Litteraturbloggen

Det näst sämsta bokåret någonsin

books

Någon kanske minns att jag utnämnde 2015 till det sämsta bokåret någonsin? Jag läste bara 16 böcker sammanlagt under hela året, vilket är under all kritik för någon utan barn men med en examen i litteraturvetenskap, och som faktiskt ändå läser varje kväll. I skrivande stund ligger årets skörd på 19 böcker, vilket verkligen inte är något att hurra över heller, speciellt i jämförelse med till exempel Jenny, som läste 17 böcker bara i November(!?).

Med en knapp månad kvar på 2016 tror jag inte heller att jag tar mig upp i mitt mål för det här året – 24 böcker, dvs ett snitt på två i månaden. Jaja. Jag får väl tänka att jag inte läste mer än såhär för att jag var upptagen med att göra annat roligt istället. Och i förrgår läste jag ju som sagt nästan 600 sidor i en sittning, så jag har det fortfarande i mig om jag vill.

Med allt detta sagt, här kommer en liten sammanfattning av mitt bokår 2016 (i alla fall fram till 6 december).

Bästa boken jag läste i år:
Antagligen Room av Emma Donoghue, det var i alla fall den som stannade kvar i medvetandet längst. Jag läste dock inte en enda bok i år som jag gav en femma i betyg.

Svårast att lägga ifrån sig:
Kaninjägaren av Lars Kepler. Jag hyser en hatkärlek till Kepler. Dels är böckerna fulla av ganska trötta, könsstereotypa klichéer, och dels är de helt omöjliga att lägga ifrån sig.

Sämsta boken jag läste i år:
The Good Girl av Mary Kubica. Var typ arg på hur dålig den var under hela läsningen, men eftersom det utlovades en “twist” på slutet var jag tvungen att läsa ut den. (Det var inte värt det.)

Sorgligaste boken jag läste i år:
All the Bright Places av Jennifer Niven. Varför jag envisas med att läsa såna här supersorgliga YA-romaner som gör att jag gråter mig till sömns (se även: The Fault in Our Stars) kommer jag väl aldrig få veta.

Roligaste boken jag läste i år:
Jag kan inte minnas att jag läste något roligt i år? Det blev mest bara ond, bråd död.

Längsta boken jag läste i år:
Kepler, igen. 571 sidor.

Antal kvinnliga författare:
14

Antal manliga författare:
6

Antal böcker på svenska:
6

Antal böcker på engelska:
13

Antal böcker i översättning:
Bara en, The Dinner av Herman Koch, översatt till engelska från nederländska. Alla andra böcker jag läste i år var skrivna på antingen svenska eller engelska. Alltså, jag fattar att jag verkligen borde läsa böcker skrivna av icke-engelskspråkiga författare, men jag har så himla svårt för att läsa böcker i översättning. Oavsett hur bra översättningen är tycker jag att det känns så uppenbart att man inte läser på originalspråket, det blir styltigt och man går miste om nyanser. Så, jag vet inte, jag får väl ta och lära mig flera språk istället.

7 Comments

 • Jenny

  Lyckades lasa 21 mellan januari och juni, men efter det sa har forsokt lasa samma bok i flera manader, men det gar saaaa langsamt att jag tror den boken aldrig blir last klart.

 • Emmelie

  Om det är någon tröst så är det iaf 16 mer böcker än vad jag läst iår.. Och det kommer från en som varit en inbiten bokmal utan dess like som lätt kunde sluka 8-16 böcker/mån när det var som värst men som nu helt tappat intresset för böcker.. Egentligen vill jag läsa men kommer aldrig igång, tid finns helt klart men inte den där uppslukande glädjen som brukar uppstå, att läsa känns mest traggligt och tråkigt.. Hmm.. Har du kanske tips på någon lättläst och bra bok som inte är alltför tjock? 🙂

  • Cinderalley

   Ja men läslust kommer och går ibland, så är det nog bara. Men såklart att det går att hjälpa den på traven. Jag skulle nog läsa någon deckare eller annan sidvändare som gör att man liksom inte kan lägga ifrån sig den!

 • Jennie

  Men bra med 19 ändå! Jag hade världens läsrus i somras och klämde 4-5 stycken på nästan ingen tid alls, men sen kom nåt i vägen och voupps så har 2016 gått. Alla böcker som jag köpte hem och som verkade asbra mitt i läsruset känns superjobbiga att öppna nu. HOWWW?!

  • Cinderalley

   Sommaren brukar vara bra för min läslust också, speciellt om man är ledig och bara kan ligga på en filt i solen och läsa hela dagarna. Känns kanske inte lika lockande så här års?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *