Vardagsfilosoferande

Saker jag funderar på just nu

Lite blandad kompott just nu:

1. Det är val i USA om några veckor. Mellanårsval. Jag har fortfarande PTSD från det svenska valet och är extremt nervös för detta val. Det är så mycket som står på spel. Om republikanerna tar över majoriteten i senaten och representanthuset (vilket inte är helt osannolikt) är det väl bara en tidsfråga innan det införs ett nationellt abortförbud. Så, ja. Det känns ju kul.

2. Ni vet hur jag har som mål i livet att besöka alla 63 nationalparker i USA? Jag är ungefär halvvägs än så länge så det lär ta lite tid. Däremot har jag redan checkat av 8 av Kaliforniens 9 nationalparker. Har bara Channel Islands kvar, eftersom den ligger mitt ute i Stilla Havet. Nu fyller jag dock år i slutet av oktober och tänkte fira med en båttur till Channel Islands. Är väldigt peppad på detta. Håll tummarna för fint väder!

3. Idag hade jag lönesamtal med min chef och fick en helt SJUK löneförhöjning. Är enormt tacksam över att jag har en chef som alltid, alltid pushar för att mitt team (som består av bara kvinnor) ska bli rättvist kompenserade i ett mansdominerat företag. I alla fall, detta i samband med att jag snart fyller år gör att jag vill ge mig själv något i present, men jag vet inte vad. Kanske en ny motorcykel?? En kamera? En liten resa? Jag vet inte! Får tänka på saken lite.

4. Det börjar bli höst i Södra Kalifornien och jag känner mig för en gångs skull inte helt panikslagen över att sommaren är slut. Detta är helt och hållet tack vare att jag har börjat köra enduro, vilket är en vintersport här. Eftersom vi mest kör i öknen, där det ofta kan bli uppemot 45 grader varmt på sommaren, GÅR det liksom inte att köra hoj där då. Men nu! Snart! Är det dags att damma av enduroutrustningen och se till att hojen är i körbart skick. Har inte kört den sen jag crashade i Mexiko i maj. Oops.

5. Slutligen har jag jury duty imorgon. Jag har kompisar i min ålder som har bott i USA i hela sina liv och aldrig fått en kallelse till jury duty. Det här är min fjärde (!) kallelse sen jag flyttade hit och den tredje sen jag blev amerikansk medborgare för kanske fem år sen. Skrev om sist det hände här om någon är nyfiken på hur det går till.

9 Comments

 • Hanna

  Skrämmande med aborträtten i USA. Att det helt plötsligt blir ett U-land i denna fråga. Efter att ha fungerat så många år (okej, kanske inte har fungerat i hela USA, men rätten har iallafall varit på de gravidas sida att själva välja). Känns så bakvänt att börja jobba med aborträtten i ett land där det har funnits så länge. Men får väl se, mycket kan hända i Sverige med med den nya högerhögerhögerregeringen…

  Spännande att höra om Jury-duty, om du blir/blev uttagen denna gång. Vet inte vad som är bäst. Att som i USA ta ett urval av hela befolkningen från gång till gång. Eller som i Sverige, att det är samma nämndemän hela tiden. Och att det bara väljs från de som är med i ett politiskt parti. Men kan ju vara personer som är intresserade och lämpade att sitta som nämndemän, men inte är politiskt aktiva.

  Men visst är det så: att det uteslutande är juryn, bestående av vem som helst som inte behöver ha någon juridisk kunskap, som själva ansvarar för hela domen i USA? Här har vi ju juridisk domare i samråd med nämndemän, så det borgar ju för viss juridisk säkerhet i domen. Och bara jurister i högre instanser.

  • Sanna

   Ärligt talat är USA ett u-land på ganska många sätt. Men ja, det är skrämmande att den religiösa extremhögern har så mycket inflytande. Och hoppas verkligen att Sverige inte går åt samma håll.

   Den här gången blev jag inte ens kallad in i en rättssal. Satt i ett stort rum i 4 timmar med alla andra potentiella jurymedlemmar, sen blev jag hemskickad. Vet inte heller om det här systemet är bättre eller sämre än det i Sverige. Men ja, man har rätt till en jury av ens “peers” och det är dom som avgör om man är skyldig eller ej.

 • Gunnie

  Ja, det är mycket att fundera på just nu, både här och där. Det bästa för den mentala hälsan är ju att inte fundera så mycket, vilket ju är lättare sagt än gjort! Eller, som i ditt fall, ta hojen och åka på äventyr! Idag har Turbo-Uffe blivit Sveriges nya statsminister! (Han kallades så under sin tid som lokalpolitiker i Strängnäs). Jag bävar…

 • Linda

  Vill knappt läsa tidningar längre när det är så himla deppigt i världen. Nya regeringen kommer förstöra så mycket och de mest utsatta kommer bli ännu mer utsatta. Tidöavtalet är så skrämmande men sina formuleringar, ‘bristande vandel’ WTF. En regering ful av vita, priviligerade personer som gör det som är bäst för personer som de själva – nej tack.:-(

  Stort grattis till löneförhöjning! Fint med en chef som uppmuntrar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *