Matbloggen

Obegränsat med avokado

En av de bästa grejerna som hände förra året var att våra kompisar Katie och Jordan köpte ett hus. Det nya huset har nämligen ett gäng avokadoträd i trädgården som producerar fler avokador än Katie och Jordan kan äta, så de ger bort resten till sina kompisar. Det här innebär att vi numera alltid har köket fullt av färsk, nyplockad avokado — och det är helt gratis.

Eftersom jag aldrig säger nej till ett ordentligt kap råkade jag dessutom köpa en 11-kilos säck med ris häromveckan (den kostade bara 8 dollar), så jag känner att jag borde börja laga mer mat på just ris och avokado. Har ni några tips på bra rätter med de här ingredienserna får ni gärna tipsa! Jag kan börja:

Min bästa vardagsrätt just nu är någon sorts bibimbap jag brukar slänga ihop på ris, tofu (efter det här receptet), grönkål, vitlök, gurka, morot, avokado och salladslök. Toppat med soja eller någon annan mer spännande sås. Snabbt och gott och en bra kombination av olika konsistenser och smaker. 

7 Comments

 • Johanna

  Jag lärde mig ett superbra risrecept idag, på ”kryddigt ris”! Du hackar en lök, en chili och river en bit ingefära. Stek allt i lite olja och häll i lite gurkmeja och kardemumma. Tillsätt sen 6 dl vatten och 3dl ris och låt det sjuda risets vanliga koktid. När riset är klart: rör ner halvade körsbärstomater, spenat och cashewnötter. Klart! Säkert supergott med tärnad avo i också 🙂

 • Ellen Måård

  Hej!

  Vill börja med att säga att jag älskar din blogg, dels för att jag gillar dig som person men också för att det är så spännande att “följa med” på dina resor genom USA. Jag är ett stort fan av att road-tripa i USA!

  Jag kan tipsa om rätten som kallas Asiens pytt-i-panna, nämligen Fried Rice. När jag jobbade som volontär i Kambodja åt jag ris tre gånger om dagen i 4 månader och fried rice var den rätten som jag inte tröttnade på. Den går att variera, är snabb att tillaga och väldigt god!

  När du kokar ris nästa gång, koka två-tre portioner extra. Det riset som blir över kan du använda nästa dag eller två, tre dagar senare till fried rice. Koka helst inte riset för länge utan hellre lite al dente.

  Ingredienser:
  – Valfria grönsaker men favoriter är: morot, blomkål, valfri lök, brocoli. Men svamp, paprika, groddar och andra kålsorter går också bra.
  – Ris
  – Ca 1 msk fish sauce (en del har inte med fish sauce men det är det som gör att rätten smakar mer som en äkta asiatisk fried rice)
  – 1 msk socker
  – Färsk chili eller sambal oelek efter smak
  – Salt ( inte för mycket)
  – Ca 2 teskedar soya
  – Olja att steka i (typ raps)

  Tillagning:
  Stek grönsakerna i en olja (ej olivolja) tills de blir mjuka. Börja med blomkål eller broccoli om du använder det. Grönsakerna ska inte bränna! Stek gärna i en wokpanna eller liknande. Teflon går också bra.
  Tillsätt mer olja och häll i riset.
  Rör om ganska mycket så det inte bränner. Häll i mer olja om det behövs.
  Tillsätt fish sauce, socker, chili, salt, lite soya och stek ca 10 minuter.
  Om man vill kan man även ha i räkor sista minuterna och pressa över lime.
  Har man färska kryddor som thai-basilika eller koriander så kan man klippa det över rätten.

  Super gott! Inte världens nyttigste i och med sockret men jag tycker inte man ska välja bort sockret.

  Hälsningar från ett kallt och snöigt Sverige!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *