Vardagsfilosoferande

Vart ska jag skänka mina pengar?

Åh jag går runt med en ständigt gnagande känsla av dåligt samvete för att jag är så dålig på att blogga. Vet inte riktigt varför, det är ju egentligen ingen som drabbas av att jag inte bloggar. Men men. Nu tänkte jag i alla fall fråga om lite hjälp.

Jag har ganska nyligen fått en löneförhöjning, och detta i kombination med att jag betalar betydligt mindre i hyra sen jag flyttade ihop med Paul gör nu att jag har en del pengar kvar i slutet av månaden. Det är ju såklart ett ganska trevligt problem att ha (eh, hello humble brag), men jag känner mig så äcklad av all konsumtionshysteri överallt att jag hellre hjälper någon än typ köper ett par skor i månaden.

Så jag tänkte att jag skulle bli månadsgivare någonstans. Men jag vet inte vart. Just nu lutar det åt Greenpeace, men jag skulle även gärna ge till en organisation som hjälper kvinnor och barn i krigsdrabbade länder, eller jobbar för kvinnors rättigheter i utvecklingsländer. Behöver för all del inte begränsa mig till en enda organisation heller.

Men jag vet inte riktigt hur jag ska välja organisation. Vart skänker ni pengar? Och hur säkra känner ni er på att pengarna faktiskt hamnar hos de som behöver dem? Det finns liksom tusentals välgörenhetsorganisationer, så hur ska man kunna begränsa sig till ett fåtal? Åh, tycker det här är så svårt.

tacos

17 Comments

 • Emelie

  Bra där! Snyggt initiativ! Jag har sedan tre år tillbaka ett fadderbarn genom SOS Barnbyar. Man kan väl aldrig bli 110% säker på att pengar hamnar där de ska men man kan läsa ganska mycket om det där på deras hemsida (http://www.sos-barnbyar.se/om-oss/sa-anvands-dina-pengar/). Om du nu skulle vara intresserad av något sådant. 🙂

  Och jo, JAG blir drabbad av att du inte uppdaterar så ofta längre. Det är med bitterljuv njutning jag sitter i kalla/regniga/mulna (take your pick) Sverige och läser om ditt lyckliga liv i soliga San Diego. Så, klyschigast av klyschor: keep up the good work!

  • Cinderalley

   Ja, fadderbarn har jag också funderat på, vi hade ett när jag var liten. Det känns ju rätt coolt att kunna få personlig kontakt med någon och faktiskt känna att man gör någon nytta!

   Och tack för de fina orden, jag försöker bättre mig 🙂

 • helenschki

  Jag jobbar ju inom utvecklingsarbete i ett utvecklingsland och jag kan ge dig några tips.

  Nuförtiden är utvecklingsbistånd till mesta delen öronmärkt och det finns stora krav på resultat från givarländerna (vi har tex ett monitoring and evaluation-system kopplat till en databas så det land som fundar vårt program får tillgång till resultat i realtid tex hur många trainers of trainers har blivit certifierade, hur många jobb har skapats osv osv) vilket dels är bra, det kräver att man är transparent men dels jobbigt eftersom man inte har så stor flexibilitet och dessutom leder detta till att folk projektanställs på korttid. Man kan tro att international civil servants har det rätt fett, men så länge man inte är anställd under regular budget utan project budget så får man anses ha tur som får ett tvåårskontrakt.

  Men hur som helst ska hålla mig till ämnet, gällande sånt som gör skillnad. Det bästa du kan göra är att fokusera på ett projekt eller initiativ som drivs av förmånstagarna själva, eftersom detta ger mest sustainability och local ownership. Problemet med många projekt och initiativ är att de fungerar så länge vilken organisation det än är som driver det, driver det. Men försvinner organisationen försvinner projektet. Om projektet drivs av en inhemsk institution eller organisation är chansen för sustainability och mervärde större. Dessutom skulle jag söka ett projekt som även försöker att göra skillnad på policy nivå, tex genom att pusha på lokalpolitiker eller nationella politiker att ändra policies eller liknande. Kanske ett lokalt projekt i San Diego som passar?

  Annars är jag all for Greenpeace, deras arbete behövs särskilt vad gäller deras arbete mot piratfiske. The World Future Council är också skitbra och pengarna behövs verkligen (har jobbat för dem).

  Och skitbra att du tänker som du tänker. Kram.

  • Cinderalley

   Åh, tack för all info! Ska försöka hitta något projekt som känns vettigt. Men det lutar definitivt fortfarande åt Greenpeace. Kram!

 • Maria

  och jag tar väl och slår ett slag för Svalorna Indien Bangladesh här! (svalorna.org)
  I Sverige finns t.ex. 90-konton som Svensk Insamlingskontroll beviljar till de organisationer som uppfyller krav på att insamlade medel sköts ansvarsfullt och etiskt.

 • andreadolores

  Greenpeace är verkligen B Ä S T. ATt stödja dem fattar jag inte att alla inte göra. I övrigt går mina surt förvärvade slantar varje månad till Djurens Rätt, WSPCA samt Hundstallet.

  Tycker att du ska kolla upp lokala hund/kattstall & stördja dem, alternativt någon större seriös djurskyddsförening i USA. PETA har ju tyvärr fått en massa skit, men ngt snarlikt?

  Annars återigen: Greenpeace. Alla dagar om året. They rock socks.

  • Cinderalley

   Ja, jag har tidigare varit medlem i Greenpeace, Djurens Rätt och WWF. Har kompisar som jobbar på PETA, så jag känner ändå mest positivt för dem? Men det lutar definitivt åt Greenpeace, gillar deras sätt att jobba.

 • Ulf

  Instämmer med Emelie – det uppstår en tomhet och man får abstinensbesvär

  Själv tycker jag att Läkare Utan Gränser – Medicine San Frontier är fantastiska. De gör ett oerhört viktigt jobb där alla andra står sig slätt

 • Loppan

  Im writing this in English, because I can’t be asked to copy in the swedish letters. Without a doube you should support this: http://skitungarna2011.blogspot.co.uk/ , the money goes directly in helping a lot of children.

  Non of your money will end up in admin cost which a lot of these big organisations spend millions on.

 • Annika

  Jag ger också till Läkare utan Gränser och även till Amnesty med den tanken att de politiska fångar och aktivister som Amnesty jobbar på att få frisläppta är precis de människor som behövs i sina olika länder, de som gör enorm skillnad på marknivån.

  Om du letar efter en charity för kvinnor, kolla Woman 2 Woman och slutligen vill jag tipsa om “Charity navigator” där du kan få lite översikt om olika organisationers användande av pengar, etc. http://www.charitynavigator.org/

  (Jag bor förresten också i San Diego!)

  • Cinderalley

   Amnesty har jag absolut funderat på. Blev lite tveksam efter deras senaste beslut om att avkriminalisera sexköp, men jag vet inte tillräckligt mycket om konsekvenserna av detta att jag känner att jag kan fatta några beslut om huruvida det är något som borde stödjas eller ej…

   Tack för länken till Charity Navigator, verkar grymt! Och kul att höra från en fellow San Diego-bo, vad gör du här?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *