Litteraturbloggen

6 bra böcker jag har läst den senaste tiden

Jag flyger till Sverige om några timmar och har laddat ner fyra böcker till min läsplatta inför resan. Jag brukar läsa ut i genomsnitt 2,5 böcker på en flygresa mellan San Diego och Stockholm, men det skadar ju inte att ha extra läsmaterial om det skulle behövas.

Om någon annan behöver lästips kommer här några bra böcker jag har läst på sistone.

Stay and Fight av Madeline Ffitch

Jag har läst dryg 30 böcker hittills i år, men fram till väldigt nyligen hade ingen av dem fått en femma i betyg. Sen läste jag Stay and Fight. Det är en lite märklig berättelse om en udda familj som lever off the grid i Appalachia, berättad från flera olika perspektiv. Originell, fin och sorglig. Älskade denna.
5/5

The Song of Achilles av Madeline Miller

Den andra femman kom bara några veckor senare. Madeline Millers Circe var en av de bästa böckerna jag läste 2019 och Song of Achilles av samma författare var även den helt otrolig. Här tar Miller myten om Achilles och återberättar den ur ett queer-perspektiv. Otroligt stark berättelse om kärlek, vänskap, krig och män med stora egon.
5/5

The Body in Question av Jill Ciment

Lågmäld och snabbläst berättelse om en kvinna som sitter i juryn i en mordrättegång i Florida. Det här är en närmast perfekt roman, från den mångtydiga titeln till den gassande hettan som metafor för stämningen till de anonyma karaktärerna. Älskar kontrasten mellan det sensationella mordet och den vardagliga tristessen hos jurymedlemmarna.
4/5

Vinnarna av Fredrik Backman

Jag har läst nästan allt Backman har skrivit och i varje bok stör jag ihjäl mig på hans språk. Kanske speciellt i Björnstad-triologin. Det är som att varje mening måste innehålla en universell sanning, som att allt är skrivet för att vara så citerbart som möjligt. Eller för att bli amerikansk film. Får faktiskt exakt samma känsla som i amerikanska actionfilmer när presidenten håller tal—det är högtidliga formuleringar och dramatisk musik som bygger upp till ett crescendo och jag vet ju exakt vad de håller på med: de försöker få mig att känna något, ge mig gåshud. Men grejen är ju att det funkar? Trots att jag i princip hatläser mig igenom varje Backman-bok så blir jag ju rörd. Det är ju fina berättelser om sympatiska människor. Och de skulle bli bra amerikanska filmer. Så ja, jag gillade Vinnarna också, trots allt.
4/5

The One Hundred Years of Lenni and Margot av Marianne Cronin

En fin och sorglig och rolig berättelse om en 17-åring och en 83-åring som blir vänner. De bor båda på en sjukhusavdelning för dödligt sjuka och berättar historier om sina liv för varandra. Läste denna på engelska men en av huvudkaraktärerna är från Sverige så den innehåller en del svenska också.
3.8/5

Disorientation av Elaine Hsieh Chou

Den här läste jag ut sent igår kväll. En rolig, jobbig, knäpp, satirisk, politisk och helt oförutsägbar berättelse om en asiatisk-amerikansk doktorand som kommer ett mysterium på spåren som förändrar hela hennes liv. Inte perfekt, men ändå läsvärd.
3.8/5

***

Vad är det bästa du har läst på sistone?

3 Comments

 • M

  Jag lyssnade på The Song of Achilles på promenader och jag grät så mycket, fantastisk bok!
  Har köpt men inte läst Circe, ser fram emot den.

  I övrigt har jag inte så många råd på böcker då jag just nu läser självhjälpsböcker pga arbetar på att få ner min ångest.
  “Hope and help for your nerves – end anxiety now” av Dr Claire Weekes kan jag rekommendera om man söker tips på sånt.
  Annars “Att leva ett liv, inte vinna ett krig” av Anna Kåver om acceptans, “Vem är det som bestämmer i ditt liv?” av Åsa Nilsonne om medveten närvaro.
  Kanske inte tipsen du söker men det är vad jag har haha

 • Ajli

  Jag läser just nu en tramsig bok som heter Skrivarkurs på pensionat Havsviken. Tramsig på bästa tänkbara slösommarläsningsvis såklart!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *