Vardagsfilosoferande

Varför jag är för att legalisera marijuana

Fick följande kommentar av Hanna på det här inlägget:
Du nämner att Elisabeth Warren är för legalisering av marijuana. Är det något du ser som positivt eller inte, kan du göra ett inlägg om detta?

Det korta svaret är: Ja, det är något jag ser som positivt. Jag är hundra procent för en legalisering.

Här kommer det betydligt längre svaret…

Den första januari i år blev ”recreational cannabis” lagligt i Kalifornien. Tidigare var medicinsk marijuana lagligt, så man kunde köpa det med ett intyg från en läkare. Nu kan dock alla som har fyllt 21 gå in på ett dispensary och köpa weed, bara sådär – det är precis som att köpa alkohol.

Jag röker själv inte weed, men det är kanske mest för att jag inte är en rökare. Däremot har jag provat ätbara varianter ett par gånger och har ingenting emot det, även om jag fortfarande föredrar öl.  Men oavsett mina personliga preferenser så tycker jag att det är helt uppåt väggarna att alkohol är lagligt medan marijuana fortfarande inte är det i större delen av landet/världen.

Det finns mängder av hälsofördelar med cannabis, inklusive smärtlindring, minskad risk för stroke och minskad risk för epileptiska anfall. Typ alla jag känner röker weed, och många gör det av hälsoskäl. Ursäkta för anekdotisk bevisföring, men jag känner flera personer som har blivit allvarligt skadade i motorcykelolyckor och lever med kronisk smärta. De får starka smärtstillande mediciner utskrivna av sina läkare, men vill inte ta dem eftersom de är så beroendeframkallande, så de röker weed istället. Och det hjälper. Samma sak med kompisar med migrän – att röka på verkar hjälpa mycket bättre än medicin.

Sen är det såklart en hel massa personer som använder marijuana precis som de använder alkohol, för att de gillar berusningseffekten. Jag har personligen inga problem med detta. Så vitt jag vet har noll personer dött av att överdosera marijuana, och enligt den här artikeln är det vetenskapligt bevisat att marijuana minskar risken för våld i nära relationer. Till skillnad från alkohol, som är lagligt men kanske egentligen inte borde vara det med tanke på hur mycket våld och död det orsakar.

Ytterligare en anledning till att legalisera cannabis? Tiotusentals personer sitter just nu av långa fängelsestraff för marijuanabrott i USA, och många av dem är svarta män. American Civil Liberties Union har en intressant rapport om detta. Enligt den är marijuanaanvändningen ungefär lika stor bland svarta och vita amerikaner, men svarta löper 3.73 gånger högre risk att bli arresterade för innehav. Jag tycker att alla som är det minsta intresserade av marijuana och dess koppling till strukturell rasism ska lyssna på det här avsnittet av Pod Save America. Fram emot slutet intervjuar de Wanda James, den första svarta dispensaryägaren i Colorado. Hon pratar om sin bror som arresterades som 17-åring för marijuanainnehav och satt 10 år i fängelse för det. Det sjukaste i hennes berättelse är att hennes bror under tre år i ett privat fängelse tvingades jobba gratis med att plocka bomull på ett fält i Texas. Om någon skulle få för sig att slaveri är olagligt i USA så räcker det med att ta en titt på det privata fängelsesystemet. Men det är ett ämne för ett annat inlägg.

I och med legaliseringen i Kalifornien går det i alla fall åt rätt håll även inom det rättsliga systemet. Både i San Diego och San Francisco har distriktsåklagarna släppt ut hundratals personer som satt i fängelse för mindre marijuanabrott och tagit bort domarna från deras straffregister. Heja!

Läs mer om weed i San Diego här: Green Rush: Inside San Diego’s Emerging Cannabis Industry (<– Jag satte den rubriken. Tycker själv att den är rätt bra.)

***

Vad har ni för tankar kring detta?

15 Comments

 • Anja

  Haller med i allt du skriver har, och kanns som att har i England ar det sa vanligt med weed att det typ skulle kunna vara lagligt anda. Vissa roker for mycket precis som vissa dricker for mycket (eller ater/tranar/jobbar etc for mycket) men jag vet ju vilka som overlag gor mer skada for sig sjalva och sin omgivning.

  • Cinderalley

   Ja, det är precis samma sak i Kalifornien. Så mycket stoners här som inte gör annat än att röka weed. Tycker dock inte att de förtjänar fängelsestraff för det.

 • Linn

  En av mina bästa kompisar dog pga marijuanaberoende så jag kan personligen säga att noll personer har dött av det är fel. Jag hatar marijuana mer än typ alla andra droger just för att den är så socialt accepterad. Hade alkohol introducerats idag hade det ju givetvis också varit en drog som inte borde legaliseras. Att sätta en dum grej som redan finns mot en annan lika dum grej som ännu inte tillåts är så himla konstigt. Som om två fel är bättre än ett?

  Jag känner tre personer som har fuckat sina jobb pga marijuanans förslöande effekter och efterföljande depressioner.

  Alltså jag tycker inte det är fel för individer att nyttja marijuana. Jag är inte på nåt sätt ute efter att skamma personer och precis som med alkohol kan ju säkert majoriteten av användarna ta det med måtta med positiva effekter men jag tycker inte att samhället ska legalisera drogen.

  • Cinderalley

   Väldigt tråkigt att höra om din kompis. Men jag förstår inte riktigt – hur dog hen av sitt marijuanaberoende? Vill såklart (!) inte förminska detta eller de som fuckat upp sina jobb på något sätt, och det kanske inte framgick i mitt inlägg, men jag förespråkar ju inte att alla borde börja röka weed varje dag, tvärtom. Jag röker det ju inte ens själv. Däremot tycker jag helt klart att de som behöver weed för att hantera sjukdomar eller annat bör kunna göra detta utan att kriminaliseras för det. Vi behöver färre personer som sitter i fängelse för icke-brott, inte fler. Personligt ansvar kring användandet är dock såklart superviktigt, precis som med alla substanser man stoppar i kroppen.

 • Annika

  Since you asked 🙂
  Du har nog rätt i att det är lika oproblematiskt (eller mer) röka marijuana som att dricka. Och bra alternativ för folk med kroniska smärtor MEN jag gillar inte att umgås med personer som har rökt eller röker hela tiden (liksom jag inte heller gillar att umgås med personer som är fulla jämt och ständigt). Jag lever ju till hälften i Colorado där det varit legalt ett tag och är redigt trött på att det stinker av pot överallt och att alla flummar omkring i ett rus jämt och ständigt (och en del av de jag känner där använde legaliseringen som en ursäkt att röka dubbelt så mycket som innan så nu är de dubbelt så irriterande som innan). MEN med det sagt så är detta snarare tankar om ett större problem i vårt samhälle (och kanske andra länders samhällen också). Det är ju så jävla många som har kroniska smärtor – de kan inte bli sjukskrivna, de kan inte dra ner på timmarna de jobbar eller få det utrymme de behöver för att kunna använda andra metoder att läka ihop – samt har otillräckliga diagnoser och otillräcklig sjukvård – och lika många som “självmedicinerar” för att de är uttråkade eller känner sig oälskade eller hatar sina jobb eller har depressioner/PTSD/ADHD eller nåt annat. Och sen gör folk det till något glamoröst eller hippt eller countercultural eller nåt att röka eller dricka. Så trött påt….
  Så legaliseringen gör nog varken till eller från för mig – eller snarare så tror jag inget blir löst för att man gör det olagligt (som du säger finns det ju mycket värre receptbelagd skit att få tag på och jag är mycket räddare för opioid-epidemin än jag är för marijuana-missbruket). Men, ja, inte mycket gott som kommer från missbrukskulturen som bara blir mer och mer utbredd och inget kul att ha omkring sig enligt min uppfattning….slipper helst både lukten och effekterna.
  Kram

 • Fia

  Håller i stort med. Anser att samhällen bör satsa på fungerande beroendevård och försöka förebygga faktorer som gör att människor hamnar i missbruk (vilket väldigt sällan är droger i sig), snarare än att ha ett förbud mot – vad jag anser – är en ganska harmlös drog.

  • Fia

   Men delar även Annikas inställning. Umgicks mycket med en grupp hashrökare i tonåren, och hann tröttna för resten av mitt liv på den personligheten.

   • Cinderalley

    Bra poäng om beroendevården och att förebygga missbruk! Dock: oavsett vad man tycker om hashrökare (håller med dig där också) så är det kanske inte så relevant för just legaliseringsaspekten.

 • Cattis

  Dokumentären 13th som finns på Netflix är jättebra om man vill ha mer förståelse för hur man förflyttat slaveriet till fängelsesystemet i USA… Ska fördjupa mig i dina länkar senare, håller med om att det bör släppas fritt framförallt för de med smärta och jag känner väl att alkohol är en värre drog än marijuana om man ser till folks beteende.

 • Johanna

  Intressant diskussion! Jag måste bara flika in lite angående “minskar risken för epileptiska anfall”. Jag har skrivit ganska mycket om epilepsi och det blir lite fel att skriva så. EP kan ha jättemånga olika orsaker, som tar sig olika uttryck och påverkar hjärnan på olika sätt. En och samma person kan också ha många olika typer av anfall. Marijuana/cannabis tros kunna minska frekvensen av vissa specifika sorters anfall, hos vissa personer. Men det är inte generellt något som minskar risken för epilepsi. Man har också, intressant nog, sett i studier att effekten skattas högre bland familjer som flyttat till en annan stat för att komma åt dessa mediciner, än för familjer som redan bodde där de fanns. Det vill säga de som offrat mycket för att få tillgång till dem, tenderar att uppleva den goda effekten som betydligt större än dem som inte fått kämpa lika mycket för att få tillgång.
  Jag var på en föreläsning om detta nyligen, eftersom jag skrev om en specifik form av epilepsi (Dravets syndrom) och forskarna/överläkarna sa då att den effekt man sett av vissa sådana här preparat är jämförbar med de övriga mediciner som redan finns, och kan alltså bli ett komplement till dem framöver. Tror det finns ungefär 25 preparat som används mot EP och man får typ köra trial and error för att se vilka som får bäst effekt för varje individ (och i vilken kombination). Preparat med cannabis kan alltså bli ett tillägg i den listan, ett till alternativ som finns att prova sig fram med. Vilket ju är jättebra såklart! Men många verkar tro att cannabis är en revolution för personer med EP och så är det alltså inte. (OBS jag är bara journalist och inte medicinskt utbildad, så om någon är det och kan förklara detta bättre än jag, kör på :))

  Men sedan undrar jag också detta: du skriver ju som om hälsoeffekterna, exempelvis smärtlindring, är det stora argumentet för din del. Men just det förklarar ju inte varför du tycker att det ska legaliseras för alla typer av bruk? Om medicinskt bruk är det viktiga kanske det räcker med att legalisera av medicinska skäl?

  Känner att jag låter helt konservativ nu, haha, det var inte meningen. Jag är inte alls insatt i den här frågan egentligen så blir ologiskt att jag nu skriver en uppsats till kommentar. Men om jag får killgissa och spåna lite tänker jag mig också att en total legalisering riskerar att öka användandet och då också missbruket rent generellt. Jag har upplevt att många som rökt mycket är märkbart påverkade av det på ett negativt sätt, som att de blir rätt tröga? (precis som jättemånga av er påpekar här i kommentarerna!) och tippar på att många fler skulle hamna i ett överanvändande om det var lagligt. Men ingen aning om det är så, antar att det finns forskning på det? Ett liknande exempel är ju att all forskning visar att unga som får smaka alkohol hemma dricker mycket mer även utanför hemmet, än dem vars föräldrar haft nolltolerans. Kan det vara rimligt att tänka att effekten skulle bli likadan i detta fall? Och är det i så fall värt det?

  • Cinderalley

   Intressant kommentar och tack för att du tog dig tid att skriva den! Behöver kanske förtydliga vissa grejer i mitt eget inlägg:
   Jag menar SÅKLART INTE (!) att alla med epilepsi eller smärtor eller cancer eller vad det nu kan vara magiskt blir botade av marijuana. Däremot funkar det ju uppenbarligen för många (har själv en nära vän med epilepsi vars anfall har minskat avsevärt tack vare weed). Och det medicinska är viktigt, men det är inte huvudanledningen till att jag tycker att det ska vara lagligt. För mig är det allra starkaste argumentet för legalisering (i alla fall i USA, jag bor här och är inte insatt i debatten eller effekterna någon annanstans) att undvika kriminalisering av något som inte borde vara ett brott. USA fängslar en större del av sin befolkning än något annat land i världen. Här är två intressanta artiklar om detta:
   Washington Post
   Time

   • Johanna

    Ah det argumentet är ju verkligen relevant, att inte hålla på och fängsla folk i den extrema utsträckning USA gör.
    Och vad fint att din kompis fått färre EP-anfall!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *