Uncategorized

ONSDAG

Ju fler sidor jag läser i Jonathan Safran Foers Everything is illuminated, desto mer övertygad blir jag om varifrån Jonas Hassen Khemiri har fått sin inspiration. Jag inser att många före mig redan har gjort den här kopplingen, men jag var faktiskt inte beredd på vilka uppenbara likheter som föreligger mellan Everything is illuminated och Khemiris Montecore. Nu är jag visserligen bara ungefär fem kapitel in i Foer, men är inte Khemiris Kadir och Foers Alexander egentligen exakt samma karaktär? Övriga likheter: samma lättsamma lek med språket, samma typ av metalitterära grepp och samma sorts berättarteknik. Och det bästa av allt är att båda två gör det så himla bra.

Och är inte Jonathan Safran Foer från New York förresten? Jag är rätt säker på att han bor i Brooklyn, precis som alla andra samtida amerikanska författare (läs: Paul Auster och Siri Hustvedt). Jag vill minnas att jag läste en artikel i något sommarnummer av Tidningen Vi där Jonas Hassen Khemiri förklarade sin kärlek till New York. Jojo. Konspirationen börjar uppdagas. Jag vill inte gå så långt som att påstå att Khemiri och Foer är samma person, men är inte likheterna misstänkt många?

0 Comments

 • Sofia

  Haha, me likey 🙂
  Läste inte du “Extremt högt…” också? Leta upp på youtube en liten film som Foer gjort tillsammans med sin bror när de glider runt i Oscars fotspår i new york och letar efter Black´s. Eller på hans hemsida, jag minns inte, fint som snus är det hur som hellst!

 • Christian [Kanzie] Nilsson

  Jag hoppas du minns att jag har första pax på den där boken när du är klar. Om någon mixtrat sig före mig i paxkön så föreligger första-tjing principen och iom. den så vinner jag!

 • CINDERALLEY

  Du är fortfarande först, oroa dig inte! MEN om du inte orkar vänta så finns den annars i paperback för en billig penning på Borders.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *