Litteraturbloggen

Det bästa jag läste i augusti

Jag förstår inte hur det redan är september. Var har det här året (och den här sommaren) tagit vägen egentligen? Jag är just hemkommen från en intensiv långhelg i norra Washington där jag körde hoj till två nationalparker. Mer om detta på Instagram, jag är för trött för att få ihop ett vettigt inlägg här just nu.

Jag hade i alla fall en bra läsmånad i augusti, läste sammanlagt 11 böcker. De här var bäst:

Demon Copperhead av Barbara Kingsolver

En stor (bildligt och bokstavligt) berättelse om en pojke som växer upp med en missbrukarmamma och i olika fosterhem i Appalachia. Kingsolver skriver fantastiskt, det är roligt och hjärtskärande och osannolikt och realistiskt.
Betyg: 5/5*

*Jag har läst 78 böcker hittills i år och bara fem av dem har fått en femma i betyg, jag är VÄLDIGT snål med femmor. Bara så ni vet.

Sommaren 1985 av John Ajvide Lindqvist

Jag älskar JAL och blir alltid helt lycklig när han kommer ut med en ny bok. Speciellt när den utspelar sig i skärgården, och det gör denna. Det är få saker som kickar igång min hemlängtan så mycket som svenska sommarberättelser, och trots att det alltid är något magiskt eller övernaturligt (i det här fallet en sjöjungfru) i JAL:s böcker vet jag ingen som är bättre på att skilda vardagsrealism. Fin berättelse, tyckte mycket om denna.
Betyg: 4/5

Yellowface av R.F. Kuang

En underhållande och originell roman om en författare som stjäl en annan författares verk och publicerar det under sitt eget namn. Fullt av osympatiska karaktärer och riktiga konversationer om ras och cultural appropriation, samt ett ganska skruvat slut.
Betyg: 4/5

Supper Club av Lara Williams

Jag hade höga förhoppningar om den här boken, som handlar om ett hemligt sällskap av kvinnor som samlas och äter stora mängder mat, dricker alkohol och tar droger, som ett subversivt sätt att reclaima sin plats i världen. Den levde delvis upp till förväntningarna, dock var det tyvärr lite väl mycket fokus på idiotiska ex. Jag tyckte mycket om kapitlen som handlar om mat, och fick till och med avbryta läsningen för att ställa mig och laga en puttanesca mitt i alltihop.
Betyg: 4/5

Saturday Night Ghost Club av Craig Davidson

Lite samma stuk som Sommaren 1985 fast utspelar sig i Niagara Falls. Det här är en kort roman om ett par unga pojkar och en excentrisk morbror som ger sig ut på nattliga äventyr för att gå till botten med olika spökhistorier. En fin men sorglig berättelse.
Betyg: 4/5

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *