Matbloggen,  Meatless Monday

Meatless Monday: Ugnsbakad spagettisquash med marinara

Nu vet jag inte riktigt hur lätt det är att få tag på spagettisquash i Sverige, men om ni hittar det i affären är det typ världens bästa grej. Precis som polenta är det ett glutenfritt och veganskt lågkalorialternativ till vanlig pasta. Det är lite mer tidskrävande än vanlig spagetti, men jag tycker nog att fördelarna väger upp nackdelarna.

spagettisquash2

Ugnsbakad spagettisquash med marinara

Du behöver:
1 spagettisquash
Tomatsås
Ost
Olivolja
Salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela spagettisquashen på mitten – det kan vara lite knepigt, det hjälper att ha en vass kniv och muskler (jag har varken eller, men det brukar gå hyfsat bra ändå). Gröp sedan ur alla frön från båda halvorna, pensla på lite olivolja och strö över lite salt. Lägg båda halvorna på en plåt med den urgröpta sidan upp och kör in i ugnen i typ 45 minuter.

Under tiden kan du slänga ihop en tomatsås om du inte kör med färdiglagad. Jag gillar att ha grönsaker i min, till exempel svamp och ärtor. Nu vet ni det.

När squashen är klar och har svalnat en stund, ta en gaffel och skrapa ut innehållet. Det kommer att vara trådigt och se ut precis som spagetti. Blanda spagettin med tomatsåsen i en ugnsfast form, riv över en massa ost, salta och peppra, och kör in i ugnen igen*. Typ 25 minuter på 200 grader brukar vara lagom.

Servera med till exempel en sallad.

*Obs att det förstås går att äta som vanlig spagetti och tomatsås utan att ugnsbaka en andra gång. I så fall brukar jag koka det urgröpta squashinnehållet i ett par minuter först.

spagettisquash1

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *