Litteraturbloggen

Mitt bokår 2019

Nu blir det två årssammanfattningsinlägg på raken, ni får ursäkta. Jag tänkte försöka blogga lite mer i januari (kanske ett inlägg om dagen? Vill dock inte lova för mycket), så behöver få dessa ur vägen först. Här kommer mitt bästa bokår kanske någonsin!

Antal lästa böcker:
56! Jag brukar ha som mål att läsa 24 böcker om året, tycker att ett snitt på två i månaden är rimligt för mig. Nu blev det fler än en i veckan istället. Vågar man satsa på 60 lästa böcker 2020? Nä, va? 

Bästa boken jag läste i år:
Det var nog rätt jämnt mellan dessa fyra (gav alla 5/5 i betyg):

Testamente av Nina Wähä
The Immortalists av Chloe Bejnamin
Circe av Madeline Miller
If We Were Villains av M.L. Rio

Svårast att lägga ifrån sig:
Tror inte att jag läste några ordentliga bladvändare det här året. Får svara 1793 av Niklas Nattochdag på denna, en väldigt fascinerande historia. 

Sämsta boken jag läste i år:
The Tattooist of Auschwitz av Heather Morris. Skrev så här om den för några månader sen: “Det är en mäktig berättelse i grunden, men alltså, den här boken var verkligen SÅ dålig? Blir arg på att den inte skrevs av en bättre författare.” 

Sorgligaste boken jag läste i år:
Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg och Låt oss hoppas på det bästa av Carolina Setterwall. Kärlekens Antarktis var så mörk och tung att jag fick varva den med lite roligare böcker. Låt oss hoppas på det bästa var mer standard-sorglig. Någon man älskar som dör. Båda var väldigt bra i alla fall. 

Roligaste boken jag läste i år:
The Idiot av Elif Baufman var rolig på ett torrt och akademiskt sätt och Eleanor Oliphant is Completely Fine av Gail Honeyman var rolig men otippat mörk. Jag läste nog inget direkt haha-roligt det här året. 

Längsta boken jag läste i år:
TROR att det är Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli, 477 sidor. Inte konstigt att jag har hunnit läsa så många böcker kanske när inte en enda har varit på över 500 sidor. 

Antal kvinnliga författare:
32

Antal manliga författare:
16 

Antal böcker på svenska:
35. Blev glad över den här siffran eftersom mitt mål inför bokåret 2019 var att läsa fler böcker på svenska. 2018 blev det bara 6. Det hjälpte väl i och för sig att jag var i Sverige tre gånger 2019. 

Antal böcker på engelska:
21

Antal böcker i översättning:
Bara en tror jag? Arv och miljö av Vigdis Hjorth, översatt från norska. Läser helst inte böcker i översättning eftersom jag tycker att man missar så mycket. Men när det är nordiska språk går det bra, norska och svenska är ju typ samma sak. 

Mål inför bokåret 2020:
Alla böcker jag läste i år var fysiska böcker, inga ljudböcker eller e-böcker. ÄLSKAR fysiska böcker, men de är inte världens mest praktiska grej när man är ute och flänger så mycket som jag är, måste alltid släpa med mig högvis med böcker. Så jag funderar på att kanske skaffa en läsplatta. Blir helt ledsen av tanken på att inte hålla en riktig bok i handen och få vända sida och vika in kanter på viktiga sidor, men man kanske vänjer sig? Om inte annat skulle det ju göra det mycket lättare för mig att få tag på böcker på svenska. 

***

Vad var det bästa DU läste i år?

10 Comments

 • Fia

  56??? Hur?? Jag har läst 8 böcker i år…vilket är undermåligt. Hade kunnat läsa kanske 13 om jag försökt. Men hur hinner du 56?

  • Cinderalley

   Bra fråga, vet faktiskt inte riktigt. Jag läste 20 böcker mellan augusti och september och sen typ 2 mellan oktober och november. Det gäller väl bara att komma in i ett flow. 8 böcker på ett år är ändå bättre än de flesta!

 • Amanda

  Vilken härlig sammanställning och vad kul att du hunnit läsa så många! Mitt stående mål är 52, det klarade jag i år + några till. Mitt nya löfte är 52 böcker jag redan äger, har otroligt mycket oläst hemma hos mig.
  Mina absoluta favoritbok var Jag for ner till bror, av Karin Smirnoff. Tips om du inte läst den! Köp del två direkt också, jag ska precis hugga in på den, så taggad!

  • Cinderalley

   52 är ju sjukt mycket! Jag älskade också Jag for ner till bror, och köpte del två när jag var i Sverige förra veckan. Tänkte också börja läsa den snarast!

 • Hanna

  Lyssnade på uppföljaren till Handmaids tale, väldigt intressant! Läste mycket mer böcker i år på grund av tillgång till ljud-och e-böcker. Ha börjat ha en e-lånebok i mobilen nu så att tillgängligheten att läsa något alltid finns.
  Blev också överlycklig för att snubblat över en “book sleeve”, så att mina böcker inte blir förstörda när jag har dem i väskan.

  På vissa läsplattor finns möjligheten att favoritmarkera utöver bokmärken. Det kanske även fungerar att låna e-böcker genom Stockholms bibliotek? Vet inte riktigt hur det fungerar över landsgränsen men kan vara värt att prova. 🙂

  • Cinderalley

   Jag köpte nästan med mig Klubben hem när jag var i Sverige över jul, men väntar nog tills den kommer i pocket istället. Gillade också Manhattan Beach! Och Pachinko står på min att läsa-lista.

 • Anna Karin

  Min favorit från 2019 är en bok jag inte hade hört talas om alls, jag fick låna den av en vän när jag skulle på semester. Oj så bra den var!!! Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada – Noli

 • inte skyldig

  Åh, jag började lyssna på Jag for ner till bror men klarade inte av den. Varje gång jag skulle lyssna såg jag inte fram emot det så jag slutade. Kan ha att göra med uppläsaren förstås. Hon kändes väldigt oengagerad. Sån viktig aspekt när det gäller ljudböcker!

  Läser (fysisk bok) Låt oss hoppas på det bästa nu. Gillar den!

  Hur håller du reda på allt du läser? Goodreads eller liknande?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *