt precis hela tiden?

18. Hur tillbringade du julen 2021?

Jag gjorde ingenting på julen. Några dagar senare åkte jag till Mexiko och drack en massa vin och firade nyår.

19. Blev du kär i år?

Blev inte kär. Träffade någon som jag gillar att hänga med, men skulle inte säga att det är kärlek direkt. Men det passar mig ärligt talat ganska bra, inte minst för att han bor 400 mil bort och det hade ju varit skitjobbigt att vara kär då.

20. Favoritprogram på TV?

Har knappt kollat på TV i år. Verkligen det enda jag har kollat på är Great British Baking Show och ett gäng gamla säsonger av RuPaul’s Drag Race.

21. Bästa boken du läst i år?

Om jag måste välja en säger jag nog The Great Alone av Kristin Hannah. Men följande böcker var också fantastiska:

Deacon King Kong av James McBride
Migrations av Charlotte McConaghy
Once There Were Wolves av Charlotte McConaghy
The Huntress av Kate Quinn

(Här är hela min lista över bokåret 2021.)

22. Största musikaliska upptäckten?

Upptäckte jag något nytt i år? Jag tror mest att jag lyssnade på samma gamla punk/folk/americana som vanligt. Hela den här pandemin har jag landat i sånt som känns tryggt. Har läst om gamla böcker jag älskade som barn, kollat enbart på tv-serier jag har sett förut, ätit en massa svensk mat och lyssnat på samma musik som jag lyssnade på när jag var 15. Finns säkert en massa slutsatser en psykolog kan dra kring detta.

23. Något du önskade dig och fick?

Tre vaccindoser. En resa till Alaska. Löneförhöjning.

24. Något du önskade dig men inte fick?

Ett slut på pandemin. Att få åka till Sverige och träffa min familj. En Pan America.

25. Vad gjorde du på din födelsedag 2021?

Min födelsedag var i slutet av oktober och jag tillbringade den med att gå på premiärfest för en kortfilm om vår Alaska-resa på en vingård i Temecula, tillsammans med hela gänget från resan. Det var en SÅ HIMLA PERFEKT födelsedag. Dagen efter klädde M och jag upp oss och gick på lyxrestaurang, det var också fint.

26. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Det vet ni redan vid det här laget. Att få träffa min familj, att pandemin var över, att min hund fortfarande var frisk och vid liv.  

27. Vad fick dig att må bra?

Motorcyklar. Är verkligen så himla tacksam över alla erfarenheter och upplevelser och möjligheter jag har fått genom att köra hoj. Hade nog helt förlorat förståndet om jag inte hade tillgång till denna oerhört effektiva (för mig) form av terapi.

28. Hur skulle du beskriva din stil 2021?

Till skillnad från 2020 försökte jag mig faktiskt på att ha en stil förra året, istället för att enbart glida runt i mjukisbyxor. Den kan väl sammanfattas i jeans, Doc Martens och newsboy-keps (vet ej vad de heter på svenska).

29. De bästa nya människorna du träffade?

Är ändå rätt glad att jag träffade M.

30. Vad har du för nyårslöften inför 2022?

Alltså, jag har ingen aning? Tycker att det är så svårt att komma på mål när man inte har en aning om hur världen man lever i kommer se ut de kommande månaderna. Jag kör bara på som vanligt och ser vad som händer.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *