Uncategorized

Bokslukarens återkomst

Det verkat som att jag äntligen, efter nästan ett års torka, har återfunnit min läsro. Förra året var mitt sämsta läsår någonsin, med kanske 15 böcker utlästa på 12 månader – vilket är under all kritik för en litteraturvetare och bibliotekariedotter med ett mångårigt lässnitt på minst en bok i veckan. I år har varit om möjligt ännu sämre, med tre böcker utlästa under första halvan. Till mitt försvar var en av dem Roberto Bolaños tegelsten 2666, som är över 1000 sidor lång i inbundet format, men jag hör själv att det är en klen ursäkt. Jag läser i sängen varje kväll innan jag somnar, men är ofta så trött att jag bara kommer två sidor innan ögonen inte går att hålla öppna längre.

Det är i alla fall någon i familjen som läser…

Det är en smula ironiskt att det som krävdes för att jag skulle få tillbaka läsglädjen var att gå upp i arbetstid. Just nu jobbar jag närmare 10 timmar om dagen för att få allt gjort, och när jag kommer hem från kontoret efter att ha stirrat på en skärm hela dagen är det sista jag vill göra att slå upp min laptop eller sätta på en film. Så istället sätter jag på mig mjukisbyxor, häller upp ett glas vin, och sätter mig i soffan i vardagsrummet med en bok och en djup utandning, och sitter där tills min man kommer hem några timmar senare. DET är livskvalitet.

Så mycket livskvalitet till och med, att jag just nu är på väg att slå ihop laptopen och sätta vinet på kylning. Sen tänkte jag tillbringa hela lördagkvällen i soffan tillsammans med Alice Munros För mycket lycka som har legat på mitt nattduksbord i ganska många månader (trogna läsare vet ju att jag har en svaghet för novellsamlingar). Ni får för övrigt gärna tipsa om läsvärda nyutkomna böcker (på engelska, har liksom inte tillgång till svensk litteratur här) – jag har lite fallit ur samtidslitteraturloopen på sistone.

0 Comments

 • Sofia

  På förekommen anledning skulle det ju vara intressant att höra vad du skulle tycka om James Freys "The final testament of the holy bible"!

 • Duktiga Tjejen

  Jag älskar oxå läsning och är bibliotekariedotter, och journalistdotter och poetdotter. Jag har mitt bästa läsår någonsin, har läst ut 46 hittills i år och det är mkt för att vara jag (läste totalt 82 förre året). Måste läsa något varje dag, annars liksom kliar det i fingrarna.

  Nyutkomna vet jag ej, men läste the other hand och Room i är som jag älskade. Tänkte läsa Bright shiny morning på USA-resan (ej ny) av James Frey och sedan köpa en massa nya på engelska (originalspråk är bäst). Vet inte riktigt vad du har för smak, om någon särskild?

 • Stinnepigen

  Douglas Couplands Player One var precis lika rörande och tänkvärd som hans böcker brukar vara. Fast den kan nog inte hålla dig sysselsatt mer än ett par dagar.

 • Burgschki

  Jag brukade också läsa konstant. Hade med mig minst 20 böcker på semesterarna vi åkte på med familjen. Och sen kom datorn och jag tappade läsron. Men ditt inlägg gjorde mig så lässugen igen PLUS att jag flyttar tillbaka till Berlin igen och kommer ha en massa självtid pga nybliven singel så nu jävlar ska jag läsa Shantaram som jag har haft hemma i typ 2 år nu. 2666 läste en kompis jag träffade i Malaysia och han sa att den var helt galet bra.

 • CINDERALLEY

  Sofia och Chattis: Ja, den bloggas det sa mycket om just nu, sa den ar jag val helt enkelt tvungen att lasa!

  Stinnepigen: Jag har inte last speciellt mycket Coupland, mest tror jag for att alla de svara indiekidsen hajpade honom nar jag gick i hogstadiet. Men ett par dagars sysselsattning i taget ar verkligen allt jag kan begara!

 • CINDERALLEY

  Duktiga Tjejen: Ja, din laslista ar inspirerande, jag onskar att jag ocksa hade tid! (Eller, det ar val en prioriteringsfraga…)

  Tack for tipsen!

 • CINDERALLEY

  Burg: Jamen eller hur. Nar jag var singel var det sa sjukt mycket lattare att fa lasro, sa go for it. 2666 var verkligen sjukt bra, helt i en klass for sig. Rekommenderas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *