Amerika

Vad jag hellre pratar om än att prata om Trump

Jag kanske borde skriva något om att Trump har blivit åtalad, men jag har ärligt talat inte så mycket att säga om det. Mer än att det är på tiden, men att jag samtidigt tvivlar på att han någonsin kommer få lida någon sorts konsekvenser av sina brott.

Något jag tycker är betydligt mer intressant att prata om är vad som händer i Tennessee just nu. Vet inte om det har nått Sverige eftersom det kanske inte är samma internationella nyhetsstoff som att USA:s mest hatade ex-president riskerar fängelse.

Detta är i alla fall vad som har hänt, lite kort: Den 27 mars sköts 6 personer (inklusive 3 barn) ihjäl i en skolskjutning i Nashville. Sen dess har hundratals studenter, lärare och andra demonstrerat i och omkring Tennessees delstatskongress mot vapenvåld och för skärpta vapenlagar. Tre demokratiska politiker – två unga svarta män, och en äldre vit kvinna – deltog i protesterna. Och igår röstade republikanerna, som har majoritet i representanthuset, för att utesluta de två männen (Justin Jones och Justin J. Pearson) ur kongressen.

Jag skriver kanske inte så mycket om politik här även om jag följer nyheter och analys väldigt aktivt. Det är helt enkelt för mycket skit som händer hela tiden i det här jäkla landet för att jag ska orka. Det kommer nya anti-HBTQ- (speciellt anti-trans) och anti-abort-lagar i stora delar av landet hela tiden, trots att opinionsundersökningar visar att detta INTE är populärt bland befolkningen.

Men de här händelserna i Tennessee – att två FOLKVALDA personer blir uteslutna ur kongressen av ett gäng rasister för att ha protesterat mot vapenvåld efter att tre nioåriga barn mördats med en AR-15 – känns som en riktig varningsklocka. Ja, USA har fascistiska tendenser. Ja, det här är helt klart en sådan.

Men, ja. Glad fredag på er!

One Comment

  • Linda

    Nej, det har jag inte läst om. Det var det sjukaste.
    Jag har börjat att helt tappa tron på mänskligheten, både pga att rasistiska / fascistiska partier får mer makt över hela världen och för att vi förstör jorden. Det sista också pga att dessa partier sällan bryr sig (*tror*) på klimatförändringar. I Finland gick de ifrån coola Sanna Marin som satte Finland på världskartan till att Sannfinländarna fick ett uppsving och i Sverige prioriteras ‘folkräkning’ (aka dörrknackning a la nazi-Tyskland) och slopad plastpåseskatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *