Irritationsmoment

Mental ålder: gnällig gammal tant

Det finns nog ingenting jag stör mig så mycket på som upprepade, irriterande oljud. Pipandet när folk lämnar bildörren öppen med nyckeln i tändningen, ungar som spelar videospel, klockor som tickar, hundar som skäller, folk som smaskar när de äter, bilalarm, bebisskrik, snarkningar, gnissel, mobilringsignaler, basgångar, fläktremmar, utryckningssirener, fyrverkerier – är bara några exempel på saker som har en förmåga att snabbt och effektivt driva mig rakt in i ett tyst vansinne.

När jag flyttade tillbaka in i min lägenhet efter branden hade jag blivit förvarnad om att det skulle förekomma ganska mycket rejält oväsen om dagarna, eftersom de håller på att bygga upp lägenheten ovanför min igen. Och eftersom jag jobbar hemifrån blev jag inte direkt överlycklig av tanken på att behöva sitta och jobba mitt i en massa renoveringsoljud varje dag i minst ett par månaders tid. Men hittills har det inte alls varit så farligt. Det mest irriterande är när karlarna som jobbar på våningen över drar upp volymen på sin radio och lyssnar på Evanescence på lite för hög volym för att det ska gå att ignorera. Men själva renoveringsljuden kan jag leva med. Dessutom kommer det med jämna mellanrum ner en eller annan byggjobbare och mäter saker i min lägenhet och småpratar lite, och det är rätt trevligt med tanke på att jag annars för det mesta sitter här som en eremit hela dagarna utan att prata med någon.

Dagarna är alltså helt okej, trots en del oväsen. Men nätterna däremot. Sen någon vecka tillbaka har jag varje kväll strax efter läggdags börjat höra snarkningar. Rejäla skoggshuggarsnarkningar, som hörs tydligt i mitt sovrum, och jag har ingen aning om var de kommer ifrån. Lägenheten ovanför min står tom på nätterna, och de två lägenheter som angränsar till min på samma våning har så vitt jag vet inget sovrum med anslutningsvägg till mitt. Dessutom hörde jag inte ett pip under de månader jag bodde här innan branden, och ingen har flyttat in eller ut ur huset sen jag flyttade hit.

Det är ett par saker som är ganska frustrerande med de mystiska snarkningarna. Dels att jag inte vet var de kommer ifrån, dels att jag inte kan sova för att jag ligger och stör mig så mycket på oljudet, och dels att jag inte skulle kunna göra något åt det även om jag visste vem det var som snarkade. Man kan liksom inte direkt gå och knacka på hos sina grannar och be dem att sluta snarka på nätterna eftersom det är irriterande. Istället biter jag ihop och yogaandas och försöker tänka på annat. Det går sådär.

0 Comments

  • Cinderalley

   Ja, funderar på det faktiskt. Känns ju lite surt bara, att behöva sova med öronproppar bara för att någon i EN ANNAN LÄGENHET för oväsen, hah.

 • burgschki

  åh avundas dig inte. sover jämt med öronproppar och tom sovmask på mornarna för min lägenhet är så ljus (haha tant). men snarkningar alltså, det är det värsta jag vet, särskitl de oregelbundna grisaktiga snarkningarna. jag klarar inte av att lyssna på sånt jag fårkväljningar. känns som om att höra på någon som sitter o skiter.

  • Cinderalley

   Jag har också sovmask, haha. Och jag håller med, oregelbundna snarkningar som liksom upphör i någon sekund och sen börjar igen. Gahhhh jag blir tokig!

  • Cinderalley

   Jag jobbar med webbdesign. Det ÄR härligt, jag gillar’t. Fast man får se till att komma ut ur huset ibland bara, haha.

    • Cinderalley

     Jag frilansar visserligen inte utan jobbar heltid för en byrå. Men det är ett trevligt och kreativt jobb, kan absolut rekommendera det!

 • Duktiga Tjejen

  Gud vad skumt! Det är inte dina katter som börjat snarka? Jag sover alltid med öronproppar. Är sjukt känslig för sånna där ljud. Imorse vaknade jag klockan 4 (pigg, sover som en kratta nu…) och hörde genom öronpropparna hur M ANDADES och var tvungen att lägga mig i gästrummet för att kunna sova…

  Jag har ju varit sjukskriven i snart 20 veckor och lägligt nog har de under två månader av dessa renoverat under oss och borrat som fan, hamrat och hållt på. Jag är förvånad över att det varit ok trots allt, eftersom de alltid max hållt på kl.08-20 (Fast sju dagar i veckan, även under påsken osv).

  • Cinderalley

   Oj, 8-20 VARJE DAG? Det är ju helt galet, man måste ju ta någon sorts hänsyn till folk som bor i samma hus? Här håller de bara på under kontorstimmar och har ledigt på helgerna… plus att de alltid tar en typ två timmar lång lunchrast. Haha, kommer ju ta ett år innan de är klara.

   Och ja, jag hade en assistent förut som satt bredvid mig på kontoret och andades jättehögt. Var tvungen att ge honom sparken haha. (Eh, främst av andra anledningar då såklart.)

  • Cinderalley

   Jag misstänkte det först, haha. Men eftersom snarkningarna pågår även när katterna springer runt och är vakna fick jag överge den teorin.

 • kråkan

  Haha, sjukt läskigt och lite roligt! Har för övrigt lite svårt att förstå irritationen över basgångar då det är ett av mina favoritljud. Mullrar härligt!

  • Cinderalley

   Alltså, jag spelar själv bas och älskar basgångar i musik jag lyssnar på. Här menar jag mer när det kör förbi någon hiphopsnubbe med bilstereon på hög volym och DET ENDA man hör är vibrationerna från basgången. Haha, borde kanske vara mer specifik.

 • Anja

  Byggjobbare som sover nar de inte jobbar i lagenheten ovanfor? Kanske frun/mannen i lagenheten bredvid har trottnat pa sin snarkande partner och forpassat denne till rummet som angransar till ditt? Mysteriet med den Snarkande Grannen, haha!

  • Cinderalley

   Eller hur, det borde bli en dokusåpa eller nåt! Jag har också funderat på om det är en byggjobbare som kanske är hemlös och stannar kvar här över natten, haha.

   I ena lägenheten bredvid min bor det en dam i 60-årsåldern. I den andra två tonåringar och ena tonåringens mamma. Och som sagt, ingen av dem har sovrum som ligger vägg i vägg med mitt. AHHHH det är så konstigt!!

 • emma sofie w

  Jag kan nog sova igenom vilka ljud som helst, men öronpropparna åker i om jag vill sova fredag- och lördagnätter (bor i studenthus), är så jävla segstartad på mornarna så jag vågar inte sova med öronproppar dom mornarna jag måste upp pga hör inte väckarklockan.

  Och, tror också på att tanten raggat upp en av byggarbetarna!

  ps. tusen tusen tack för tipset om Against me! och Tom Gabel, rösten är ju fantastisk!

  • Cinderalley

   Haha, jag önskar att jag också var sån, jag är sjukt lättväckt, vaknar alltid minst ett par gånger per natt av något litet ljud.

   Men åh vad glad jag blir att du gillar’t! Against Me! är som sagt ett av de bästa banden nånsin.

 • agnes

  Haha, sjukt irriterande. Hatar snarkningar. Jag har redan svårt att somna som det är och att då bli störd av det skulle ju vara döden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *