Amerika

Jag har röstat

Hej! Idag har jag röstat. Fyllde i min valsedel hemma och promenerade ungefär 50 meter till mitt närmsta bibliotek för att leverera den till en valarbetare.

I vanliga fall kan man skicka sin valsedel via post, men postverket (USPS) drivs just nu av en Trump-person som har gjort posten i princip funktionsoduglig, eller i alla fall väldigt opålitlig, så det går inte riktigt att lita på att valsedlarna kommer fram i tid, eller alls. Det är inte heller en jättebra idé att gå och rösta på vallokal bland en massa människor pga corona. Själva valdagen är inte förrän 3 november, men eftersom det är så mycket osäkerhet kring det här valet kändes det säkrast att förtidsrösta på det här viset.

Jag röstade i primärvalen tidigare i år, men det här är första gången jag har fått rösta i ett presidentval. Blev ju amerikansk medborgare förra året, precis i tid. Det här är ett oerhört viktigt val och jag är glad att jag får rösta, även om Biden som sagt inte är min favoritkandidat.

En intressant grej med amerikanska val är för övrigt hur otroligt många olika saker på man röstar på. Presidenten är egentligen en ytterst liten del av detta. Så här såg ena halvan av min valsedel ut, det var lika mycket på andra sidan. Man röstar på allt från borgmästare till skolstyrelsemedlemmar, domare, distriktsrepresentanter, senatorer och dessutom en massa “ballot measures” (lagförslag?). Vet dock inte om det är lika mycket i andra delstater som i Kalifornien.

Många av dessa förslag är formulerade på ett medvetet otydligt sätt för att försöka “lura” folk att rösta för dem. Jag sparade tweeten ovan för att den sammanfattade läget ganska bra. Jag gjorde otroligt mycket research för att se till att jag verkligen röstade på rätt kandidater och lagförslag, samt pratade med vänner och kollade vad olika progressiva organisationer rekommenderade. Känner mig nöjd med mina val.

Om USA fungerade som en normal demokrati, där den person med flest röster vinner, så är jag 100% säker på att Biden skulle vinna. Men nu fungerar det inte så här, så jag är extremt nervös. 18 dagar kvar nu.

6 Comments

  • Linnea

    Gudars så intressant, hade ingen aning att folk fick vara med och rösta på specifika lagförslag. Men alltså, proposition 23, betyder det alltså att kliniker idag får ha dialysbehandling på patienter utan att ha någon vårdutbildad personal?! Finns det ingen motsvarighet till Socialstyrelsen för att upprätthålla vårdkvalitén och säkerställa patientsäkerheten?

    • Sanna

      Jag tror att det bara betyder att man just nu inte behöver ha någon LÄKARE närvarande. Men personalen måste fortfarande ha någon nivå av vårdutbildning (dialysis nurses, patient care technicians, osv). Jag röstade i alla fall ja på det förslaget, tycker verkligen att det borde finnas läkare närvarande!

  • Annika

    Jätteintressant! Men det kräver ju verkligen att de som röstar är insatta i väldigt konkret sakpolitik.

    MÅSTE man ta ställning i alla frågor? Går det att lämna in en valsedel där du enbart röstat på presidenten, t.ex. eller räknas den som ogiltig om inte allt är okryddat?

    • Sanna

      Det går absolut att bara rösta på vissa personer och förslag och lämna allt annat tomt. Som sagt krävs det ju ganska mycket research för att ha koll på allt detta. Man får dock hem ett tjockt häfte med lagtexterna plus argument för och emot varje förslag, så det är nog många som bara läser häftet och bestämmer sig utifrån det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *