Sverige vs. USA

Varför jag flyttade till USA och hur det gick till

Så länge jag kan minnas har jag velat bo i Kalifornien, även innan jag ens hade varit här. Att bo kvar i kalla, mörka Sverige hela livet var aldrig ett alternativ för mig, och gillar man kulturen kring punkrock, gamla bilar och tatueringar finns det nog inget bättre ställe i hela världen att vara på än södra Kalifornien. Men när jag seriöst började fundera på en flytt var det så mycket annat som kom i vägen; jag hade förstahandskontrakt, sambo och jobb, var mitt i en universitetsutbildning och spelade i ett band som det gick hyfsat bra för.

Ett par år senare var jag singel och bodde i en studentlägenhet, medan jag skrev på min kandidatuppsats i medie- och kommunikationsvetenskap. Jag jobbade deltid i en bokhandel, vilket visserligen var ett trevligt extrajobb, men inget jag ville syssla med på heltid. Så när jag var klar med uppsatsen, och därmed hela utbildningen, skulle jag alltså stå där utan både lägenhet, pojkvän och inkomst – alltså ingenting som direkt höll mig kvar i Stockholm. 

Så en dag vaknade jag upp med den där känslan, att det är nu eller aldrig – om jag inte flyttar till Kalifornien nu så blir det aldrig av. Jag insåg ganska snabbt att det absolut enklaste sättet att ta sig dit var på studentvisum, så ett tag satt jag och kollade upp skolor, utbildningar och ansökningsprocesser på nätet dagarna i ända. 

Ganska snart hittade jag CIS, som visade sig vara en ovärderlig källa av information och hjälpsamhet, och något jag verkligen rekommenderar för den som funderar på att plugga i USA. De bidrog med ansökningsblanketter och tips, och innan jag visste ordet av hade jag både sökt och blivit antagen till University of California i San Diego. 

Just UC-universiteten kräver i regel att man har en viss akademisk erfarenhet redan, eftersom det är studier på ganska hög nivå. Vill man komma över och plugga utan en universitetsexamen i bagaget finns det alternativ som San Diego State University i San Diego och Santa Monica College i Los Angeles. Och satsar man på att läsa till sig en hel Bachelor Degree i USA brukar man efter två år på community college kunna byta upp sig och läsa de sista två åren på universitet.   

Så fort jag blev antagen sa jag upp lägenheten och flyttade hem till mamma för att slippa betala hyra de sista månaderna i Sverige, och därmed kunna spara pengar. CSN:s merkostnadslån för utlandsstudier täcker kursavgifter och hyra, men utan sparpengar är det svårt att klara sig, speciellt om man ibland vill kunna göra något annat än att sitta hemma och plugga.

Jag och Emmy landade i San Diego den 1 september 2008, med varsin resväska och ett hotellrum bokat för de kommande 5 dagarna. Vi hade alltså 5 dagar på oss att hitta en lägenhet. Bostadssituationen i Kalifornien går tack och lov inte att jämföra med den i Stockholm. Här finns det gott om lediga lägenheter, hus och rum att hyra – förutsatt att man kan betala en månadshyra i deposition. Många hyresvärdar kräver referenser och en credit check innan man flyttar in, vilket gör det ganska svårt för nyanlända utlänningar – men med lite tur hittar man någon som går på känsla istället. Vår första hyresvärd hette Doris, och var en bestämd dam som absolut inte hade något emot att hyra ut en lägenhet till två svenska studenter. 

Jag kände så fort jag kom hit att jag inte ville åka tillbaka till Sverige igen, alls. San Diego blev “hemma” säkert redan under den första veckan. Men även för den som bara funderar på att komma hit och plugga i ett år eller ett par terminer kan jag varmt rekommendera upplevelsen. 

Fem tips för den som funderar på att flytta till Kalifornien för att plugga:

1. Öva upp din engelska. Det är svårt att klara sig på enbart skolengelska – knepet är att lära sig hur folk faktiskt pratar. Ett bra tips om man vill smälta in och inte behöva berätta sitt livs historia varje gång någon hör att man inte är amerikan.

2. Spara pengar. Precis allting kostar pengar i USA. Även om typ mat och kläder generellt sett är billigare här än i Sverige så dyker det alltid upp oväntade kostnader i samband med allt annat. Att ha en buffert skadar därför aldrig.

3. Kolla upp var du vill bo. Många som kommer hit för att plugga väljer att åka till Los Angeles, för att det är den största och mest mytomspunna staden. Men nackdelarna med att bo i LA är att det är dyrt, alltid sjukt mycket trafik, och ofta långa avstånd mellan skola och boende. Fördelen är dock att det nog är en av få städer i Kalifornien där man kan ta sig runt utan bil, eftersom det finns tunnelbana. Så mitt tips är att kolla upp var det passar dig att bo och plugga, utifrån dina egna förutsättningar. 

4. Craigslist. Helt ovärderligt – här hittar du lägenhet, extrajobb, möbler, bil, cykel, husdjur, eller precis vad som helst som du kan tänkas vara i behov av. Kolla gratis-sektionen för prylar folk skänker bort.

5. Var beredd på bakslag. Amerikaner är i regel väldigt trevliga och lätta att småprata med, men att skaffa riktiga vänner är svårare än man skulle kunna tro – så var beredd på att känna dig lite ensam ibland i början. Dessutom är studietakten på amerikanska universitet enligt min erfarenhet betydligt hårdare än på svenska – en amerikansk kurs i humaniora är ungefär som en svensk heltidskurs – men i USA läser man tre eller fyra av dessa kurser samtidigt. Sammanfattningsvis är Kalifornien ofta helt fantastiskt – men som svensk får man vänja sig vid lite sämre standard på nästan allting. USA är på många sätt ett u-land med i-landskomplex.

Har du orkat läsa så här långt kanske lite fortsatt läsning kan intressera? Här har jag skrivit om hur jag bar mig åt för att få stanna och jobba efter studietiden, och hur jag gjorde för att hitta mitt jobb.

Om det var något jag missade får ni gärna fråga.

31 Comments

  • kajsa

   Hej.
   Jag och en kompis vill göra det som du har gjort.
   Kunde inte komma åt länken om hur du gjorde för att få stanna..osv.
   Vi skulle vara så enormt tacksamma över att kunna få råd och tips om flytt, skola, visum..osv.
   Min mail är segerback_kajsa@hotmail.com.
   Om du skulle vilja hjälpa 🙂

 • Katariina

  Intressant och jag är sugen på Miami …tack för tipset om the Craiglist. Flyttar jag till USA någon gång ska jag fråga dig om tips.

  • Maria Norbäck

   Hej! Det står att man behöver vara inbjuden för att få läsa din blogg. Nu är allt så speciellt pga det fruktansvärda viruset. Men om det ngn gång blir bättre är min önskan att bo i USA. Min man läste på motsvarande gymnasium där och bodde i Karlifornien i 4 år med sin familj innan han flyttade hemifrån.
   Jag önskar vi hade flyttat innan viruset kom. Men det har alltid verkat såå svårt att kunna flytta dit. Jag har trott det är omöjligt. Skulle såå gärna vilja veta hur du lyckades.
   Vänligen Maria :-).

 • Alexia

  TUSEN TACK FÖR DITT INLÄGG!..Sökte på “flytt til USA” och så hittade jag hit=D..Ditt inlägg var verkligen jätte jätte jätte bra skrivet med all info som man behöver..Ända sen jag var liten så har jag drömt om ett liv i USA,har aldrig varit där men alltid haft en längtan dit..Känner inte att jag passar in i Sverige..

 • Frida

  Hej! Frida heter jag och är 19år gammal. Jag har läänge nu funderat på att flytta till USA och det är verkligen något jag skulle vilja kunna bli av snart! Jag är mer än less sverige och USA har alltid varit en intressant land för mig. Men jag vill inte flytta dit för att plugga, jag vill jobba och leva där.
  Modell har varit något som jag alltid har velat bli och det verkar som att de är lättare att bli det i usa än i sverige?
  Jag undrar om du har nå bra tips åt mig hur jag ska gå till väga för att lyckas flytta till usa.
  Vet du hur jag kan få kontakt med något eller någon inom modellandet?
  Skulle vara jätte kul att få svar! Gärna till min mail.

  mvh Frida

 • HB

  HEJSAN

  jag läste nyss din inlägg om usa, God va intressant. Nu är det så att jag har precis kommit hem från USA (florida) min kille bor där. det är första gången jag var där och hälsade på honom. jag trivdes så bra där, det kändes som det är där en person som jag hör hemma. Jag vill flytta dit men inte genom plugg men genom job eller något sånt (jag har en kandidat exam i journalistik och en läser just nu masterexame i mänskliga rättigeheter) har du någon tips pm hemsidor med jobb och sånt? jag vill flytta så snabbt som möjligt, jag har mått så dåligt sen jag kom tillbaka till sverige 🙁

  mvh//H

 • Alice

  Hej Cinderalley!
  Mitt namn är Alice Rehnborg och jag skriver en historierapport och en av frågeställningarna är varför man har drömmar om att flytta till USA. Jag har läst på din blogg och sett att du hade drömmar om detta. Jag hoppas och önskar att du skulle kunna svara på några frågor jag har. Detta skulle hjälpa mig enormt med mitt arbete.

  -Varför tror du att du drömmer om att flytta till USA? Vad är det som just lockar med det landet?

  -Vad har du byggt upp dina drömmar på? (film, upplevelser, resor, personers åsikter)

  – Det är många svenskar som fortfarande flyttar till USA, vad tror du är anledningen till detta?

  Tack på förhand!
  MVH Alice Rehnborg

 • Jimmy

  Sammanfattningsvis är Kalifornien ofta helt fantastiskt – men som svensk får man vänja sig vid lite sämre standard på nästan allting. USA är på många sätt ett u-land med i-landskomplex.

  Precis så jag känner ändå vill jag bara dit igen och igen och igen.
  Efter 12 besök och totalt kört igenom 76% av usa med bil, så funderar man ju bara mer och mer på hur man ska göra.

 • Valentina

  Hej Linnea. Din blogg var precis det som jag behövde, jag vill flytta till Los Angeles, jag kommer inte vidare för att läsa hur du gick tillväga sedan? Bor du där än?

 • Adam

  Hej, tack för infon! Läser gärna vidare på länken du hade om hur du stannade osv. om det skulle kunna gå att ordna? 🙂

 • Bella

  Hej!
  Jag flyttar över vid årsskiftet för att läsa ett certifikat. Skulle väldigt gärna läsa resten av ditt inlägg, skulle du kunna bjuda in?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *