Matbloggen,  Meatless Monday

Kardemummacravings och overnight oats

När jag fick för mig att baka semlor häromveckan gick jag och köpte en påse kardemumma på lösvikt i mataffären bredvid mitt hus. Sen dess har det som blev över legat i skafferiet och gett ifrån sig en sån himla trevlig doft i köket att jag nu går runt med ett konstant craving efter kardemumma.

Visste ni att kardemumma är supernyttigt? Det gjorde inte jag. Det är till exempel bra för matsmältningen och kan hjälpa till att motverka depression, blodproppar, förkylning, cancer och högt blodtryck.

Jag tror inte att jag har använt kardemumma i någonting över huvud taget tidigare, så det har fått ge upphov till viss kreativitet.

Mitt hittills bästa kardemummatips är att ha det i min overnight oats-frukost. Har ni inte testat overnight oats innan så kan jag meddela att det är kanske den enklaste, godaste, billigaste OCH nyttigaste frukosten någonsin. Så här gör jag min:

Overnight Oats med Kardemumma

1dl havregryn (jag föredrar snabbhavregryn)
1dl mjölk (eller sojamjölk)
1dl Kefir (yoghurt, grekisk yoghurt eller filmjölk funkar också)
½ banan
2/3 tsk kardemumma
Linfrön
Chiafrön

Skär bananen i små bitar och rör ihop alla ingredienser i en behållare med lock, till exempel en vanlig glasburk. Täck över, ställ in i kylen och låt stå över natten.

Nästa morgon, ta ut behållaren och rör om. Jag brukar hälla en skvätt Kefir över för konsistensens skull, samt ha i färska bär, hackade valnötter och en halv banan. (Man kan förstås välja vilka toppings man vill, och det går även att ha nästan vad som helst i grundreceptet.)

Ät & njut!

overnightoats

4 Comments

  • Gunnie

    Åh vilket bra tips, tack! Jag blev så inspirerad att jag rörde ihop detta i går kväll och kompletterade med mina vanliga frukostingredienser i morse, lingon, blåbär, pecannötter och osötade havreringar – det blev hur gott som helst!

  • Emma

    Ja, bästa kryddan! Stefan började knapra kardemumma när han skulle sluta snusa. Han gick runt och doftade vetebröd i flera veckor.

  • Amanda

    Det här ska jag testa direkt, sett det lite överallt men aldrig faktiskt letat recept. Men nuså, ska bjussa faster på frukost imorgon så jag kör en chansning och testar detta! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *