Litteraturbloggen

3 Boktips

Jag läser så mycket nuförtiden att jag knappt hinner tipsa om de bra böckerna mellan varven. Det är väl ett bra problem att ha förstås. Men här kommer i alla fall de 3 bästa böckerna jag har läst de senaste veckorna:

This is How You Lose Her – Junot Diaz

junotdiaz Jag köpte den här boken på flygplatsen i Lima och läste hela boken från början till slut på flyget hem från Peru. Jag har tidigare läst The Brief Wondrous Life of Oscar Wao av samma författare, men den här tycker jag var bättre.

Det är en novellsamling där alla berättelser kretsar kring samma teman – olycklig kärlek, utanförskap, otrohet, språk och kultur – och pendlar mellan att utspela sig i USA och Dominikanska Republiken, ofta med samma personer i huvudrollerna. Det är absolut ingen feel good-bok, snarare tvärtom. Men Diaz har en väldigt speciell språkbehandling, det är liksom finlitteratur skriven på dominikansk slang. Är glad att jag fick läsa hela boken utan paus, den hade varit svår att lägga ifrån sig.

One More Thing: Stories and Other Stories – B.J. Novak

bjnovakB.J. Novak är kanske mest känd som manusförfattare, producent och skådespelare i amerikanska The Office. Och den här novellsamlingen påminner lite om serien, med samma knäppa situationshumor. Det är roligt, smart, och stundals så briljant att jag kände mig mer eller mindre tvungen att ge den här boken 5/5 i betyg på Goodreads.

Har ni läst Jonas Karlssons novellsamlingar? De påminner mig så mycket om One More Thing. Antagligen för att båda är skrivna av skådespelare, de har samma sorts quirky humor, och det går ofta som en röd tråd mellan berättelserna där ett par karaktärer dyker upp i flera noveller. Sjukt underhållande är det i alla fall.

The Imperfectionists – Tom Rachman

tomrachmanÄnnu en novellsamling, om än kanske inte en typisk sådan. Hela boken kretsar kring en engelskspråkig tidningsredaktion i Rom, och alla berättelserna är skrivna utifrån olika personers perspektiv som något sätt har en koppling till tidningen. De flesta jobbar på redaktionen. Jag kanske inte är helt objektiv i den här frågan, eftersom jag har pluggat journalistik och jobbar på ett magasin, men jag älskar populärkultur som utspelar sig på tidningsredaktioner! Den här boken är dessutom både smart, välskriven och rolig på ett ganska subtilt sätt, och det är ju inte fel det heller.

 

6 Comments

 • Ulf

  Instämmer helt med dina tankar om The Imperfectionists – en strålande bok! Med intressant vändningar och kopplingar mellan novellerna. Eller är det kapitel? Man blir inte klok på den delen, i alla fall.
  Har nu även läst ut Jonathan Franzén’s “Corrections” – med ett svårgenomträngligt ordflöde och deprimerande första avsnitt tog den sig sedan till väsentligt högre höjder. Franzén är ju en ordekvilibrist, men det här var stundom ordslöseri. Men trots det en upplevelse, så tack för tipset – och lånet 🙂

 • sofia

  ååh, jag verkligen älskar “this is how you lose her”! även hans tidigare novellsamling som jag har för mig heter “sjunk” på svenska. har börjat på oscar wao-romanen, men den fastnade jag inte riktigt i.

  • Cinderalley

   Nu var det ett tag sen jag läste Oscar Wao men jag tycker mig minnas att jag gillade den. Dock måste man vänja sig vid alla störiga fotnoter!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *