Äventyr,  Sverige vs. USA

Mysteriet med Vikingagården

Jag var iväg på motorcykel- och ökenäventyr hela helgen med ett gäng kompisar. Det kommer ett inlägg om detta, men först tänkte jag bara visa något märkligt som jag av en händelse snubblade över. Vi hade hyrt en avlägsen stuga i närheten av Julian, som ligger uppe i bergen mitt ute i ingenstans. När vi var nästan framme fastnade min blick på en skylt precis utanför grannhuset.

DSC_0222

En av tjejerna jag var där med, som jag inte kände speciellt väl, visade sig vara helt besatt av Sverige. Hennes mormor var svensk och hon hade en dalahäst tatuerad på benet och ett Sverige-klistermärke på hojen. Och så kunde hon några enstaka ord på svenska.

Så när vi såg det här var vi såklart tvungna att stanna och ta en massa bilder. Det ligger alltså någon sorts svensk gård längs med en slingrig bergsstig flera mil från civilisationen, i Julian i södra Kalifornien?

DSC_0218

Jag hade absolut noll täckning på mobilen hela helgen (så långt ute i ingenstans var vi) men när jag kom hem satte jag mig och googlade Vikingagården. Och hittade… ingenting? Förutom detta. En notis i Julians lokaltidning från 2004. Och en liten annons från 2005.

ats
allthingsswedish

Det konstigaste tycker jag ändå är detta. Vi var en svensk och fem amerikaner, varav en med svenskt ursprung. Vi hade hittat och bokat vår stuga online, utan att ha varit där förut. Och precis bredvid ligger en svensk gård? Lilla Sverige, av alla språk och alla länder i hela världen? Ibland känns världen så himla liten.

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *